Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
5. 12. 2021,
20.42

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,84

4

Natisni članek

Sergio Perez Valtteri Bottas Max Verstappen Lewis Hamilton Mercedes Red Bull Racing VN Savdske Arabije Formula 1

Nedelja, 5. 12. 2021, 20.42

2 leti, 3 mesece

VN Savdske Arabije

Dirka zmešnjav: trije štarti, trčenja, Hamilton premagal "norega" Verstappna

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,84

4

Verstappen Hamilton | Verstappen je dirkal na nož, kar se mu je na koncu maščevalo. | Foto Reuters

Verstappen je dirkal na nož, kar se mu je na koncu maščevalo.

Foto: Reuters

Zmagovalec prve VN Savdske Arabije je Lewis Hamilton. Pred zadnjo dirko sta z Maxom Verstappnom točkovno poravnana. Nizozemec je dirko zmešnjav s tremi štarti, ko sta z Britancem tudi trčila, končal na drugem mestu. V zaključku je moral Britanca spustiti predse, dobil je tudi pet kazenskih sekund pribitka. 

Pred finalom sezone naslednjo nedeljo v Abu Dabiju imata Max Verstappen (Red Bull) in Lewis Hamilton (Mercedes) oba 369,5 točke. V Savdski Arabiji se je po več kot dve uri dolgi dirki z dvema prekinitvama veselil Hamilton, ki je z najhitrejšim krogom osvojil maksimalnih 26 točk in nadoknadil osem točk zaostanka za Verstappnom. Ta je osvojil drugo mesto, sicer mu je uspel fantastičen tretji štart, a je nekajkrat šel prek meje in moral zato v zaključku dirke prepustiti prvo mesto Britancu. Tretje mesto je osvojil Valtteri Bottas (Mercedes), ki je na ciljni črti za desetinko prehitel Estebana Ocona (Alpine).

Hamilton srečen, Verstappen razočaran. | Foto: Reuters Hamilton srečen, Verstappen razočaran. Foto: Reuters "Bilo je zelo težko," je povsem izčrpan razlagal Hamilton po svoji 103. zmagi. "Nisem vedel, zakaj je kar naenkrat upočasnil, in sem zato zadel vanj. Pozneje so mi povedali, da me je želel spustiti predse." Zaradi trčenja v 38. krogu bosta po dirki oba morala še na zagovor k komisarjem.

"Veliko stvari se je zgodilo, s katerimi se povsem ne strinjam. A je, kar je. Pnevmatike mi ne bo zdržale do konca. Vseeno sem drugi," je v prvi izjavi razlagal Verstappen, ki pa ni bil videti niti najmanj zadovoljen. O trčenju s Hamiltonom pa: "Ne razumem, kaj se je zgodilo." Z zmagovalnega odra je pobegnil takoj po podelitvi pokalov, ne da bi sodeloval pri skupinski fotografiji prvih treh.

VN Savdske Arabije:

1. Lewis Hamilton (Mercedes)
2. Max Verstappen (Red Bull)
3. Valtteri Bottas (Mercedes)
4. Esteban Ocon (Alpine)
5. Daniel Ricciardo (McLaren)
6. Pierre Gasly (Alpha Tauri)
7. Charles Leclerc (Ferrari)
8. Carlos Sainz (Ferrari)
9. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo)
10. Lando Norris (McLaren)
11. Lance Stroll (Aston Martin)
12. Nicholas Latifi (Williams)
13. Fernando Alonso (Alpine)
14. Yuki Tsunoda (Alpha Tauri)
15. Kimi Räikkönen (Alfa Romeo)

Odstop: Sebastian Vettel (Aston Martin), Sergio Perez (Red Bull), Nikita Mazepin (Haas), George Russell (Williams), Mick Schumacher (Haas)

Procesija prvih 10 krogov

Na štartu 50 krogov dolge dirke sta bila v prvi vrsti oba voznika Mercedesa, Verstappen je štartal iz tretjega mesta. Štart in prvi krog sta minila brez sprememb in kakršnekoli drame. Hamilton je povedel pred Bottasom, Verstappnom, Leclercom in Perezom. Kot smo pričakovali ter se bali, na tej superhitri ulični stezi z eno samo linijo ob trenutni aerodinamiki dirkalnikov vožnja v zavetrju med podobno hitrimi dirkalniki ni mogoča in zato v ospredju napadov in prehitevanj ni bilo.

Hiter prvi postantek se je Hamiltonu skoraj maščeval, a se je pobral in dobil dirko. | Foto: Reuters Hiter prvi postantek se je Hamiltonu skoraj maščeval, a se je pobral in dobil dirko. Foto: Reuters

Prva prekinitev, ko je profitiral Verstappen

V 10. krogu je v zaščitno ogrado zletel Mick Schumacher (Haas) in na stezo je zapeljal varnostni avtomobil. Večina najboljših se je odločila za menjavo pnevmatik, ne pa Verstappen. Tako je brez postanka prevzel vodstvo, a z minimalno prednostjo pred Hamiltonom in Bottasom. Ker zaščitne ograde niso mogli hitro popraviti, je vodstvo dirke čez nekaj minut izobesilo rdečo zastavo. Prekinitev dirke je pomenila, da so vsi zapeljali v bokse in lahko pred ponovnim štartom brez izgube časa menjali pnevmatike. Če se je najprej zdelo, da je bil Verstappen v slabšem položaju, je bil po tej odločitvi v najboljšem. In Hamilton je bil besen kot ris: "Zakaj rdeča zastava? Meni se zdi, da je z zaščitno ogrado vse v redu. To je neverjetno." Po radijski zvezi so mu odgovorili: "Vedeli smo, da tvegamo s hitrim postankom, a smo mislili, da ne bo prišlo do prekinitve." 

Druga prekinitev in barantanje o Verstappnovi kazni

Več drame pa ob drugem štartu. Z drugega mesta je fantastično potegnil Hamilton in bil še pred prvo šikano pred Verstappnom. Nizozemec je prepozno zaviral in Britanca prehitel zunaj steze. Slednjega je še nekoliko izrinil in na drugo mesto se je vrinil še Ocon. Za njimi je v gneči prišlo do novega trčenja. Zadela sta Perez in Charles Leclerc. Ob umikanju sta za njima nastradala Nikola Mazepin in George Russell. Nadaljeval je lahko le voznik Ferrarija, dirka pa je bila še drugič prekinjena. Prekinitev je minila v pričakovanju odločitve direktorja dirke, kakšna kazen bo doletela Verstappna. In Michael Masi je Red Bullu in Mercedesu "kot na tržnici" ponudil, da je ob ponovnem štartu vrstni red: Ocon, Hamilton, Verstappen. Nenavadna situacija, a so ponudbo sprejeli. Če je ne bi, bi komisarji naknadno vozniku Red Bulla določili kazen, ki bi bila najverjetneje težja.

Tretji štart: Verstappen s tretjega na prvo mesto

Tretji štart (uro in 10 minut za prvim, v 16. krogu dirke) je z mehkejšimi pnevmatikami od obeh dirkačev v prvi vrsti dobil Verstappen. V ozki prvi šikani je z drznim manevrom po notranji strani prehitel Hamiltona, nato na izvozu iz zavoja še vodilnega Ocona. Krog pozneje je Britanec že skočil mimo Francoza na drugo mesto in začel dihati za ovratnik svojemu tekmecu za naslov svetovnega prvaka.

Dvoboj Max proti Lewisu: trčenje in kazen Nizozemcu

Hamilton je bil na cilju povsem izčrpan. | Foto: Reuters Hamilton je bil na cilju povsem izčrpan. Foto: Reuters V 37. krogu je Hamilton v prvem zavoju napadel, a se je Verstappen zelo agresivno branil, zapeljal prek robnika in ostal na prvem mestu. "Ta tip je nor," se je prek radijske zveze jezil Hamilton. Po navodil direktorja dirke bi moral Nizozemec Britanca spustiti pred sebe. In ko ga je v 38. krogu skušal, je na idealni liniji upočasnil, Hamilton pa je nepripravljen na to zadel vanj. Kljub poškodovanemu prednjemu krilcu je lahko vozil naprej, dve sekundi za še naprej vodilnim Verstappnom.

Pet krogov pozneje je Max Lewisa le spustil predse, a ga takoj zatem znova prehitel in spet vodil. Istočasno so mu z vodstva dirke določili pet sekund kazenskega pribitka (nevarna vožnja v 37. krogu). A dva kroga pozneje je Verstappen znova spustil Hamiltona naprej. "Tega ti zdaj ne bi bilo treba storiti," so mu javili s komandnega mesta. Aktualni prvak je tako vodil in kljub poškodovanemu prednjem krilcu normalno dirkal naprej. Vodilnemu v letošnjem prvenstvu pa so popustile pnevmatike in začel je izgubljati. Red Bull je celo razmišljal o dodatnem postanku, a ni imel dovolj prednosti pred tretjim Oconom in četrtim Bottasom. Slednji je Francoza za končno tretje mesto prehitel na ciljni črti.

Skupni seštevek pred zadnjo dirko:

1. Max Verstappen 369,5 točke
2. Lewis Hamilton 369,5
3. Veltteri Bottas 218
4. Sergio Perez 190
5. Charles Leclerc 158
6. Lando Norris 154
7. Carlos Sainz 149,5
8. Daniel Ricciardo 115
9. Pierre Gasly 100
10. Fernando Alonso 77

1. Mercedes 587,5 točke
2. Red Bull 559,5
3. Ferrari 307,5
4. McLaren 269
5. Alpine 149
6. Alpha Tauri 120

Minuta molka v spomin na Franka Williamsa

To je bila zadnja dirka formule 1 za odhajajočega predsednika Mednarodne avtomobilistične zveze FIA Jeana Todta. Nekdanji šef Ferrarija se poslavlja s te funkcije. Pred dirko se je dirkaška karavana z minuto molka poklonila Franku Williamsu, ustanovitelju in dolgoletnemu vodji ekipe Williams, ki je umrl pred tednom dni.

Alan Jones Frank Williams
Sportal Živel svoje sanje in kljub življenjskim tragedijam osvojil svet formule 1
Frank Williams
Sportal Globoko ga bodo pogrešali, bil je zgled tudi za tekmece
Ne spreglejte