Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 9. 2023,
13.15

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22
Aston Martin Formula 1 Jessica Hawkins

Natisni članek

Torek, 26. 9. 2023, 13.15

9 mesecev, 3 tedne

Jessica Hawkins

Pred leti kaskaderka v filmu o Bondu, zdaj testna voznica v F1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22
Jessica Hawkins | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Jessica Hawkins je postala prva ženska v skoraj petih letih, ki je bila testna voznica v formuli 1. Prejšnji četrtek je vozila dirkalnik Aston Martin na stezi Hungaroring blizu Budimpešte, so sporočili iz britanske ekipe.

Suzuka Max Verstappen Red Bull
Sportal Imperij Red Bull in številke, ki se jim čudimo

Osemindvajsetletna Britanka Jessica Hawkins, nekdanja britanska prvakinja v kartingu, ki je dirkala v zdaj že opuščeni ženski dirkaški seriji W in je delala tudi kot kaskaderka v filmu o Jamesu Bondu, je skupno prevozila 26 krogov steze Hungaroringa.

Na stezi sta se izmenjevala z drugim testnim voznikom ekipe, Brazilcem Felipejem Drugovichem. Hawkinsova je dirkala za krmilom dirkalnika AMR21, ki so ga pri Aston Martinu uporabljali v sezoni 2021.

"Nič se ne more primerjati s pospeševanjem in zaviranjem dirkalnika formule 1 in ob pogledu na podatke sem res ponosna na svoje rezultate," je dejala Hawkins.

"Voziti AMR21 so bile zame uresničene sanje, ki sem jih bila pripravljena izpolniti že dolgo časa," je dejala: "Še naprej si bom prizadevala, da bi navdihnila druge ženske in jim dala vedeti, da morajo slediti svojim sanjam, ne glede na to, kakšne so."

Predhodnica Britanki je bila Kolumbijka Tatiana Calderon, ki je oktobra 2018 testirala dirkalnik Sauberja (danes Alfa Romeo) na stezi dirkališča Hermanos Rodriguez v Mehiki.

Edini ženski, ki sta nastopili na dirkah za veliko nagrado v formuli 1, sta bili Italijanki Maria Teresa de Filippis (1958–59) in Lella Lombardi (1974–76).

Suzuka Štart Max Verstappen Oscar Piastri Lando Norris
Sportal Verstappen ogrožen le v prvem zavoju, bizarna dirka za Pereza
Ne spreglejte