Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
16. 4. 2012,
17.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

VN Kitajske McLaren Red Bull Ferrari

Ponedeljek, 16. 4. 2012, 17.30

8 let

McLaren lahko obžaluje, Red Bull išče faktor x

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Red Bull, McLaren, Ferrari. Lani najboljše ekipe imajo letos vsaka svojo težavo: prvakom manjka x faktor, Britanci ne izkoristijo najhitrejšega dirkalnika, Italijani so enostavno prepočasni.

McLaren obžaluje zapravljene priložnosti

McLaren ima v uvodu v sezono 2012 najhitrejši dirkalnik. So v vodstvu konstruktorskega seštevka, Lewis Hamilton in Jenson Button pa vodita med dirkači. Ampak ... Zmagali so le eno dirko. Hamilton je bil trikrat tretji. Njuna prednost v točkovanju pred Fernandom Alonsom (Ferrari) in Markom Webbrom (Red Bull) je manj kot 10 točk. Zapravljeni dve zmagi? Zapravljena priložnost za višje vodstvo?

"Kaj naj obžalujemo? Obžalujemo lahko, da je moral Lewis zamenjati menjalnik. Sicer bi bili spredaj in bi nadzorovali dirko. Obžalujemo še, da se nam ni posrečil Jensonov postanek. Strategija treh postankov pa menim, da je bila pravilna," o zapravljenih priložnostih razmišlja vodja ekipe, Martin Whitmarsh. "Mislim, da smo konkurenčni in kar je zelo pomembno: imamo dva odlična dirkača. Če se bomo bolje kvalificirali, kot smo se v Šanghaju, lahko odpeljemo odlično dirko."

Povsem drugače je lahko že v Bahrajnu (četrta VN sezone bo med 20. in 22. aprilom), kjer bo mnogo bolj vroče. "Za nami so tri zelo različne dirke in mislim, da imamo lahko letos 20 različnih dirk. To je po svoje zelo zanimivo." Drugačne zaradi pnevmatik, kot je po zmagoslavju Nica Rosberga z Mercedesom izpostavil že Ross Brawn. "Razumevanje pnevmatik je ključno. Z znanjem ali nekaj sreče je treba najti nastavitve, da bodo gume optimalno delovale," pove tudi Whitmarsh.

Red Bull v iskanju faktorja x

Pa vendarle: McLaren je pred naslednjimi 17 dirkami v mnogo boljšem položaju kot branilci naslova. Red Bull je še drugič letos ostal brez uvrstitve na stopničke. Mark Webber je bil trikrat četrti, prvak Sebastian Vettel pa drugi na VN Avstralije. Lani so zmagali 12 dirk in bili na prvem štartnem položaju 18-krat.

RB8 ni slab, a za zmage mu manjka faktor x - lanski izpušni difuzor ali Mercedesov f-zračnik. "Mercedes je z njim pridobil, zdaj je neizbežno, da tudi mi najdemo podobno rešitev," pove šef Red Bulla, Christian Horner. Še večjo težavo jim predstavlja najnovejši izpuh, ki Vettlu ne odgovarja. S starejšo verzijo je bil na Kitajskem enako hiter kot Webber z novejšo. Odločitev, ali bodo tudi v Bahrajnu dirkali z različnima izpuhoma, še ni padla.

Ferrari je enostavno prepočasen

In tretja od trojice v minulih dveh sezonah najuspešnejših ekip - Ferrari? Ti so padli v globoko brezno. Če izvzamemo Alonsovo zmago iz Malezije, imajo le 12 točk (niti ene Felipe Massa). Priznavajo, da dirkalnik ni niti dovolj hiter niti dovolj aerodinamičen, točke lahko osvajajo le z dobro taktiko oziroma uspešnim delom s pnevmatikami.

"Pričakujem hitro reakcijo našega tehničnega osebja, saj moramo dati našima dirkačema dirkalnik, ki bo konkurenčen," je odločen vodja Ferrarija, Stefano Domenicali. Ostaja miren. V plus jim je zgoraj omenjeno: McLaren premoči ni izkoristil. "Na lestvici nihče ne dominira, na vsaki od treh dirk je bil drugačen razplet."

Ferrari naj bi že začel z razvojem svojega f-zračnika na zadnjem krilcu oziroma t. i. dvojnega sistema DRS, kot so minuli vikend poimenovali Mercedesovo inovacijo.

Ne spreglejte