Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Petek,
25. 7. 2014,
21.14

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ducati Andrea Iannone

Petek, 25. 7. 2014, 21.14

3 leta, 2 meseca

Bo tovarniški Ducati imel leta 2015 v MotoGP tri dirkače?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ekipo tovarniškega Ducatija v kraljevskem razredu MotoGP bi lahko v prihodnji sezoni z dveh dirkačev razširili na tri. S takšnim formatom je 2011 eksperimentirala tudi tovarniška Honda.

Tovarniški Ducati je pred kratkim oznanil, da njihova zdajšnja dirkača Andrea Dovizioso in Cal Crutchlow ostajata v ekipi tudi v prihodnji sezoni. Dovizioso je podpisal novo dveletno pogodbo, Crutchlow pa je izkoristil možnost v pogodbi, da ostane tudi leta 2015. A s tem italijanski konstruktor še zdaleč ni dokončno oblikoval svoje zasedbe dirkačev za prihodnjo sezono. Andrea Iannone je z Ducatijem podpisal takšno pogodbo, da mu mora ta leta 2015 zagotoviti mesto v tovarniški ekipi. Italijana zato podpisa Doviziosa in Crutchlowa sploh nista vrgla iz tira, saj se dobro zaveda, da ima adut še zmeraj v rokah in da ima dobro pogajalski položaj.

Fant pa ima letos tudi dobre rezultate: je drugi najboljši Ducatijev dirkač (Dovizioso je pred njim, Crutchlow pa za njim). Na devetih dirkah se je sedemkrat uvrstil v točkovno cono, na zadnji dirki v Nemčiji pa je zasedel vrhunsko peto mesto. Zbral je 34 točk več kot Crutchlow. ''Moja prioriteta je ostati z Ducatijem, a hočem Ducatijev tovarniški motocikel. To je moja prioriteta. Potem ko sem pretekli konec tedna prejel tako topel sprejem na svetovnem srečanju ducatistov v Misanu, sem ponosen, da sem Ducatijev dirkač. In zato bi rad nadaljeval z njimi vse do konca svoje kariere,'' je povedal Andrea Iannone, a dal Ducatiju jasno vedeti, da je zanj veliko zanimanja pokazal Suzuki, ki se bo kraljevskemu razredu MotoGP pridružil v prihodnji sezoni.

Andrea Dovizioso že ima izkušnjo z dvema moštvenima kolegoma

Ducati bo zaradi podpisane pogodbe, v kateri je zagotovilo o mestu v tovarniški ekipi, moral Iannoneja nekako vključiti v projekt tovarniške ekipe. Gpone je poročal, da bo Ducati zagato rešil tako, da bo ekipo dveh dirkačev preprosto razširil na tri. Takšne možnosti ni zavrnil niti direktor Ducatijevega MotoGP projekta Paolo Ciabatti: ''Nič ni nemogoče. Pogovarjamo se o tem, kaj bi lahko bila najboljša rešitev. Letos Andrea dirka s tovarniškim motociklom pri Pramacu. Radi bi, da bi tako nadaljeval tudi v prihodnje in da bi mu še povečali tehnično podporo Ducatija.''

Italijan je še razkril, da Iannone sicer dirka za Pramac Racing, a ima pogodbo z Ducatijem ter da ima zadnjo različico desmosedicija tako kot Dovizioso in Crutchlow. Iannonejev moštveni kolega Yonny Hernandez pa tekmuje z lansko specifikacijo ducatija GP13. Rešitev, ki bi zadovoljila vse vpletene strani, bi lahko bila takšna: Iannone bi se pridružil tovarniški ekipi, a bi še zmeraj uporabljal bojne barve Pramac Racinga. Za format treh dirkačev v tovarniški ekipi se je leta 2011 odločila že Honda, ko so si v njeni garaži družbo delali Casey Stoner, Dani Pedrosa in Andrea Dovizioso.

Zaradi odškodnine bo tudi Ducati dvakrat premislil, preden bo Iannoneju odrekel sedež v tovarniški ekipi.

Ducati pa ima tudi identično težavo kot takrat Honda: za leto 2011 je imel podpisano pogodbo s Hondo, da mu mora zagotoviti mesto v tovarniški ekipi. Za leto 2015 je Iannone enako pogodbo podpisal z Ducatijem. Razlika je samo v tem, da bi Ducati rad obdržal Iannoneja, leta 2011 pa se je Honda Doviziosa hotela znebiti. A ga je bila prisiljena obdržati, sicer bi morala plačati odškodnino. Zaradi odškodnine bo tudi Ducati dvakrat premislil, preden bo Iannoneju odrekel sedež v tovarniški ekipi.

V kraljevskem razredu MotoGP je vsak konstruktor omejen na štiri tovarniške motocikle, ki so razdeljeni med tovarniško in satelitsko ekipo. Ni pa jasno, ali bi Mednarodna motociklistična zveza dovolila, da bi Iannone dirkal za tovarniško ekipo, njegov motor pa bi bil pobarvan v barve Pramac Racinga. Pravila pa so popolnoma jasna pri zbiranju točk za moštvenega svetovnega prvaka. Običajno točke zbirata oba dirkača. Ob domnevi, da bo tovarniški Ducati v prihodnji sezoni dirkal s tremi dirkači, se mu bo ponovila Hondina zgodba iz leta 2011. Takrat je štel rezultat najboljšega in najslabšega dirkača na dirki.

Ne spreglejte