Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
29. 1. 2015,
16.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

McLaren

Četrtek, 29. 1. 2015, 16.34

8 let

McLaren razkril MP4-30, ki ga bo gnala Honda (video)

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
McLaren je razkril svoj najnovejši model dirkalnika formule 1 MP4-30, ki ga bo gnal nov motorni dobavitelj, japonska Honda.

McLaren, ki je še lani v formuli 1 tekmoval z Mercedesovimi motorji, je v prvenstvu 2015 prešel h Hondi, s katero začenja novo poglavje v športu. Velik vpliv pri oblikovanju novega dirkalnika MP4-30 je imel Peter Prodromou, ki je septembra iz Red Bulla prestopil k McLarnu. Britansko moštvo letos stavi na barvno kombinacija srebrne, rdeče in črne. Dirkalnik ima dolg nizek nos, okoli novega motorja Honde pa je izjemno ozko zadnje krilce, kar je že vznemirilo tekmece.

"Smo sredi razburjenja, tako jaz kot naši inženirji smo tako v Sakuri kot Milton Keynesu stoodstotno osredotočeni na to, da se pripravimo za Jerez in naprej. Verjamemo, da imamo pravo tehnologijo, in komaj čakam, da bom videl, kakšni bodo rezultati. Začenjamo dolgo sezono s številnimi izzivi, a Honda je odločena, da se z njimi spopade," je ob predstavitvi McLaren-Honde povedal Hondin motošportni direktor Yasuhira Arai.

Japonski konstruktor motorjev in McLaren sta uspešno sodelovala pred več kot 20 leti. Nazadnje – leta 1992 – sta z dirkaškim paketom McLaren-Honda dirkala Ayrton Senna in Gerhard Berger. Med letoma 1988 in 1991 je McLaren-Honda pobrala štiri zaporedne naslove svetovnega prvaka tako v dirkaški kot tudi konstruktorski konkurenci. Leta 1988 je McLaren-Honda zmagala na 15 od 16 dirk, kar je največja prevlada v zgodovini športa. Kaj takšnega se bo letos težko ponovilo, a McLaren upa, da bosta Fernando Alonso in Jenson Button ekipo v bližnji prihodnosti pripeljala na pota stare slave.

Prvi bo McLarnov dirkalnik preizkusil Fernando Alonso

MP4-30 bo prvi dan testiranj v Jerezu v nedeljo najprej preizkusil dvakratni svetovni prvak v formuli 1 Fernando Alonso, ki se je po letu 2007 vrnil k McLarnu.

"Naš prvi cilj je, da maksimalno izkoristimo predsezonska testiranja, da dojamemo dirkaški paket in da iz njega izvlečemo največ, kar je mogoče. Vemo, da ne bo šlo brez težav, a na to smo pripravljeni. Zakaj? Ker bomo usmerjeni v razvoj. Zgodovinsko gledano je bil McLaren v kratkem času sposoben postreči z izboljšavami in razviti močan paket. Imam ta privilegij, da bom lahko v Jerezu kot prvi človek dirkal z novim dirkalnikom McLaren-Honde. To bo zelo vznemirljivo novo poglavje v moji karieri. Razumemo, da je potrebno timsko delo, da McLaren-Hondo vrnem tja, kjer bi morala biti, v prvi vrsti. Vso energijo bomo vložili, da dosežemo ta cilj," je povedal Fernando Alonso.

Jenson Button verjame, da bo izkušen dirkaški par ključnega pomena, ko bo McLaren-Honda lovila rivale, predvsem v lanski sezoni suverenega Mercedesa: "V zadnjih tednih sem veliko časa preživel v McLarnovi tovarni in nikoli še nisem čutil toliko motivacije med inženirji. Lansko sezono smo končali z dobrimi predstavami in z očitnim napredkom. Odločen sem, da to podaljšamo v letošnjo sezono. Komaj čakam, da bom delal z novim moštvenim kolegom Fernandom Alonsom. Sem izjemno motiviran, da se zapišem v zgodovino v tej novi dobi McLaren-Honde."

Ne spreglejte