Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
16. 11. 2012,
11.01

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Bernie Ecclestone Jenson Button VN ZDA

Petek, 16. 11. 2012, 11.01

5 let, 6 mesecev

"Drugi štartni položaj bo boljši od prvega"

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prvi vtisi o novi progi so pozitivni. "Je prvorazredna," meni Bernie Ecclestone. Jenson Button je podal naslednji komentar: "Mislim, da bo drugi štartni položaj boljši od prvega."

Ob 16.00 po srednjeevropskem času dirkače formule 1 čaka prvi preizkus nove proge v Austinu, ki do nedelje gosti VN ZDA. Kot je dejal njen konstruktor Hermann Tilke, gre za eno najtežjih na svetu. "Je prvorazredna. Vse, kar smo želeli, ima," je navdušen tudi Bernie Ecclestone. Vozniki so jo spoznavali v simulatorju, v četrtek so se po njej sprehodili ali pa so jo prekolesarili. No, izjemna je bil Kimi Räikkönen (Lotus), ki ne uporablja simulatorja, peš ali s kolesom pa se mu po stezi ne ljubi. Dejal je, da se bo po njej morda zapeljal le z vozilom za golf (če ga dobi).

"Preizkusili smo jo že v simulatorju. Je kar zahtevna in se jo je težko naučiti. A izgleda fantastična. Ko sem jo malo bolje spoznal, sem začel hitro uživati. Obeta se zelo zanimiv dirkaški vikend," o Circuit of the Americas (COTA), kot so poimenovali stezo v Teksasu, pove Lewis Hamilton (McLaren). Sebastian Vettel (Red Bull) je na novinarski konferenci dodal: "Ja, res izgleda zelo zanimiva, a pravi občutek dobiš šele v dirkalniku. Komaj čakam na prvi trening."

Trčenja v prvem zavoju zelo verjetna

Jenson Button (McLaren) je progo prekolesaril in dal zelo zanimivo pripombo. "Mislim, da bo drugi štartni položaj boljši od prvega. S prvega mesta je vzpon proti prvemu zavoju zelo strm, z drugega pa nekoliko bolj položen." O prvem zavoju se največ govori, saj je povsem slep. Dirkači se bodo z več kot 200 kilometri na uro vzpeli v strm klanec, nato pa ostro zavili v levo, kjer se teren takoj spusti. Ker je proga v zavoju zelo ozka, nesreče niso izključene. "V prvem zavoju bodo nekateri dirkači poskušali čudne stvari. Ko bomo vsi skupaj zapeljati v prvi zavoj, ne bomo vedeli, kje so robniki. Samo prvi dirkač na notranji liniji, bo lahko videl notranji robnik zavoja. Ostali bomo na nikogaršnji zemlji. Dober štart bo torej zelo pomemben." Ker je zavoj na koncu klanca, se bodo dirkači tudi "igrali" s točko zaviranja, še opozarja Button.

Kaj lahko se zgodi, da morebitna nesreča v prvem zavoju na dirki odloči ali pa spreobrne potek bitke za naslov prvaka med Vettlom in njegovim izzivalcem Fernandom Alonsom (Ferrari), ki ima pred predzadnjo dirko prvenstva 10 točk zaostanka. VN ZDA torej res ne smete spregledati – v nedeljo štart ob 20.00.

Ne spreglejte