Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
23. 1. 2016,
10.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Finska Indonezija Tajska

Sobota, 23. 1. 2016, 10.52

8 let

Majhna Finska bi rada postala del svetovnega spektakla (video)

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Karavana svetovnega motociklističnega prvenstva bi se lahko že v prihodnji sezoni ustavila na Finskem. V igri tudi Indonezija in Tajska.

V letošnji sezoni kraljevskega razreda se bo v koledar MotoGP vrnila Avstrija s Spielbergom. Ker so se konstruktorji in neodvisna moštva za obdobje 2017–2021 dogovorili, da je lahko maksimalno število dirk na sezono 20, bi se lahko v prvenstvu 2017 moto spektaklu pridružili še dve stezi (letos bo dirke gostilo 18 dirkališč). Za dve vstopnici kandidirajo tri države: Finska, Indonezija in Tajska.

Finska se je v igro spustila z ambicioznim projektom nove steze Kymi Ring, ki leži blizu Kausale. "Gradbinec nam je dejal, da bi lahko bil dirkaški kompleks končan v 12, 13 mesecih. Zdaj nadaljujemo s krčenjem gozda in začenjamo z zemeljskimi deli," je za autosport razkril Timo Pohjola, vodja projekta Kymi Ring circuit, ki se z lastnikom komercialnih pravic MotoGP Dorno Sports dogovarja za debi v MotoGP v sezoni 2017 ali 2018.

31. januar 2016 dan D za Indonezijo

Resen kandidat za preboj v MotoGP koledar 2017 je tudi Indonezija. Izvršni direktor Dorne Sports Carmelo Ezpeleta je zatrdil, da je Indonezija ključni trg za MotoGP in da ima zagotovljeno mesto v koledarju 2017–2021, če bo modernizirala stezo v Sentulu.

A projekt še nima finančnega pokritja. Indonezijci bodo morali v modernizacijo dirkaškega kompleksa najprej vložiti kar nekaj milijonov evrov, nato pa še vsako leto Dorni Sports nakazati določeno vsoto za gostovanje svetovnega motociklističnega prvenstva.

Detiksport je poročal, da bo za leto 2017 ta znesek sedem milijonov evrov, 2018 bi se dvignil na osem milijonov, leta 2019 pa na 8,4 milijona evrov.

Pričakovati je bilo, da bo levji delež tega zneska pokrila indonezijska vlada. A se je zataknilo, saj bi tako bil javni denar porabljen za stezo, s katerim upravlja zasebnik.

Zagato bi lahko rešili z javno-zasebnim partnerstvom. A Dorna Sports ni pripravljena dolgo čakati, da bodo Indonezijci našli kompromis. Ezpeleta naj bi že postavil skrajni rok: 31. januar 2016. Španec Indonezijcem zagotovo ni pozabil omeniti, da se za dirke svetovnega motociklističnega prvenstva zelo zanima tudi Tajska.

Ne spreglejte