Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 5. 2023,
16.48

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

Natisni članek

Alpine Esteban Ocon Mercedes-AMG F1 Sergio Perez Ferrari Charles Leclerc Red Bull Racing Aston Martin Max Verstappen Fernando Alonso Monte Carlo VN Monaka Formula 1

Nedelja, 28. 5. 2023, 16.48

10 mesecev, 3 tedne

VN Monaka

Alonsu spodletel še načrt C, Verstappen unovčil sanjski kvalifikacijski krog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06
Monako Max Verstappen | Max Verstappen je drugič osvojil najbolj prestižno dirko formule ena. | Foto Reuters

Max Verstappen je drugič osvojil najbolj prestižno dirko formule ena.

Foto: Reuters

Zmagovalec VN Monaka je Max Verstappen, ki je unovčil prvi štartni položaj. Fernandu Alonso je spodletel načrt A (napad v prvem zavoju), pa tudi načrt B (začetek dirke na trših pnevmatikah), na koncu pa so ga ob plohi in vse bolj mokri stezi polomili še v boksih, saj so mu nadeli gume za suho stezo in je zato moral na dodatni postanek. Vseeno je ostal drugi. Tretje mesto je osvojil Esteban Ocon.

Charles Leclerc
Sportal Kazen za Leclerca, Alonso ima načrt za zmago

Brez spremembe v prvem zavoju | Foto: Reuters Brez spremembe v prvem zavoju Foto: Reuters Na prvem štartnem mestu je bil sploh prvič v Monte Carlu Max Verstappen (Red Bull), ki je lovil svojo 39. zmago v formuli ena in jo tudi osvojil ter tako postal najuspešnejši dirkač Red Bulla v zgodovini. Vsaj kar zadeva zmage, Sebastian Vettel ima še naprej več naslovov prvaka (štiri proti dvema). Ob branilcu naslova je bil v prvi vrsti še en dvakratni svetovni prvak, skoraj 17 let starejši Fernando Alonso (Aston Martin). Španec je imel končno pravo priložnost za svojo 33. zmago, ki jo čaka že deset let. Želel je napasti v prvem zavoju, a je Verstappen dobro štartal. Načrt B je bila drugačna izbira pnevmatik: od štarta je imel trše kot dirkač Red Bulla, a ni bila obraba nič manjša. Čeprav je imel Verstappen težave z zaostalimi za krog, je imel po dveh tretjinah dirke več kot deset sekund prednosti.

Brez napake Red Bullove ekipe | Foto: Reuters Brez napake Red Bullove ekipe Foto: Reuters Oba sta čakala z edinim postankom, saj so z dežjem grozili oblaki. In ko so padle prve kaplje, je v bokse prvi zapeljal Alonso, a so mu znova nadeli gume za suho stezo. Napaka, saj je bila krog pozneje steza že bolj mokra. In moral je na še en postanek. Verstappen je tako po svojem edinem postanku brez težav ostal prvi in imel več kot 20 sekund prednosti pred Alonsom. Pravzaprav je imel dirkač Aston Martina še srečo, da je ostal drugi. Esteban Ocon (Alpine) je za njim zaostal 12 sekund in s tretjim mestom dosegel najboljšo uvrstitev svoje ekipe v sezoni. Uspelo mu je predvsem zato, ker je v prvi polovici dirke uspešno za sabo zadrževal dirkače Mercedesa in Ferrarija. Lewis Hamilton je bil peti, George Russell peti, Charles Leclerc pa šesti.

VN Monaka, končni vrstni red:

1. Max Verstappen (Red Bull)
2. Fernando Alonso (Aston Martin) +27,9
3. Esteban Ocon (Alpine) +36,9
4. Lewis Hamilton (Mercedes) +39,0
5. George Russell (Mercedes) +56,2
6. Charles Leclerc (Ferrari) +1:01,8
7. Pierre Gasly (Alpine) +1:02,3
8. Carlos Sainz (Ferrari) +1:03,3
9. Lando Norris (McLaren) +1 krog
10. Oscar Piastri (McLaren) +1 krog
11. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) +1 krog
12. Nyck de Vries (Alpha Tauri) +1 krog
13. Guanju Džov (Alfa Romeo) +1 krog
14. Alex Albon (Williams) +1 krog
15. Juki Cunoda (Alpha Tauri) +2 kroga
16. Sergio Perez (Red Bull)  +2 kroga
17. Nico Hülkenberg (Haas)  +2 kroga
18. Logan Sargeant (Williams)  +2 kroga
Odstop: Kevin Magnussen (Haas), Lance Stroll (Aston Martin)

Skupni seštevek (6/22):

1. Max Verstappen 144 točk

2. Sergio Perez 105
3. Fernando Alonso 93
4. Lewis Hamilton 69
5. George Russell 50
6. Carlos Sainz 48
7. Charles Leclerc 42
8. Lance Stroll 27

1. Red Bull Honda 249 točk
2. Aston Martin Mercedes 120
3. Mercedes 119
4. Ferrari 90
5. Alpine Renault 35
6. McLaren Mercedes 17

Verstappen ima že 34 točk prednosti. | Foto: Reuters Verstappen ima že 34 točk prednosti. Foto: Reuters Ob proslavi 60-letnice ekipe McLaren sta Lando Norris in Oscar Piastri z devetim in desetim mestom pridirkala tri točke. Na 150. dirki so brez točke ostali pri Haasu. Z izjemo desetih krogov, ko je bila steza mokra in so vsi drseli skozi zavoje ter se vrteli (brez hujšega trčenja), drame na monaški ruleti ni bilo veliko. Kako težko je prehitevati na ozki stezi, najlepše priča 16. mesto Sergia Pereza (Red Bull), ki se kljub hitrejšemu dirkalniku ni mogel prebiti z zadnjega štartnega mesta. Obtičal je za počasnejšimi, tako da ga je Verstappen za krog prehitel že sredi dirke. Mehičan je bil pred dirko prvi Nizozemčev zasledovalec v skupnem seštevku, zdaj pa je Verstappen naredil novi velik korak proti tretjemu naslovu prvaka. Prednost 14 točk je povečal na 39.

Naslednja dirka bo preizkušnja za VN Španije v Barceloni že naslednji konec tedna.

V kvalifikacijah čez ciljno črto 4 km/h hitreje

Max Verstappen je prvič na prvem štartnem položaju v Monaku, kjer je predlani že zmagal. | Foto: Reuters Max Verstappen je prvič na prvem štartnem položaju v Monaku, kjer je predlani že zmagal. Foto: Reuters Verstappen je na kvalifikacijah Alonsa premagal za vsega 84 tisočink. Odločila sta zadnja dva zavoja, v katerih je španski dirkač izgubil skoraj tri desetinke. Podatki s telemetrije in GPS so pokazali, da je v zavoju Rascasse nizozemski voznik zaviral nekoliko pozneje kot Alonso. Dirkač Aston Martina je sicer zato nekoliko prej pospešil, a je njegov tekmec v Red Bullu hitreje zavil v zadnji zavoj Antony Noghes. Čez ciljno črto je tako Verstappen priletel s hitrostjo 276 kilometrov na uro, Alonso pa z 272 kilometri na uro.

Kako se je razpletala VN Monaka:

Red Bull in Max Verstappen sta vse naredila prav in Nizozemec je drugič osvojil VN Monaka. Njegova 39. zmaga. Alonso drugi in Ocon tretji.


Zadnji krog.

Še 8 krogov:
1. Verstappen, 2. Alonso +24,7, 3. Ocon, 4. Hamilton, 5. Russell, 6. Leclerc, 7. Gasly, 8. Sainz, 9. Norris, 10. Piastri.

Še 10 krogov: Dež je ponehal, steza se že suhi. Verstappen se pelje drugi monaški zmagi naproti, ima 22 sekund prednosti pred Alonsom.

Še 16 krogov: 1. Verstappen, 2. Alonso +18,9, 3. Ocon, 4. Hamilton, 5. Russell, 6. Leclerc, 7. Gasly, 8. Sainz, 9. Cunoda, 10. Piastri.

Še 18 krogov: Prav neverjetno. Kljub taktični napaki Aston Martina in postanku več je Alonso ostal drugi. Je pa 18 sekund za Verstappnom. Ogromno drsenja, vrtenja in dotikov ograje, a vseeno brez ene same resne nesreče.

Še 20 krogov: 1. Verstappen, 2. Alonso +22,1, 3. Ocon, 4. Hamilton, 5. Russell, 6. Leclerc, 7. Gasly, 8. Sainz, 9. Cunoda, 10. Piastri.

58. krog: Prva vrtenja na vse bolj mokri stezi. Sainz se je rešil in nadaljuje, Stroll je trčil v Loewsu, ostal brez krilca, a mu je uspelo priti do garaže.

56. krog: Verstappen gre na postanek, po gume intermediate, ki so za delno mokro stezo. In Alonso je moral še enkrat v bokse. Za njim še oba Ferrarija.

55. krog: Alonso v boksih. Izbral je rumene gume in ne tistih za delno mokro progo. Oba Mercedesa pa v bokse po gume intermediate.

53. krog: V nekaj zavojih je asfalt že moker. Za zdaj vsi ostajajo na stezi. Verstappen, ki ima 12 sekund prednosti, je spet ujet v prometu zaostalih za krog.

52. krog: 1. Verstappen, 2. Alonso +11,3, 3. Russell +38,3, 4. Ocon, 5. Sainz, 6. Hamilton, 7. Leclerc, 8. Gasly, 9. Cunoda, 10. Piastri (prvi trije brez postanka)

51. krog: Tretji Russell sporoča, da padajo prve kaplje.

48. krog: V hribih nad Monakom že dežuje. Bo prišel dež do mesta? Gasly s tretjega mesta v bokse, vrača se za Leclerca.

45. krog: Menjava pnevmatik pri Leclercu, ki se vrača za Ocona, Sainza in Hamiltona, torej na osmo mesto. Prvi štirje še brez postanka.

44. krog: 1. Verstappen, 2. Alonso +8,8, 3. Leclerc +32,2, 4. Gasly, 5. Russell, 6. Ocon, 7. Sainz, 8. Hamilton, 9. Cunoda, 10. Norris (prvih pet brez postanka)

42. krog: Verstappen s prosto stezo pred sabo povečuje prednost pred Alonsom (devet sekund). Oba še brez postanka. Max na mehkejših, Fernando na trših gumah.

38. krog: 1. Verstappen, 2. Alonso +7,8, 3. Leclerc +27,0, 4. Gasly, 5. Russell, 6. Ocon, 7. Sainz, 8. Hamilton, 9. Cunoda, 10. Norris (prvih pet brez postanka)

34. krog: Sainz v bokse. Verstappen je vendarle prišel mimo Strolla, Pereza in Magnusenna, ki zaostajajo za cel krog.

33. krog: Ocon s tretjega mesta v bokse. Verstappen ima samo še pet sekund prednosti.

32. krog: Hamilton prvi na menjavo pnevmatik. Verstappen je zaradi zaostalih za krog izgubil že pet sekund prednosti pred Alonsom.

30. krog: Verstappen je ujel skupino dirkačev na zadnjih osmih mestih, med njimi je tudi Perez. Max zaradi njih zdaj izgublja prednost pred Alonsom.

28. krog: Čez 15 minut majhna možnost dežja. Oblaki so vzhodno od Monaka.

26. krog: 1. Verstappen, 2. Alonso +11,5, 3. Ocon +29,2, 4. Sainz, 5. Hamilton, 6. Leclerc, 7. Gasly, 8. Russell, 9. Cunoda, 10. Norris ... 16. Perez.

22. krog: Vse gre po Maxovih željah. Fernando zaostaja že deset sekund. Preostali pa so obtičali za Oconom, ki zaostaja 28 sekund.

18. krog: Brez drame v ospredju, za 15. mesto pa vrhunsko prehitevanje Magnussena. V Mirabeau mimo Sargenta. Pozneje ga je prehitel še Perez.

16. krog: 1. Verstappen, 2. Alonso +5,5, 3. Ocon +16,8, 4. Sainz, 5. Hamilton, 6. Leclerc, 7. Gasly, 8. Russell, 9. Cunoda, 10. Norris.

11. krog: Sainz je za predorom napadel Ocona, a zgrešil točko zaviranja. Zapeljal je čez robnik in poškodoval prednje krilce. Lahko vozi naprej.

10. krog: Dobre tri sekunde prednosti Verstappna pred Alonson. Tretji Ocon zaostaja že deset sekund in za sabo zadržuje Ferrarija in Hamiltona.

8. krog: 1. Verstappen, 2. Alonso +2,3, 3. Ocon, 4. Sainz, 5. Hamilton, 6. Leclerc, 7. Gasly, 8. Russell, 9. Cunoda, 10. Norris.

6. krog: Verstappen povečuje prednost, ki znaša že več kot dve sekundi. Verstappen, Ocon in Hamilton so na mehkejših gumah, Alonso in Ferrarija na trših.

2. krog: 1. Verstappen, 2. Alonso +1,3, 3. Ocon, 4. Sainz, 5. Hamilton, 6. Leclerc, 7. Gasly, 8. Russell, 9. Cunoda, 10. Norris.

1. krog: V ozadju napaka Hülkenberga pri zaviranju, skoraj sta trčila s Strollom. Perez že po prvem krogu v bokse, da menja taktiko, saj je bil na zadnjem štartnem mestu.

Štart! Alonsu se želja ni izpolnila, Verstappen je odlično potegnil in ostal vodilni. Brez trčenj v prvem zavoju in brez sprememb na prvih mestih. Še najbolj agresiven je bil Hamilton, ki je napadel Sainza, a enostavno je steza preozka za prehitevanje.

Kroga za ogrevanje. Domači adut Leclerc je VN Monaka končal samo enkrat, in sicer lani, ko je bil četrti. Po kaznih treh štartnih mest zaseda šesti položaj.

Še 5 minut do štarta. Polne tribune, polni balkoni stolpnic, ljudje na jahtah. Najbolj prestižna dirka formule ena, kjer se radi pokažejo slavni in bogati.

Še 15 minut do štarta. Ob štirih popoldne je v Monte Carlu manjša možnost nevihte. Mokra steza bi še dodatno začinila šesto dirko sezone.

Štartna mesta (78 krogov): 1. Verstappen, 2. Alonso, 3. Ocon, 4. Sainz, 5. Hamilton, 6. Leclerc, 7. Gasly, 8. Russell, 9. Cunoda, 10. Norris ... 20. Perez.

Še 20 minut do štarta. Verstappen in Alonso kolo ob kolesu do prvega zavoja. Španec napoveduje naskok na zmago, prvo po desetih letih. Izziv za Ferrari ob rojstnem dnevu šefa ekipe Vasseurja. McLaren obeležuje 60 let, Haas 150. dirko, Cunoda 50. 
Monako Max Verstappen Red Bull
Sportal En Red Bull razbit, drugi v zadnjem zavoju ukradel prvi štartni položaj
Monako Charles Leclerc Ferrari
Sportal Ne le Verstappen in Leclerc, še nekdo želi najboljši štartni položaj
Monako Carlos Sainz Ferrari
Sportal Razbitine v Monaku, tudi Ferrarijeva. Verstappnov strah odveč.
Monte Carlo
Sportal Ozke ulice in dež. Španski veteran razmišlja o zmagi.
Monako Lewis Hamilton
Sportal Hamilton o selitvi k Ferrariju: Vam je bilo dolgčas?
Ne spreglejte