Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 11. 2023,
9.50

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17
Francesco Bagnaia MotoGP Enea Bastianini

Natisni članek

Nedelja, 12. 11. 2023, 9.50

8 mesecev, 2 tedna

Sepang, VN Malezije

Italijan je vsem zaprl usta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17
Enea Bastianini | Italijan Enea Bastianini (Ducati Lenovo) je zmagovalec VN Malezije. | Foto Reuters

Italijan Enea Bastianini (Ducati Lenovo) je zmagovalec VN Malezije.

Foto: Reuters

Italijanski motociklist Enea Bastianini (Ducati Lenovo) je zmagal v Sepangu na VNMalezije. Na dirki svetovnega prvenstva motoGP so bili tudi na naslednjih dveh mestih zmagovalnega odra vozniki Ducatija, drugi je bil Španec Alex Marquez z 1,535 sekunde zaostanka, tretji pa Italijan Francesco Bagnaia (+3,562).

Petindvajsetletni Enea Bastianini je v tem razredu dosegel peto zmago v SP v karieri in je devetič stopil na zmagovalni oder.

V skupnem seštevku SP še naprej vodi branilec naslova Bagnaia, 14 točk zaostaja na drugem mestu Španec Jorge Martin (Ducati-Pramac), ki je bil tokrat četrti (+10,526).

Bagnaia je slabo začel s prvega startnega mesta in ga je kmalu prehitel Martin, ki je začel drugi na startni liniji. A ni dolgo trajalo, da se je na čelo prebil Bastianini, sledil mu je zmagovalec sobotnega sprinta Marquez, za tretje mesto sta se borila Martin in Bagnaia.

Ko se je v vročem in vlažnem vremenu, kar je pobralo veliko moči dirkačem, dirka nadaljevala, pa si je Bastianini priboril že sekundo prednosti pred Marquezom, tretji je bil še z večjim zaostankom Bagnaia, na četrtem pa si je zelo veliko zaostanka nabral Martin. Tako je bilo potem tudi do ciljne črte dirke, ki jo je prvič v sezoni za SP dobil Bastianini.

Marco Bezzecchi je prišel v Sepang na tretjem mestu skupnega seštevka in je imel še matematične možnosti, da bi se vmešal v boj za naslov. Vse že tako zgolj teoretične upe za kaj takega pa je izgubil, ko se je v cilj pripeljal na šestem mestu s 16,946 sekunde zaostanka.

Bagnaia in Martin bosta tesen obračun za naslov v kraljevem razredu nadaljevala naslednji konec tedna v Katarju, sezona se bo končala konec novembra v Valencii.

Pred dirko motoGP je Pedro Acosta že postal prvak v razredu moto2. Španec je dirko končal na drugem mestu za rojakom Ferminom Aldeguerjem, kar je bilo dovolj za potrditev naslova. Z njim bo Acosta naslednje leto začel nastopanje v motoGP.

VN Malezije,motoGP:

1. Enea Bastianini (ITA/Ducati) 
2. Alex Marquez (Špa/Ducati-Gresini)  +1,535
3. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati) 3,562
4. Jorge Martin (Špa/Ducati-Pramac) 10,526
5. Fabio Quartararo (Fra/Yamaha) 15,000
6. Marco Bezzecchi (Ita/Ducati-VR46) 16,649

Skupni seštevek (18/20):

1. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati) 412 točk
2. Jorge Martin (Špa/Ducati-Pramac)  398
3. Marco Bezzecchi (Ita/Ducati-VR46)  323
4. Brad Binder (JAR/KTM)  254
5. Johann Zarco (Fra/Ducati-Pramac)  200
6. Aleix Espargaro (Špa/Aprilia) 198

Ne spreglejte