Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Torek,
19. 3. 2013,
12.02

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Lotus Fernando Alonso Ferrari Jenson Button McLaren

Torek, 19. 3. 2013, 12.02

4 leta, 10 mesecev

Lotus izdeluje rakete, McLaren pa traktorje

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lotus ima na štartu prvenstva formule 1 nedvomno najhitrejši dirkalnik v karavani, McLaren pa je bolj kot ne že izpadel iz boja za naslov prvaka.

Prvi spopad letošnje sezone – na sporedu jih bo še 18 – je razkril, da se je Lotus zmotil in namesto dirkalnika formule 1 skonstruiral raketo. Aerodinamična mojstrovina E21, Renaultov motor in pilot Kimi Räikkonen so bili v Melbournu zmagoviti trojček, ki so mu vsi tekmeci namenili tri velike komplimente: odličen posel, poštena igra, kapo dol! Lotus je tako hiter dirkalnik, da si je lahko Räikkonen v Avstraliji privoščil pravi luksuz v primerjavi s tekmeci: ni se pretegnil niti na kvalifikacijah niti na dirki. Na kvalifikacijah se je Kimi z lahkotno vožnjo postavil v sedmi štartni blok, čeprav je vedel, da se na ulični stezi zelo težko prehiteva.

Polovico posla za zmago je opravil na štartu, ko je z enim samim prehitevalnim manevrom pridobil tri mesta in se prebil na četrti položaj. Drugo polovico pa s taktiko dveh postankov (vsi glavni tekmeci so v bokse zavili po trikrat). A takšno strategijo je Lotus lahko speljal, ker je njegov dirkalnik krmaril kaliber svetovnega formata Kimi Räikkonen, ki je bil hitrejši od tekmecev v ključnih trenutkih dirke. In ker je E21 tako dobro aerodinamično skonstruiran, da gumam omogoča daljšo življenjsko dobo.

Vsi Lotusovi tekmeci so po VN Avstraliji tarnali, da so se njihove pnevmatike enormno obrabljale in da so bili prisiljeni v tri postanke, sicer ne bi bili konkurenčni. Mercedes je denimo moral zaradi tega sredi dirke pri Lewisu Hamiltonu spremeniti taktiko dveh postankov v tri. Lotusove tekmece pa mora skrbeti predvsem dejstvo, da je Räikkonen v finišu dirke, ko je imel že zelo obrabljene gume, zlahka z najhitrejšim krogom odgovoril na napad Ferrarijevega Fernanda Alonsa. In če gre verjeti Fincu, da svojega lotusa sploh ni gnal do skrajnosti, se moramo vprašati: kakšna bi bila šele razlika, če bi svetovni prvak f1 iz leta 2007 iz lotusa iztisnil maksimum.

Lotus je imel v Melbournu najhitrejši dirkalnik in je v žep pospravil prvo posamično lovoriko. Zmaga je bila izjemno sladka, saj ima Lotus občutno manjši proračun kot trije velikani Red Bull, Ferrari in McLaren. Če pa ima material za naslov svetovnega prvaka, pa bo več jasnega že ta konec tedna, ko se bodo fantje udarili na čisto ta pravem dirkališču v Maleziji. Tam bo lahko vsak dirkač pokazal ves potencial svojega dirkalnika, saj bo imel zaradi izjemno široke steze in dolgih ravnin kopico možnosti za prehitevanje. V Sepangu bi lahko gume odigrale še bolj pomembno vlogo kot v Melbournu, kjer so po nekaj krogih začele razpadati pred očmi dirkačev. Izpolnjen pa mora biti predpogoj: bistveno višje temperature in suha steza. V Avstraliji je bilo samo 17 stopinj Celzija in rahlo mokra steza.

V Melbournu je končni vrstni red krojila tudi ulična steza, saj so bili prehitevalni manevri zaradi ozke in zavite proge preveč tvegani, zato so dirkači svoje položaje pridobivali ali izgubljali večinoma med menjavo gum. Ferrarijev Fernando Alonso je na tak način ugnal Red Bullovega Sebastiana Vettla in mu iz rok iztrgal dragocene 3 točke. Fanta sta sicer imela podobno hitra dirkalnika.

McLaren, ki je na VN Avstralije branil lansko zmago, je pogorel do pepela. Britansko moštvo se je za letošnjo sezono odločilo, da bo tvegalo s korenitimi spremembami pri konstruiranju novega dirkalnika – vsi tekmeci so se odločili za evolucijo lanskih dirkalnikov – in padlo v brezno, iz katerega se bo do konca sezone težko izvleklo. Njegov gromozanski zaostanek sekunde in pol na krog priča o tem, da je aerodinamika popolnoma zgrešena in da je praktično že izpadel iz boja za naslov prvaka. MP4-28 je lep traktor, a neuporaben na dirkah formule. Z njim je Jenson Button zahvaljujoč ulični stezi prišel do dveh točk. Če bi se dirkalo v Maleziji, se McLaren verjetno ne bi prebil niti v točkovno cono. Za McLaren je najbolje, da vso svojo energijo, čas in denar vloži v razvoj dirkalnika za prihodnjo sezono, saj je, kot vse kaže, letošnja že izgubljena. Enak nasvet bi moral upoštevati tudi Williams, ki je postal tretja liga formule 1.

Mercedes je napredoval v primerjavi z lansko sezono, a še zdaleč ni na ravni Lotusa, Ferrarija in Red Bulla. Letos se bo, kot kaže, boril za posamične zmage, za naslov prvaka zelo težko. A tudi tega ne smemo izključiti: lani sta Ferrari in Alonso na prvih kvalifikacijah sezone za najboljšim zaostajala 1,6 sekunde, nato pa sta se na finalni dirki z Red Bullom in Vettlom borila za naslov prvaka. Podobno zgodbo bi lahko Mercedes letos spisal z Nicom Rosbergom ali Lewisom Hamiltonom. Na kvalifikacijah – v posamičnem krogu – je izjemno hiter, na dirki, ko je treba hitrost obdržati v seriji krogov –, še ne.

Ne spreglejte