Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 11. 2013,
12.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Romain Grosjean VN Abu Dabija

Petek, 1. 11. 2013, 12.03

8 let

Grosjean na prvem treningu pred Hamiltonom in Vettlom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Romain Grosjean (Lotus) je odpeljal najhitrejši krog na prvem prostem treningu pred nedeljsko dirko za veliko nagrado Abu Dabija, 17. preizkušnjo letošnjega svetovnega prvenstva formule ena.

Francoski dirkač Lotusa je bil za slabi dve desetinki sekunde hitrejši od Lewisa Hamiltona (Mercedes) in slabe tri od svetovnega prvaka Sebastiana Vettla (Red Bull). Manj kot sekundo so za Grosjeanom zaostali še Mark Webber (Red Bull), Nico Rosberg (Mercedes), Kimi Räikkönen (Lotus), Paul di Resta (Force India), Jenson Button (McLaren) in Pastor Maldonado (Williams).

Dirkači so se pritoževali zaradi slabega oprijema, razmere pa so se proti koncu treninga izboljšale, ko se je na 5,5-kilometrski stezi marine Yas nabrala plast gume. Pirelli je sicer moštvom ponudil dve različici gum za suho stezo, z belo barvo označene srednje mehke in z rumeno označene mehke. Torej enak komplet, kot je bil moštvom na voljo v Indiji pred tednom dni.

Na popoldanskem treningu po lokalnem času so se temperature povzpele do 34 stopinj Celzija in zato pravih informacij inženirji v moštvih niso dobili, sobotne kvalifikacije in nedeljska dirka bosta namreč precej pozneje, ko bo v puščavi tudi veliko hladneje. Več odgovorov bodo moštva dobila na današnjem drugem prostem treningu, ki se bo začel ob 14. uri. Ob tem času se bodo začele tudi sobotne kvalifikacije in nedeljska dirka.

Dirko za veliko nagrado Abu Dabija v glavnem mestu Združenih arabskih Emiratov prirejajo petič, prvo izvedbo leta 2009 je dobil Sebastian Vettel, ki je uspeh ponovil tudi leto pozneje. Leta 2011 se je zmage veselil Lewis Hamilton, lani pa Kimi Räikkönen. Rekord kroga je leta 2009 postavil Vettel – 1:40,279. Čeprav so zmagovalci Abu Dabija trije, pa sta si najboljši štartni položaj doslej privozila le dva, v letih 2009 in 2012 Hamilton, v letih 2010 in 2011 pa Vettel.

Ne spreglejte