Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
23. 8. 2012,
10.18

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

reli Nemčija

Četrtek, 23. 8. 2012, 10.18

8 let, 5 mesecev

Dirka med vinogradi: Ta reli je pravi izziv

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Deveti od 13 relijev za svetovno prvenstvo (WRC) v sezoni 2012 je najtežji asfaltni reli leta - preizkušnja v Nemčiji. Ta poteka v okolici Trierja, med vinogradi v Porenju.

Staro mesto jedro Trierja bo gostilo superspecial. Ozke in zavite ceste med vinogradi nad reko Mozelo so še bolj osupljiva kulisa. Na plin pa se bo pritiskalo v okolici vojaške baze Baumholder. To je asfaltni reli Nemčija, deveta od 13 preizkušenj sezone 2012 WRC-ja. "Ta reli je pravi izziv. Imamo nekaj hitrih odsekov, nekaj zelo zahtevnih delov, ponekod so ceste ozke, spet drugje široke. Teren se ves čas spreminja. Hitrostne preizkušnje med vinogradi Mosela zahtevajo stoodstotno koncentracijo. Ko pa ti uspe, je zadovoljstvo izjemno, saj so tam ceste res ozke. druga stvar pa je brzinec Baumholder, ki je asfaltna trasa brez primere. Asfalt je grob, a cesta široka in ravna, lahko pa tudi blatna ali prašna. Nikjer ni težje najti pravih nastavitev. Če želiš zmagati v Nemčiji, moraš biti uspešen na vseh brzincih," posebnosti in izzive nemških cest opisuje Sebastien Loeb.

Favorit en sam – Sebastien Loeb

Prvenstvo 2012 je še ena sezona francoskega veterana Loeba (Citroën), ki je na dobri poti, da osvoji svoj deveti naslov svetovnega prvaka. Letos je dobil šest od devet dirk in ima skoraj neulovljivo prednost pred zasledovalci, še posebej, ker ga ekipni kolega Mikko Hirvonen ne sme ogroziti. A še preden se bo veselil devetega zaporednega naslova, se lahko veseli devete zmage na "domači" dirki v Nemčiji. Na dosedanjih devetih relijih v njegovi domači Alzaciji zelo bližnjemu Porenju je bil namreč premagan le lani - zaradi počene pnevmatike je bil drugi (za lanskim ekipnim kolegom Sebastienom Ogierjem). Če bodo pnevmatike tokrat zdržale, mu zmage ne bi smel nihče vzeti, saj Ford na asfaltu ne velja za konkurenčnega Citroënu.

Reli Nemčija se v četrtek začenja s kvalifikacijami. V petek sledi prvih šest hitrostnih preizkušenj, v soboto naslednjih šest, med njimi tudi najdaljšo hitrostno preizkušnjo v dolžini kar 46 kilometrov. Dirka se bo končala v nedeljo z dvema brzincema in t. i. "power stageom" - to bo štirikilometrski superspecial na ulicah Trierja. Favorit za zmago je en sam - Loeb. Hirvonen je najresnejši kandidat za drugo mesto. Bolj ogorčen boj pa bo za tretje mesto: med obema tovarniškima dirkačema Forda Jarijem-Mattijem Latvalo in Pettrom Solbergom, pa Fordovim zasebnikom Madsom Östbergom in nenazadnje Danijem Sordom z Minijem, ki je bil lani v Nemčiji tretji. V razredu S2000 je favorit Ogier (Škoda), ki bo imel tokrat dva ekipna kolega.

Ne spreglejte