Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
4. 7. 2013,
20.33

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nico Rosberg Pirelli

Četrtek, 4. 7. 2013, 20.33

8 let, 3 mesece

Bo Nürburgring potrdil Mercedesovo kvaliteto in Pirellijevo vzdržljivost?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na VN Nemčije F1 bi lahko dobili odgovora na dve pomembni vprašanji: ali je Mercedes že zrel za naslov prvaka in ali je Pirelli s preklopom na kevlarski obroč rešil problem počenih gum.

Mercedes je z Nicom Rosbergom na prejšnji dirki v Silverstonu prišel do svoje druge letošnje zmage. Tista prva v Monaku je bila resda prestižna, a bore malo vredna, saj tekmeci zaradi Rosbergova najboljšega štartnega položaja in Lewisa Hamiltona, ki je začel kot drugi, niso imeli realnih možnosti, da bi resno konkurirali Mercedesu, ki jih je na ozki ulični stezi blokiral in jim ni pustil, da bi pokazali svoj realen potencial. Dve dirki kasneje, v Silverstonu, je Mercedes spet zmagal, pa čeprav je šlo za izjemno hitro stezo, kjer se da marsikje prehitevati. Ali to pomeni, da je nemški konstruktor z razvojem dirkalnika prišel že tako daleč, da je postal zrel za igro, ki se ji pravi bitka za naslov svetovnega prvaka? Morebiti bomo odgovor na to vprašanje dobili prav na Nürburgingu. Na VN Velike Britanije je Mercedes presegel Ferrarija in Lotusa, a bil nekonkurenčen Red Bullu. Do zmage ga ni pripeljala surova hitrost, temveč vzdržljivost dirkalnika. Če Sebastianu Vettlu ne bi odpovedal menjalnik, Rosberg skoraj gotovo ne bi zmagal in bi se moral zadovoljiti z drugim mestom. Res pa je tudi, da nikoli ne bomo vedeli, ali bi v Silverstonu zmagal Lewis Hamilton, če mu ne bi počila Pirellijeva guma. In če bi bil sposoben za zmago tekmovati tudi s Vettlom. Seveda ob predpostavki, da Sebastianu ne bi odpovedal menjalnik in bi se pripeljal do cilja.

Za zdaj je jasno le to, da je Mercedes po zadnjih treh uspešnih dirkah (Monako – zmaga, Kanada – 3. mesto, Velika Britanija – zmaga) začel tudi sam verjeti, da v svojem dirkalniku skriva potencial za naslov prvaka, samo prenesti ga mora na različne steze, ki ga še čakajo na preostalih 11 dirkah prvenstva 2013. Če bo Mercedes na vsaki dirki konkuriral za stopničke, se bo vsekakor znašel v klubu, ki bo odločal o naslovu svetovnega prvaka. V primerjavi s tekmeci pa ima v rokavu kar dva aduta – Rosberga in Hamiltona. Ostali samo po enega (Red Bull – Vettel, Ferrari – Alonso, Lotus – Räikkonen). Točkovno je Hamilton trenutno še pred Rosbergom (+ 7 točk), a ima Nemec v svoji vitrini že dve lovoriki, Britanec pa še nobene. Če bo denimo Hamilton, v katerega je Mercedes investiral bajne milijone evrov, v zaključku prvenstva ostal brez teoretičnih možnosti za naslov prvaka, se bo moral preleviti v Rosbergovega asistenta in mu pomagati na poti do prestižne lovorike.

Pri Red Bullu zatrjujejo, da so odkrili izvor kolapsa Vettlovega menjalnika v Silverstonu in da bo vodilni dirkač prvenstva na Nürburgingu spet igral eno izmed glavnih vlog in da bo napadal zmago. To je bila prva Nemčeva letošnja ničla. Sebastian si želi, da tudi zadnja. Njegova prednost pred tekmeci se je po ničli v Silverstonu stopila na 21 točk naskoka. Ferrarijev Fernando Alonso na VN Velike Britanije ni bil konkurenčen za zmago. Do stopničk je prišel zahvaljujoč Hamiltonovi počeni gumi in Vettlovemu odstopu. Španec je pred Nürburgringom Ferrari opozoril, da bo treba nemudoma najti nekaj dodatne hitrosti, če bo hotel ostati v igri za naslov. Še bolj neposreden je bil Lotusov dirkač Kimi Räikkonen, ki je svoje moštvo po Silverstonu obtožil, da mu je z neumno taktiko zapravilo drugo mesto. Dirko je končal kot peti in posledično izgubil dragocenih 8 točk. Če gre verjeti Finčevim kalkulacijam pri menjavi gum, je Räikkonen ne le izgubil drugo mesto, temveč kar zmago, saj je drugi Webber za zmagovalcem Rosbergom zaostal za borih 7 desetink sekunde. Če bi bila takšna razlika med Rosbergom in Räikkonenom v finišu dirke, bi Kimi prav gotovo vsaj poskušal s prehitevalnim manevrom … in morebiti celo zmagal. A tako Alonso kot Räikkonen sta se po VN Velike Britanije presneto dobro zavedala, da sta bila konkurenčna za stopničke predvsem zaradi številnih varnostnih avtov. Če bi dirka potekala gladko in bi Vettlu zdržal menjalnik ter ne bi bilo nobenih počenih gum, bi težko izvlekla vrhunski rezultat, saj sta bila na kvalifikacijah izjemno počasna (Räikkonen – osmi, Alonso – deveti).

Za VN Nemčije je težko napovedati zmagovalca. Upamo, da se bo nadaljevala letošnja tradicija, ko noben dirkač ni zmagal dvakrat zapored. V tem primeru Rosberg odpade. Lahko pa bo Nico na domačih tleh prvi dirkač, ki bo letos osvojil dvojček in še povečal pritisk na rojaka Vettla. Morebiti je prišel čas za prvo zmago Webbra ali Hamiltona … Ali pa bo Vettel svojim izzivalcem pokazal, kdo je gospodar F1. Medtem ko sta Alonso in Räikkonen zmeraj med kandidati za zmago, pa ne smemo odpisati niti 'outsiderja' Masso, ki je v Silverstonu vrhunsko dirkal, a je bil podobno kot Hamilton žrtev počene gume. Sicer bi bil morebiti celo v igri za zmago.

Vsi spremljevalci formule 1 upajo, da na Nürburgringu ne bodo eno izmed glavnih vlog igrale Pirellijeve gume. Če pa rečemo, da bi radi videli epsko bitko za zmago do zadnjega ovinka zadnjega kroga, pa si verjetno želimo že preveč …

Ne spreglejte