Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2012,
12.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

reli WRC Sebastien Loeb

Petek, 10. 2. 2012, 12.05

8 let

Jari 17 sekund pred Mikkom, Loeb izgubil dve minuti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sebastien Loeb je na sedmem brzincu zapeljal s proge in izgubil dve minuti. Po prvem dnevu relija Švedska je sedmi. Na devetem brzincu je Mikku Hirvonenu vodstvo prevzel Jari-Matti Latvala.

Citroënov tovarniški dirkač Mikko Hirvonen je na peti hitrostni preizkušnji relija po Švedski svojemu še lanskemu moštvenemu kolegu Jariju-Mattiju Latvali uspešno iz rok izpulil primat. Hirvonen je bil po uvodnem brzincu na šestem mestu, nato pa je v naslednjih petih hitrostnih preizkušnjah uprizoril pravi zmagoviti pohod na sam vrh. Pred nadaljevanjem relija je imel pred Fordovim tovarniškim dirkačem Latvalo 2,9 sekunde naskoka. "Morebiti smo našli boljše občutke za dirkalnik. Brzinci so v presenetljivo dobrem stanju in še posebej sem užival na petem. Lep čas zame," se je po peti HP smejalo Mikku Hirvonenu. Povsem drugačne volje je bil Jari Latvala: "Odnašalo mi je zadek, zato sem jezen, ker nisem mogel gladko peljati 'brzinca'. Na vsaki HP sem delal majhne napake."

Za provizorično tretjo stopničko je dopoldne potekal hud boj med Fordovim zasebnikom Madsom Östbergom, branilcem naslova svetovnega prvaka Sebastienom Loebom in Fordovim tovarniškim dirkačem Pettrom Solberg. Östberg je po drugi HP celo držal primat, a se nato uštel pri nastavitvah, zaradi česar ni bil več sposoben iz dirkalnika izvleči vrhunske hitrosti in je posledično izgubil več kot 10 sekund. Podoben zaostanek sta si nabrala tudi Loeb in Petter Solberg, a iz povsem drugačnih razlogov. Francoz je dobil kazenski pribitek 10 sekund, ker je eno minuto prepozno odpeljal iz servisne cone. "Nekoliko predolgo je trajalo, da smo zamenjali nekaj na dirkalniku, zato smo bili kaznovani. Odločili smo se, da damo na dirkalnik rezervno kolo in potrebovali smo nekaj časa, da vse temu prilagodimo." Petter Solberg si je privoščil izlet s ceste: "Odneslo nas je in smo se zagozdili v snegu, zaradi česar smo izgubili 15 sekund. Moramo se umiriti in nič več misliti na to."

Popoldne je Loeb le dva zavoja pred koncem sedme hitrostne preizkušnje zdrsnil s proge in izgubil dve minuti (nazaj na progo so mu pomagali gledalci). Nazadoval je na 11. mesto, a se že na osmem brzincu povzpel na osmo (na devetem pa na sedmo). V ospredju je Hirvonen držal dobro sekundu prednosti pred Latvalo, Östberg pa minimalno razliko do Solberga. Na zadnji petkovi popoldanski HP (skupno deveti) je le prišlo do nekoliko večje razlike med vodilnima. Na 19-kilometrskem brzincu je Latvala odpeljal 22 sekund hitreje in prevzel vodstvo za 17 sekund. Na tretje mesto se je prebil Solberg, ki je dopoldne pazil na svoje pnevmatike, popoldne pa pohodil plin. Je le še tri sekunde za Mikkom in že 11 pred Madsom. Dani Sordo (Mini) je z okvaro avtomobila parkiral po osmem brzincu.

Ne spreglejte