Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
24. 12. 2015,
9.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Gašper Mihevc Mick Schumacher Max Verstappen

Četrtek, 24. 12. 2015, 9.47

8 let

Gašper Mihevc se bo leta 2016 na stezi morda prerival z Mickom Schumacherjem

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenski kartist Gašper Mihevc bo morda v prihodnji sezoni napredoval v italijansko serijo F4, kjer bi lahko nastopal tudi sin Michaela Schumacherja Mick Schumacher.

15-letni Gašper Mihevc je letos dirkal v italijanski karting seriji WSK in se na stezi Adria blizu Benetk prebil na stopničke. Znašel se je tudi med karting elito, ki je nastopila na svetovnem prvenstvu. Njegove predstave so bile tako dobre, da je bil nagrajen s testiranjem dirkalnika F4.

"Z dirkalnikom F4 je način vožnje popolnoma drugačen kot pa v kartingu, sploh način zaviranja in pospeševanja. Pospeški so tako veliki, da te dobesedno zalepi na sedež, ko dirkalnik priganjaš do 200 kilometrov na uro. Na stezah v Monzi in Imoli pa lahko ta dirkalnik F4 razvije hitrost do 240 kilometrov na uro. V ovinkih so zelo veliki pritiski na vrat, ker so hitrosti pač večje kot v kartingu."

"Ta formula ves čas malo drsi čez ovinke. V kartingu smo se čez ovinke vozili po treh gumah. Kot mi rečemo, se je kart zlomil in je bila zadnja notranja guma nekaj centimetrov v zraku. Po tej razburljivi izkušnji z dirkalnikom F4 si želim v prihodnji sezoni nastopati v italijanski F4," je svoj prvi stik s F4 pokomentiral Gašper Mihevc.

Šola je na prvem mestu

Po tridnevnih testiranjih z dirkalnikom F4 je Gašper Mihevc svoj čas kroga na stezi Adria izboljšal za 2,5 sekunde. Tega pa niso prezrle vodilne ekipe serije F4, ki so ga zasule z vabili, naj dirka zanje: "Res me je presenetilo, ker sem dobil 11 povabil za dirkanje v italijanski seriji F4. In to od ekip, ki so vodilne v tem športu. V seriji F4 bi lahko pokazal svoj talent, ker so dirkalniki in motorji enaki za vse. Vse dirke so v bližnji Italiji, kar bi bilo dobro zame."

"Čeprav nimam nobenih izkušenj s teh stez, ki so na koledarju F4, razen Adrie, bi lahko ta hendikep nadomestil s treniranjem v simulatorju. Računalništvo je že tako napredovalo, da gre za zelo realno izkušnjo katerekoli steze. Razlika je samo v tem, da ne čutiš sil, ki pri pospeševanju in zaviranju vplivajo na telo. Simulator se obnaša tako, kot da bi vozil čisto pravi dirkalnik."

Gašper Mihevc gre po poti Micka Schumacherja, sina sedemkratnega svetovnega prvaka formule 1 Michaela Schumacherja. Tudi on je pri 15 letih dirkal v kartingu, s 16 leti pa prestopil v serijo F4. "Z Mickom sva se za las zgrešila. Ko sem jaz prišel v serijo WSK, je on zapustil karting in prestopil v nemško F4. Morda bo Mick v prihodnji sezoni dirkal v italijanski F4, če ne bo napredoval v evropsko F3, samo da bo nemško F4 zamenjal za italijansko."

Mihevc je bil eden redkih voznikov v kartingu, ki je obiskoval javno šolo: "Fantje, ki dirkajo v kartingu, so ponavadi sinovi bogatih staršev in hodijo v zasebne šole. Lanski prvak v kategoriji Karting Junior je z očetom potoval po karting dirkah in v eni sezoni sta zapravila 300 tisoč evrov. In v kartu je bil več kot 300 dni. Naša družina si tega ne more privoščiti. Pa tudi šola je pri meni na prvem mestu. Lahko se namreč zgodi kakšna nesreča in ne bi mogel več dirkati. Zato potrebujem načrt B."

V koledarju 2016 legendarne steze Imola, Monza, Misano in Mugello

Ambiciozni Gašper sanja o formuli 1, vendar ostaja trdno na tleh: "Sanjam tudi o tem, da bi nekoč postal dirkač formule 1. A sanje so eno, realnost pa drugo. Zavedam se, da ni veliko realnih možnosti, ker je v formuli 1 ena veliko odvisno od tega, iz katere države prihajaš. A upanje umira zadnje."

Fant se je na svojevrsten način kar sam povezal s formulo 1: "Pri dizajnu svoje čelade sem se poigraval z barvami in vanjo vtkal tudi barve, kot jih ima Alonso, ker je on eden izmed mojih idolov. Dizajn je podoben dizajnu čelade Ayrtona Senne, ker je on zame najboljši dirkač formule 1."

In za koga med dirkami formule 1 stiska pesti Gašper Mihevc? "V formuli 1 navijam za tri dirkače: za Alonsa, Rosberga in Verstappna, ki je praktično moja generacija. Max je dober voznik. Svojo kakovost je pokazal tudi z dvemi četrtimi mesti. Z Verstappnom me vežejo lepi spomini. 1. maja 2013 sva skupaj vozila na neuradnih treningih. Takrat je bil še v kartingu. Ko pa je bila naslednji konec tedna dirka, sem sedel zraven njegovega očeta Josa in gledal Maxa, kako vozi. Max je na stezi zelo agresiven, zunaj stez pa zelo prijazen fant. Noče se izpostavljati kot Lewis Hamilton."

Ali bo Gašper Mihevc v prihodnji sezoni dirkal v italijanski seriji F4, bo jasno sredi februarja. Nastopanje v tej dirkaški seriji bi ga stalo okoli sto tisoč evrov. Koledar je sestavljen iz legendarnih stez, kot so Imola, Monza (dirkališče F1), Misano, Mugello (dirkališči MotoGP), zraven pa so še Vallelunga in Adria. Na sporedu bo 21 dirk, štart sezone pa bo 10. aprila v Misanu.

Morda pa bo Gašper Mihevc v bližnji prihodnosti zajahal tudi val mladih dirkačev, ki je v zadnjem času zajel formulo 1. Letos sta na veliko sceno stopila 17-letni Max Verstappen in 20-letni Carlos Sainz mlajši ter kljub mladosti pokazala veliko zrelost. Zakaj je ne bi tudi Gašper?

Ne spreglejte