Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
9. 9. 2012,
9.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Felipe Massa

Nedelja, 9. 9. 2012, 9.46

8 let

Felipejeva zlata priložnost – da si reši kariero

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na VN Italije bo dirkača McLarna težko premagati, a Felipe Massa in Luca di Montezelomo verjameta, da Brazilcu lahko uspe. Tako bi si ta rešil svojo kariero v Ferrariju.

Po dveh zaporednih zmagah in prvi štartni vrsti je McLaren izrazit favorit na 53 krogov dolgi najhitrejši dirki v sezoni. Moštvo iz Wokinga je na VN Italije nazadnje slavilo leta 2007 s Fernandom Alonsom, v zadnjih 10 letih pa ima v kraljevem parku le dve zmagi. Če ne bi štartal šele z 10. mesta bi bil Lewisu Hamiltonu in Jensonu Buttnu najnevarnejši Alonso s Ferrarijem. Tako pa je edini, ki si pred štartom upa napovedati kosanje za zmago Felipe Massa (Ferrari) s tretjega mesta. Brazilec je nazadnje zmagal leta 2008, ko je dosegel šest od svojih 11 zmag v formuli 1. Letos je točke osvojil le šestkrat, še najboljši pa je bil v Silverstonu na četrtem mestu.

V zadnjih dneh se vse več govori, da se Massi dnevi v Maranellu iztekajo. Na Ferrarijevem dvorišču ima tako zlato priložnost, da reši svojo prihodnost. "Na štart grem z mislijo o zmagi," je 31-letnik, ki je 11. v skupnem seštevku, dejal po kvalifikacijah. Njegovo spogledovanje z zmago je podprl predsednik Ferrarija, Luca di Montezemolo: "V drugi vrsti imamo dober dirkalnik in Felipe ima veliko priložnost za zmago - za nas, zase in za svojo prihodnost." Obenem je karizmatični šef italijanskega ponosa ponovil Alonsove besede, da bi Španec zlahka osvojil prvi štartni položaj, če ne bi imel mehanskih težav. "A vem in vi veste, kako močan je Fernando na dirki. Upam, da dirko končamo na prvem mestu." Gre za njihovo domačo dirko, pred okoli 150 tisoč tifosi. To bi bil lahko izjemen dan za Scuderio, a McLarna bo treba napasti že v prvem zavoju.

Vettel: Ne bomo kos McLarnu in Ferrariju

Ostali zmage ne upajo napovedati. Michael Schumacher, ki je zaradi karakteristik dirkališča z Mercedesom spet konkurenčen (za razliko od Madžarske in Belgije), bo štartal s četrtega mesta. "Nismo daleč zadaj, a dovolj, da bomo McLarnu težko kos," je dejal 43-letni nekdanji sedemkratni prvak. Tudi aktualni prvak Sebastian Vettel (Red Bull) ne verjame v zmago. Pravzaprav je peto štartno mesto več kot od trenutnega potenciala RB8 (11. štartno mesto Marka Webbra je bolj realno).

"Mislim, da bo to zelo težka dirka. Z vidika taktike bo večina na isti, zato bo težko narediti kaj posebnega. Naš ritem na dirki bo boljši, a ne smemo pričakovati, da se bomo lahko kosali z McLarnom in Ferrarijem. Ves vikend so za nas prehitri. Bi bilo pa prijetno presenečenje, če bomo lahko dirkali z njimi," pred štartom, ki bo ob 14.00 (na Sportalu jo bomo spremljali v živo), napoveduje lanski zmagovalec Monze. V Pirelliju so napovedali, da naj bi se večina odločila le za en postanek. Boljšega ritma se na dirki nadeja tudi Kimi Räikkönen (Lotus), a s sedmega mesta vseeno ne pričakuje zmage.

Ne spreglejte