Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
2. 3. 2012,
21.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

McLaren Ferrari Red Bull Lewis Hamilton Sebastian Vettel

Petek, 2. 3. 2012, 21.32

7 let, 12 mesecev

McLaren zelo dober, Ferrari soliden

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Mislim, da naš dirkalnik močan, močnejši kot lani v tem času," zatrjuje Lewis Hamilton (McLaren). O formi Ferrarija pa tehnični direktor Pat Fry pove: "Bi rekel, da smo v solidni formi."

Do odhoda na uvodno dirko v Avstralijo sta le še dva testna dneva v Barceloni. Mnenje, da sta v najboljši formi Red Bull in McLaren, je slišati vse pogosteje. Čeprav Lewis Hamilton (McLaren) v petek ni bil med najhitrejšimi, je tudi sam zelo samozavesten: "Mislim, da je dirkalnik močan, močnejši kot lani v tem delu sezone. Dirkali smo z veliko goriva, a bili v primerjavi s tekmeci zelo dobri. Ne trdim pa, da smo najhitrejši. To bomo ugotovili v Melbournu. Vsekakor pa čutim, da imamo konkurenčen dirkalnik in se bomo zagotovo borili za zmagovalni oder." Nekdanji svetovni prvak dodaja, da tudi v soboto in nedeljo ne bodo odpeljali kakšnega kroga z minimalno količino goriva, da ne bi konkurenci pokazali svoje dejanske kvalifikacijske forme.

V soboto in nedeljo bo več ekip na dirkalnike namestilo nekaj zadnjih nadgradenj za uvodne dirke sezone. To bo storil tudi Red Bull, tako da Sebastian Vettel zadnje sodbe dirkalnika RB8 še noče dati. "Zadnji dnevi testiranj so najbolj pomembni, saj nameščamo zadnje izboljšave in se vse bolj pripravljamo na prvo dirko. Upam, da lahko naredimo še en mali korak naprej in potem bomo 'okej'. Za zdaj je še težko soditi, ali smo dovolj hitri, saj vsak uporablja različno količino goriva in drugačne pnevmatike. Rezultati testiranj ne pomenijo veliko. O razmerju moči bomo več vedeli šele v Avstraliji," dodaja dvakratni svetovni prvak.

Vseeno je že zdaj jasno, da Ferrari ni v želeni formi. "Bi rekel, da smo v solidni formi," se je izrazil njihov tehnični direktor Pat Fry, potem ko je bil Fernando Alonso v petek z osmimi desetinkami zaostanka četrti. "Pred nami je še veliko dela. Novi deli še prihajajo. Do nedelje bomo namestili še štiri dokaj velike nadgradnje." Bolj jih skrbijo kvalifikacije kot dirka, pa čeprav so se jim na petkovi simulaciji dirke pnevmatike preveč obrabljale. Glavna težava F2012 je uravnoteženost, tudi aerodinamika, včasih se zdi dirkalnik povsem nevodljiv skozi zavoje. "Še naprej ne razumemo, zakaj se uravnoteženost vseskozi spreminja. Nekaj časa dosegamo dobre čase, nato pa se kar naenkrat obnašanje dirkalnika spremeni," je dejal Fry.

Obramba pnevmatik skrbi tudi Michaela Schumacherja (Mercedes), saj naj bi kar nekaj tekmecev mnogo bolje ohranjalo Pirellijeve gume. "Najbolje bi bilo, če se ne bi obrabljale. A to težavo imamo vsi. Ne vem točno, kje smo v primerjavi z ostalimi, a videl sem, da gre nekaterim bolje. Torej se s tega vidika lahko izboljšamo." V petek je Schumacher dvakrat končal v pesku, a uspel popoldne opraviti zastavljen petkov načrt dela. Bil je sekundo in tri desetinke za najhitrejšim (Lotus). "Simulacija dirke je bila zelo dobra. Dirkalnik je kar konstanten. Zadovoljen sem s pnevmatikami in vzdržljivostjo. Vse to je zelo obetavno pred Melbournom," je strnil Grosjean.

Ne spreglejte