Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
2. 4. 2012,
9.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

WRC reli Citroen Ford

Ponedeljek, 2. 4. 2012, 9.28

8 let

Hirvonen diskvalificiran, zmaga Östbergu

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ker sklopka in turbo polnilnik na DS3 WRC Mikke Hirvonena nista bila v skladu s pravili, so zmagovalca relija Portugalska diskvalificirali. Citroën je že napovedal pritožbo.

Pozno zvečer je FIA z relija Portugalska diskvalificirala zmagovalca Finca Mikko Hirvonena (Citroën). Njegov DS3 WRC ni ustrezal tehničnemu pravilniku. Vzrok za izključitev iz dirke sta sklopka, ki ni bi bila v skladu s homologacijo in turbo polnilnik, ki je bil prevelikih dimenzij. Tako je prvič zmagal Norvežan Mads Östberg, Francoz Sebastien Loeb (Citroen) pa je kljub odstopu obdržal skupno vodstvo. Jevgenij Novikov (Ford) je z drugim mestom dosegel svojo najboljšo uvrstitev v karieri, na stopničke pa se je premaknil še Norvežan Petter Solberg (Ford).

Citroën je že napovedal pritožbo, češ da napaki na dirkalniku nimata nobenega vpliva na hitrost dirkalnega avtomobila. "Ta dva dela ne prinašata nobene prednosti, saj sta težja od predpisanih. Turbo polnilnik je bil standardne velikosti za dirkalnike WRC, razlika v velikosti pa je nastala zaradi raztezanja kot posledica ekstremnih temperatur," je pojasnil tehnični šef ekipe, Xavier Mestelan-Pinon. Tudi vodja ekipa Yves Matton je bil razburjen nad potezo Fie: "Nismo želeli goljufati. Kazen je pretirana. Ker nam dela nista prinesla nobene prednosti, smo se odločili za pritožbo."

Diskvalifikacija je hud udarec za Hirvonena in njegovega sovoznika Jarma Lehtinena, ki sta se nekaj ur prej veselila svoje prve zmage s Citroënom. "Res mi je žal za Mika in Jarma, ki sta v izjemno težkih razmerah odpeljala z odliko. To zmago sta si res zaslužila. V imenu celotne ekipe se ima iskreno opravičujem. Upam, da bosta imela kmalu novo priložnost bitke za prvo mesto," je še povedal Matton.

Od dirkačev se je prvi oglasil Petter Solberg, ki je po petkovi nesreči padel iz prve dvajseterice, se prebil na četrto mesto, zdaj pa celo na tretje. "Nikomur ni všeč, če se vmešajo komisarji, a ti dogodki pomenijo, da v skupnem seštevku za vodilnim zaostajam le štiri točke, Ford pa je naredil velik korak naprej v konstruktorskem točkovanju." Spet se je vrnil v bitko za naslov in zato že komaj čaka na reli Argentina, ki sledi konec aprila.

Ne spreglejte