Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 5. 2012,
12.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

MotoGP Valentino Rossi

Nedelja, 20. 5. 2012, 12.28

8 let

Dominator Lorenzo, Rossiju najboljši rezultat z Ducatijem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Yamahin tovarniški dirkač Jorge Lorenzo je z dominantno predstavo na dežju odplaknil vse rivale v Le Mansu. Valentino Rossi je z drugim mestom dosegel svoj najboljši rezultat z Ducatijem.

Dirkači v kraljevskem razredu so imeli na VN Francije najslabše pogoje za dirkanje v letošnji sezoni, saj je večino dirko deževalo in je bil izjemno spolzka podlaga nepredvidljiva na prav vsakem ovinku. Za prvi šok je že na štartu poskrbel Apriliin dirkač Randy De Puniet, ki je pri speljevanju izgubil kontrolo nad motorjem in padel na tla. Tudi Ben Spies je imel velike probleme, da je ukrotil podivjano Yamaho, ki ga je v sedlu premetavala sem ter tja kot da bi bil na rodeu. V ospredju je Hondinemu Daniju Pedrosi uspelo za nekaj ovinkov ubraniti 'pole position', sledil pa mu je Casey Stoner. A že pred odpeljanim prvim krogom je Hondin dvojček prehitel Lorenzo ter se prav kmalu odlepil od rivalov. Na mokri podlagi je bil pričakovano izjemno hiter Ducatijev Rossi, ki je v prvem krogu iz sedme pozicije napredoval na četrto, v tretjem krogu pa se je že vozil na tretji provizorični stopnički, potem ko je prehitel povsem nekonkurenčnega Pedroso. V nadaljevanju sta Italijanu največ glavobolov povzročala Yamahina zasebnika Andrea Dovizioso in Cal Crutchlow, ki sta ga v paketu prehitela v 13. krogu. Valentino je v nekaj trenutkih strmoglavil s tretje na peto pozicijo. A v drugem delu dirke si je devetkratni svetovni prvak svoje tretje mesto pridirkal nazaj. Velika Yamahina tekmeca sta se nato kar sama izločila iz igre za stopničke, saj sta si tako Crutchlow kot tudi Dovizioso privoščila padec, ki ju je stal vrhunske uvrstitve. V čistem finišu VN Francije je začel popuščati Hondin Casey Stoner, Rossi ga je ujel in prehitel v zadnjem krogu ter si z drugim mestom pridirkal svoj najboljši rezultat z Ducatijem.

Ducati po enem letu spet na stopničkah

Lorenzo, ki je vseh 28 krogov kontroliral situacijo na dirki in vozil svojo dirko znotraj generalne dirke – ostali so se borili za mesta od 2 do 21, saj za zmago niso imeli niti minimalnih možnosti – je ciljno črto prečkal s strašljivo prednostjo skorajda 10 sekund. Španec je dosegel svojo drugo letošnjo zmago (prvič letos je slavil na uvodni dirki sezone v Katarju) in s svežim maksimalnim število 25 točk prvič v tej sezoni Stonerju iz rok izpulil primat med dirkači. Casey je na prestolu sedel le eno dirko. Po prvi in drugi letošnji VN je bilo namreč na vrhu lestvice izpisano ime Lorenzo. Pred Le Mansom je imel Jorge za Avstralcem točko primanjkljaja, po Le Mansu ima pred njim 8 točk naskoka. Za takšno razliko se lahko Lorenzo zahvali tudi Rossiju, ki je Stonerju v zadnjem krogu ukradel dragocene 4 točke. Če gledamo zmage, sta Lorenzo in Stoner po štirih dirkah poravnana na 2:2. Prav tako Honda in Yamaha. Ducati, ki je bil pričakovano konkurenčen na mokri podlagi, je na četrtem letošnjem merjenju moči prišel do svojih prvih stopničk v sezoni. A je nanje moral čakati celo leto. Prav v Le Mansu je namreč Rossi v prvenstvu 2011 osvojil stopničke. A te so bile tudi njegove edine v sezoni. Za zdaj je razlika le v tem, da je bil Valentino lani v Le Mansu tretji, letos pa drugi. Če je bil ta vrhunski rezultat le muha enodnevnica in izključno posledica dejstva, da je Rossi z Ducatijem konkurenčen na mokri podlagi, bo pokazala že naslednja dirka za VN Katalonije v Barceloni, ki bo na sporedu 3. junija. Seveda ob predpostavki, da bo se bo dirka odvijala na povsem suhi stezi, na kakršni je bil Ducati v tem prvenstvu tretja liga. Na prvih treh dirkah so bili namreč od njega hitrejši ne le tovarniški dirkači Honde in Yamahe, ampak tudi Hondini in Yamahini zasebniki. Rossijevi navijači upajo, da se ne bo ponovila lanska zgodba, ko je bil Rossi pred Le Mansom nekonkurenčen, v Le Mansu je stopil na stopničke, nato pa bil po Le Mansu spet daleč zadaj.

V Moto3 presenetil Louis Rossi

Dirko razreda Moto3 je na mokri stezi v Le Mansu končalo le 15 dirkačev (štartalo jih je 32). V nemogočih razmerah (ob dežju je bilo še zelo hladno) je prvič v karieri slavil malo znani 23-letni Francoz Louis Rossi (Honda), ki še nikoli ni bil boljši kot deveti. Skozi cilj je pripeljal kar 27 sekund pred Albertom Moncayom (KTM) in Alexom Rinsom (Honda). S šestim mestom je vodstvo v seštevku obdržal Sandro Cortese (KTM), medtem ko sta Maverick Vinales (Honda) in Hector Faubel (KTM) odstopila.

Padcev ni manjkalo niti na dirki srednjega razreda Moto2. Na mokrih tleh sta se denimo znašla prvi favorit za naslov Španec Marc Marquez (Suter) in domači adut Johann Zarco (Motobi), ki je pred padcem ogrožal vodilnega Thomasa Luthija (Suter). Švicar je izkoristil svoje izkušnje in kot prvi pripeljal mimo kariraste zastave. Drugi je bil Italijan Claudio Corti (Kalex) in tretji britanski motociklist Scott Redding (Kalex). S šestim mestom je Španec Pol Espargaro (Kalex) v seštevku povedel točko pred Marquezom. Dodajmo še, da je Španec Julian Simon (Suter) padel v zadnjem zavoju zadnjega kroga in nato ob motociklu kar stekel do cilja za končno 12. mesto.

Ne spreglejte