Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
28. 11. 2015,
16.52

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ducati MotoGP

Sobota, 28. 11. 2015, 16.52

3 leta, 2 meseca

Ducati ni izključil Stonerjeve vrnitve na dirko MotoGP v prihodnji sezoni

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Športni direktor tovarniškega Ducatija v kraljevskem razredu MotoGP Paolo Ciabatti ni izključil možnosti, da bo Casey Stoner dirkal v prihodnji sezoni.

Avstralec Casey Stoner je pred kratkim končal petletno sodelovanje s tovarniško Hondo (leta 2011 je z njo postal svetovni prvak MotoGP, po koncu sezone 2012 je vse presenetil z dirkaško upokojitvijo, zadnja tri leta je bil Hondin testni voznik) in se takoj zatem vrnil k tovarniškemu Ducatiju, katerega član je bil med letoma 2007 in 2010. V svoji prvi sezoni z Ducatijem je prvič v karieri kraljevskega razreda postal svetovni prvak MotoGP.

Stoner je tudi prvi in edini svetovni prvak z Ducatijem med moto elito. Casey je z Ducatijem pobral 23 zmag in je bil tudi zadnji dirkač, ki je zmagal z Ducatijem (leta 2010 na VN Avstralije). Valentino Rossi z Ducatijem ni uspel niti enkrat zmagati, kaj šele, da bi postal svetovni prvak MotoGP, čeprav je imel na voljo dve sezoni.

"V zadnjih petih letih je bilo lepo potovanje s tovarniško Hondo. Osvojitev naslova svetovnega prvaka leta 2011 je bil vrhunec. Pridobil sem veliko prijateljev in spletel tesne osebne vezi. Sem pa zelo vznemirjen, ker lahko sporočim, da se bom 2016 pridružil Ducatijevemu moštvu. Na njegove ljudi imam zelo lepe spomine in na znamko Ducati tudi. To, da se mi je ponudila priložnost, da bom lahko spet delal z njimi, je res nekaj posebnega."

Stoner bo preizkusil tudi Ducatijev superbike motor

"Gigi Dall'Igna (šef Ducatijeve tovarniške ekipe MotoGP, op. p.) je s seboj pripeljal nov pristop. Komaj čakam, da pomagam moštvu, Andrei Doviziosu in Andrei Iannoneju. Ducatijeva znamka in Ducatijevi navijači so bili velik del moje kariere in življenja. Zato bo zares lepo, ko bomo vzpostavili sodelovanje in začeli novo poglavje s to moto ikono," je po prestopu k Ducatiju povedal Casey Stoner.

Stonerjev rojak Mick Doohan, ki je bil absolutni gospodar kraljevskega razreda med letoma 1994 in 1998, je prepričan, da je prvenstvo 2016 pravi trenutek, da se Casey po treh letih odmora vrne. A si mora to zares želeti: "Vem, da ima Casey še vedno strast do dirkanja. Zagotovo je škoda, da se je umaknil. Če bi dirkal, bi bil še vedno med najboljšimi. Imam vtis, da si še želi dirkati. A tega več ne počne. Ne razumem tega koncepta.

Zame je bilo dirkanje tekmovanje. Stoner ima raje to, da dirka sam. In da zbira izkušnje. Zame so bila testiranja vedno dolgočasna. Raje bi si stisnil roko med vrata, kot da bi testiral. Seveda sem moral to početi, ker je moštvo to potrebovalo. A sem opravil samo potrebna testiranja. Vse, kar sem si želel, je bilo dirkanje. Stoner ima očitno raje ravno nasprotno.

Ne vem, kakšni so njegovi nameni. Osvojil je dva naslova in 30 let ni neka starost. A moraš imeti željo po dirkanju. Ker je bil tako dolgo odsoten z dirk, se bo težko vrnil v polni pogon. Seveda, če mora to storiti, je leto 2016 pravi trenutek. Nimam pojma, kaj mu je Ducati ponudil, da se je vrnil v šport, ki ga je zapustil iz razlogov, ki so znani le njemu. Mora biti nekaj."

Da res obstaja tisto nekaj, je za gpone potrdil Ducatijev športni direktor Paolo Ciabatti: "Stoner ne bo predan samo MotoGP motociklu. Prosil je, če bi lahko preizkusil Ducatijev superbike motor, zaradi prijateljstva z Daviesom. Seveda smo mu to z veseljem zagotovili. Casey hoče razvijati Ducatijev dirkaški motocikel. Ne vemo, če bo Stoner tekmoval v svetovnem prvenstvu v superbiku. O tem lahko svobodno sanjamo."

Prvič v akciji januarja

"Zelo bi bili veseli, če bi Stoner v prihodnji sezoni v MotoGP nastopil s povabilom organizatorja (verjetno na VN Avstralije, op. p.). To bil bil velik medijski dogodek in dobro za šport. Ta možnost obstaja, a to ni njegova obveza. Ali se bo to uresničilo, je odvisno od veliko dejavnikov. Stonerja ne poznam dobro, a deluje zelo sproščeno. Pritisk, ki so ga prinesle dirke MotoGP, je bil prevelik zanj. Zdaj ga ne čuti več."

In kako sta prihod Stonerja sprejela Dovizioso in Iannone: "Seznanjena sta bila s temi pogajanji. Sta pametna in razumeta duh te iniciative. Vesela sta, da bosta dobila pomoč, s katero bosta lahko hitreje in bolje razvijala motocikel, s katerim bosta tekmovala. Stoner jima noče ukrasti sedeža. Stoner hoče biti koristen in pri Ducatiju bo imel za to priložnost. Casey zelo spoštuje Dall'Igno in naš nov projekt. Hoče imeti neposreden vpliv na razvoj in želi, da se bo sledilo njegovim navodilom. Morda je to pogrešal pri Hondi."

Casey Stoner bi se lahko prvič na stezi pojavil januarja. Ducatijev GP16 bi lahko preizkusil v Sepangu, teden dni pred uradnimi MotoGP testiranji (1.–3. februar). Drugič bi se lahko Avstralec na rdeč motocikel usedel sredi marca v Katarju, torej po drugih uradnih predsezonskih testiranjih (2.–4. marec). Prva dirka sezone 2016 bo na sporedu 20. marca prav tako v Katarju. Če bo Stoner nastopil na VN Avstralije s povabilom organizatorja, ga bomo v pravi akciji videli 23. oktobra.

Skozi celotno prihodnjo sezono bo Ducati Stonerju omogočil štiri do pet testiranj. Čeprav bo Stoner morda v prihodnji sezoni nastopil na eni sami dirki, pa bi se lahko v polni pogon vrnil v sezoni 2017. Avstralec je namreč z Ducatijem podpisal večletno pogodbo, čeprav njena dolžina ostaja skrivnost.

Ne spreglejte