Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 8. 2024,
15.10

Osveženo pred

10 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Marc Marquez Jorge Martin Enea Bastianini Ducati Francesco Bagnaia Celestino Vietti MotoGP

Natisni članek

Nedelja, 18. 8. 2024, 15.10

10 minut

MotoGP, VN Avstrije

Bagnaia po zmagi v Spielbergu sam na vrhu prvenstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Francesco Bagnaia | Francesco Bagnaia je po zmagi v Avstriji sam na vrhu skupnega seštevka. | Foto Guliverimage

Francesco Bagnaia je po zmagi v Avstriji sam na vrhu skupnega seštevka.

Foto: Guliverimage

Italijan Francesco Bagnaia (Ducati) je zmagovalec dirke za veliko nagrado Avstrije v Spielbergu v svetovnem prvenstvu razreda motoGP. Drugi je bil Španec Jorge Martin (Pramac Ducati), tako da ima Bagnaia zdaj pred najbližjim zasledovalcem v skupnem seštevku pet točk naskoka. Tretji je bil še en Ducatijev voznik, Italijan Enea Bastianini.

Tim Gajser Nizozemska Honda
Sportal Nizozemski metek zasenčil Prada in Gajserja

Bagnaia, dvakratni zaporedni svetovni prvak in branilec naslova, je v soboto slavil na sprinterski dirki in pred današnjo klasično preizkušnjo ujel doslej vodilnega v seštevku sezone Martina. Oba sta imela pred startom VN Avstrije na vrhu po 250 točk.

Po zmagi, sicer sedmi klasični na 11 dirkah letošnje sezone, je Italijan zdaj sam na vrhu SP s petimi točkami prednosti pred Špancem. Bagnaia je pri 275 točkah, Martin jih ima 270. Tretji je še naprej Bastianini (214), Španec Marc Marquez, danes četrti, sledi s 192 točkami.

Martin in Bagnaia sta današnjo dirko dobro začela, skupaj z Bastianinijem pa so se v nadaljevanju odpeljali vsem zasledovalcem. Zmagovalec kvalifikacij Martin je v vodstvu zdržal le en krog, preden ga je Bagnaia prehitel v začetku drugega, nato pa sprememb pri vrhu ni več bilo.

Francesco Bagnaia | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Italijan je v cilju za tretjo zaporedno zmago v Avstriji slavil z dobrimi tremi sekundami naskoka pred Martinom, Bastianini je zaostal nekaj več kot sedem sekund, Marquez pa slabih 14.

"Moj tempo in tempo Jorgeja sta bila neverjetna"

"Moj tempo in tempo Jorgeja sta bila danes neverjetna. V vsakem krogu sem poskušal biti malo boljši od njega in uspelo mi je. Na koncu dirke smo morali biti previdni pri upravljanju pnevmatik, vendar mi je šlo dobro in res sem zelo zadovoljen," je po dirki povedal Bagnaia.

Skupaj z Martinom sta po startu ostala spredaj, dobro je startal tudi njegov moštveni kolega Bastianini, ki je s sedmega mesta skočil na tretje. Marc Marguez je po drugi strani po uvodnih težavah iz prvega zavoja s tretjega mesta zdrsnil na 13.

Bagnaia je v drugem krogu prišel v vodstvo, vodilni trojček pa si je hitro sprva privozil dobri dve sekundi prednosti. Ta je v nadaljevanju dirke znašala že več kot šest sekund. Bagnaia je varno vozil pred prvim tekmecem za naslov, skupaj pa sta nato pobegnila še Bastianiniju.

Jorge Martin | Foto: Reuters Foto: Reuters

Martin: Želel bi si boljši začetek

Marquez je po uvodni napaki pridobival mesta vse do konca dirke in prišel do četrtega mesta, a je imel za Bastianinijem že prevelik zaostanek, da bi se vmešal v boj za oder za zmagovalce.

"Želel bi si boljši začetek, vendar smo bili zelo blizu. Bagnaia se je oddaljil, a sem ob koncu dirke še enkrat poskusil pritisniti. Drugo mesto ni bilo tisto, kar sem pričakoval," pa je po dirki dejal Martin.

Naslednja, 12. dirka sezone bo 1. septembra za veliko nagrado Aragonije v Španiji.

MotoGP, VN Avstrije:

1. Francesco Bagnaia (Ducati)

2. Jorge Martin (Pramac Ducati) +3,2
3. Enea Bastianini (Ducati) +7,3
4. Marc Marquez (Gresini Ducati) +13,8
5. Brad Binder (KTM) +18,6
6. Marco Bezzecchi (VR46 Ducati) +21,2

MotoGP, skupni seštevek (11/20):

1. Francesco Bagnaia (Ducati) 275 točk

2. Jorge Martin (Pramac Ducati) 270
3. Enea Bastianini (Ducati) 214
4. Marc Marquez (Gresini Ducati) 192
5. Maverick Viñales (Aprilia) 139
6. Brad Binder (KTM) 128

Naslednja, 12. dirka sezone, bo 1. septembra za veliko nagrado Aragonije v Španiji.

Celestino Vietti zmagovalec moto2

Italijanski motociklist Celestino Vietti (KTM) je zmagovalec preizkušnje svetovnega prvenstva za VN Avstrije v Spielbergu v razredu moto2. V razredu moto3 je bil najhitrejši Kolumbijec David Alonso (Aspar), sicer vodilni v skupni razvrstitvi. 

Celestino Vietti | Foto: Guliverimage Celestino Vietti Foto: Guliverimage

Za Viettijem sta se v razredu moto2 uvrstila Španec Alonso Lopez in Britanec Jake Dixon, medtem ko sta se Alonsu v razredu moto3 najbolj približala Španca David Munoz in Daniel Holgado.

Franco Morbidelli
Sportal Morbidelli se bo pridružil Rossijevi ekipi
Francesco Bagnaia
Sportal Bagnaia zmagal na sprintu v Spielbergu in ujel Martina v SP
Ne spreglejte