Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
20. 11. 2012,
18.03

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

VN ZDA VN Brazilije Ferrari Fernando Alonso

Torek, 20. 11. 2012, 18.03

5 let, 5 mesecev

Ferrari: Ponosni na dosežke, a ponos ni dovolj

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Lahko smo ponosni na dosežke," je v pismu članom ekipe Ferrari zapisal Luca di Montezemolo, a: "Ponos ni dovolj: hočemo zmagati!" Na finale grejo s 13 točkami zaostanka.

Kot edini izzivalec Sebastiana Vettla (Red Bull) na finalno dirko sezone v Brazilijo prihaja Fernando Alonso (Ferrari). Nič presenetljivega, bi lahko rekli, saj je Ferrari najuspešnejše moštvo vseh časov.

Pa vendarle: F2012 je le tretji najhitrejši dirkalnik sezone (na določenih dirkah pa še to ni bil). Španski dirkač je moral pokazati vse svoje mojstrstvo, da je zmagal tri dirke in ob koncu leta ob dominanci Red Bullovega dirkalnika Adriana Neweyja nanizal tri tretja in tri druga mesta. Ferrari je le po zaslugi Alonsa še v igri za naslov! Trinajst točk zaostanka lahko v nedeljo spreobrnejo le v primeru okvare tekmečevega dirkalnika ali če jim na pomoč priskoči deževje.

Letošnja Ferrarijeva sezona oziroma Alonsova sezona (Felipe Massa ima kar 153 točk manj) je glede na vse takšna, da so lahko ponosni. In to je v odprtem pismu članom ekipe dal vedeti tudi predsednik Ferrarija in Fiata, Luca di Montezemolo. A: "Zadnjih 16 sezon, z nekaj redkimi izjemami, smo se navadili, da pridemo v takšnem položaju na finalno dirko. In letos smo spet tukaj. Ne glede na razplet: bili smo v igri za lovoriko. Ampak ponos ni dovolj: hočemo zmagati!" Italijan se zaveda, da bo težko, a poudarja, da so na minuli VN ZDA dokazali, česa so sposobni. "V Austinu je celotna ekipa opravila odlično delo. Fernando je prišel na stopničke, Felipe je odpeljal fantastično dirko. Obenem je še enkrat dokazal, da je timski človek."

Leta 2008 Ferrariju preobrat skoraj uspel

"Zdaj gremo v Brazilijo po zmago. Borili se bomo do zadnjega kilometra zadnjega kroga. Težko bo, a verjamem, da nam lahko uspe," je še zapisal Montezemolo.

Tako se torej javno hrabrijo v Maranellu. Obenem pa molijo, da se jim je ponovi leto 2008. Takrat je Massa lovil zaostanek za Lewisom Hamiltonom (McLaren). Odločali so zadnji kilometri. Brazilec je bil na pragu preobrata in naslova prvaka. Ko je prečkal ciljno črto, so rdeči že slavili, nakar je Britanec v zadnjem zavoju prehitel Tima Glocka (Toyota) in prišel na peto mesto, ki mu je s točko prednosti prineslo lovoriko. Bodo letos petič zapored ostali brez dirkaškega naslova? Nazadnje jim je uspelo s Kimijem Räikkönenom leta 2007.

Ne spreglejte