Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
27. 5. 2012,
7.30

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Indy 500 Helio Castroneves

Nedelja, 27. 5. 2012, 7.30

2 leti, 10 mesecev

Dirka za tri milijone v Wheldonov spomin

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sto in eno leto od prve bo to nedeljo na sporedu 96. izvedba Indyja 500. Tako širokega kroga favoritov ni bilo že leta, a zmagovalca gre bržkone iskati v dirkačih ekip Penske in Andretti.

Indycar je z novimi dirkalniki in pravili letos vstopil v novo dobo, a najprestižnejša dirka prvenstva bo vendarle minila v znamenju spomina na lanskega zmagovalca te dirke. To je bil Dan Wheldon, ki se je na zadnji dirki sezone 2011 smrtno ponesrečil. Pred štartom tri ure dolge dirke (to nedeljo ob 18.00 po srednjeevropskem času) bo krog po znamenitem Brickyardu v Indianapolisu izbrani dirkač odpeljal z lanskim Wheldonovim dirkalnikom - v spomin nanj in v opozorilo, kako nevarno je dirkanje pri 350 kilometrih na uro.

Indy 500 ostaja eden najbolj odmevnih in gledanih dogodkov v Ameriki in dirkaškem svetu, pa čeprav je prvenstvo indycar v zadnjem desetletju izgubili del blišča iz 70., 80. in začetka 90. let. To bi se z novo dobo lahko spremenilo. Pravijo, da tako izenačene konkurence in tako širokega kroga favoritov za zmago ni bilo že leta. Brazilec Helio Castroneves (Penske) bo skušal postati šele četrti s štirimi zmagami. Med 33 dirkači na štartu bosta še dva, ki sta na Indyju že slavila: predlanski zmagovalec Škot Dario Franchitti in Novozelandec Scott Dixon (oba Ganassi), a sta šele na 16. oziroma 15. štartnem mestu. Američani na zmago domačega voznika čakajo že od leta 2006, ko je uspelo Samu Hornishu mlajšemu. Glavna domača aduta sta Ryan Hunter-Reay in Marco Andretti (oba Andretti), ki pa imata skupaj v indycarju le pet zmag. Od Andrettijeve trojice velja bolj resno računati na drugouvrščenega na kvalifikacijah Kanadčana Jamesa Hinchcliffa, ki pa v tem tekmovanju dirka šele drugo sezono.

Tako sta glavna favorita za prestižno zmago Avstralca: Ryan Briscoe s "pole positiona" in vodilni v skupnem seštevku Will Power (oba Penske). "Mislim, da bo to nora dirka. Nihče ne bo mogel pobegniti. To bo res težkih 500 milj. Ogromno bo prehitevanj. Zmagovalca bo težko napovedati vse do zadnjega zavoja zadnjega kroga," napoveduje Ryan Briscoe, ki je bil prejšnji vikend na kvalifikacijah vsega tri tisočinke hitrejši od Hinchcliffa. Na morebitno presenečenje računa ekipa KV: Brazilec Tony Kanaan ima največ izkušenj, njegov rojak in "novinec" Rubens Barrichello pa bo skušal Ameriko osupniti z 10. štartnega mesta. Na štartu, a brez kakršnihkoli možnosti za dober rezultat, je še en nekdanji dirkač formule 1 - Francoz Jean Alesi, ki se je z velikim zaostankom na dirko uvrstil kot zadnji, 33. Zadnja dva dirkača, ki ju poznamo iz formule 1, pa sta slavila na Indyju 500, sta Juan Pablo Montoya (2000) in Jacques Villeneuve (1995).

Indy 500 je bila nekoč dirka, kjer so dominirali ameriški dirkači. Danes temu ni več tako. Avstralija, Kanada, Nova Zelandija, Japonska, Mehika, Francija, Španija, Venezuela, Brazilija in celo Švica imajo na štartu svoje predstavnike. Pravzaprav je Američanov le devet. Prav tako pa indycar ni več le tekmovanje dirkačev. Čeprav letos na štartu ni Danice Patrick, ki je pred leti končala na tretjem mestu, pa bodo ženski spol zastopale Švicarka Simona de Silvestro, Brazilka Ana Beatriz in novinka iz Velike Britanije Katherine Legge. Slednja ima kljub le 30. štartnem mestu visoka pričakovanja: "Najbolj se bojim, da ne bi dosegla dobrega rezultata. Ne bom zadovoljna, če bom slabša od 15. mesta."

Ne spreglejte