Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 3. 2023,
16.24

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

2

Natisni članek

Ducati Honda Pol Espargaro Francesco Bagnaia MotoGP Marc Marquez

Sobota, 25. 3. 2023, 16.24

1 leto

MotoGP Portugalska, kvalifikacije in šprint

Prva šprint dirka prvaku, Marquez pokazal, da je spet pravi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

2

Marc Marquez | Foto Reuters

Foto: Reuters

Marc Marquez, šestkratni svetovni prvak v kraljevskem razredu motoGP, je dobil kvalifikacij za veliko nagrado Portugalske v Portimau. Na šprinterski dirki je nato zasedel tretje mesto, zmagal je Francesco Bagnaia. Pol Espargaro po petkovem padcu ta konec tedna ne bo več dirkal.

Pol Espargaro Enea Bastianini
Sportal Prvi dan sezone Espargaro po brutalnem padcu končal v bolnišnici

Španec Marc Marquez (Honda) se je na sobotnih opoldanskih kvalifikacijah uvrstil pred branilcem naslova svetovnega prvaka Italijanom Francescom Bagnaio (Ducati). Tretji je bil Španec Jorge Martin (Ducati).

Po novem je dirkaški konec tedna videti nekoliko drugače. Predvsem sobota, saj so v motoGP ohranili tudi sistem kvalifikacij z dvema vožnjama, ti bosta odločali o štartnem vrstnem redu tako za sobotno šprintersko kot za nedeljsko dirko. V soboto bodo šprinterske dirke na vrsti ob 15. uri ali 16. uri, na vsakem prizorišču bodo izvedli polovico načrtovane dolžine klasične dirke – če bo torej nedeljska dirka dolga 20 krogov, jih bo imela sobotna deset. Marquez si je torej zagotovil najboljši čas kvalifikacij in s tem tudi najboljši štartni položaj na prihajajoči šprint dirki kot tudi na nedeljski osrednji preizkušnji za VN Portugalske.

Francesco Bagnaia | Foto: AP / Guliverimage Francesco Bagnaia Foto: AP / Guliverimage Marquez je bil tudi sam šokiran nad najhitrejšim časom kvalifikacij. "Ne znam vam razložiti. Ne razumem sploh. Še včeraj sem imel veliko težav z motociklom." Kaj šele lahko reče po popoldanski šprinterski dirki. Osvojil je tretje mesto in prvih sedem točk za novo prvenstvo. Močnejša sta bila le zmagovalec Bagnaia (2 točk) in na koncu drugi Martin.

Marquez je imel v prejšnjih treh sezonah nemalo težav s poškodbami. V treh letih je zmagal samo na treh dirkah (nazadnje oktobra 2021). Lansko prvenstvo je končal na 13. mest (odpeljal je 12 od 18 dirk).

Konec dirkaškega konca tedna za Espargaroja

Pol Espargaro (GasGas), ki je v petek na treningu grdo padel, ta konec tedna ne bo več dirkal. "Bil je res grozen trenutek. Bili smo zaskrbljeni. Takšni padci so se že končali zelo slabo," je povedal vodja ekipe Tech 3 Herve Poncharal. "A dobra novica je, da bo z njim kljub več poškodbam vse v redu."

Francesco Bagnaia
Sportal Bagnaia za drugi naslov, Quartararo želi nazaj na vrh, Marquez s polno močjo
Ne spreglejte