Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 1. 2014,
19.21

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Miran Stanovnik

Petek, 10. 1. 2014, 19.21

8 let, 1 mesec

Belgijski motorist prva smrtna žrtev letošnjega Dakarja (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za udeleženci 36. vzdržljivostnega relija Dakar je 6. etapa, v kateri se je med motoristi zmage veselil Francoz Alain Duclos. Miran Stanovnik je bil 34. v etapi in 28. skupno. Vodi Marc Coma.

Organizatorji so potrdili, da se je na 143. kilometru današnje hitrostne preizkušnje smrtno ponesrečil 50-letni belgijski motorist Eric Palante, ki je nastopal na svojem 11. Dakarju.

Pred sobotnim dnevom odmora so udeleženci relija, kar jih je še ostalo v konkurenci, opravili s 464 kilometrov dolgo etapo, v kateri je bila hitrostna preizkušnja za motoriste dolga 400, za avtomobiliste pa 424 kilometrov. Do začetka 6. etape je nastop na reliju predčasno končalo že 93 motoristov (na štartu jih je bilo 177), 20 voznikov štirikolesnikov (40), 51 avtomobilistov (147) ter 14 posadk v kamionih (70). Današnja etapa ni bila tako brutalna kot včerajšnja, a je nekaj tekmovalcev vseeno moralo predčasno končati dirko. Čilenec Francisco Lopez Contardo je padel kmalu po začetku etape. Sicer jo je sam dobro odnesel, a njegov motor ni bil več v stanju, da bi lahko končal etapo. Težavo z elektroniko je imel tudi Španec Pedrero Garcia. Etapne zmage se je veselil 42-letni Francoz Alain Duclos, ki letos nastopa že na svojem 11. Dakarju. To je njegova druga etapna zmaga v karieri na tej preizkušnji. Prvo je dosegel pred osmimi leti. Na 2. mestu je etapo končal Marc Coma, ki je obdržal vodstvo v skupnem seštevku relija. Miran Stanovnik je zaostal 40 minut in zasedel 34. mesto. Na dan odmora, ki bo na sporedu v soboto, se bo podal kot 28. v skupnem seštevku. Stanovnik je danes začel zelo dobro in se do polovice 400-kilometrske hitrostne preizkušnje zadrževal v dvajseterici, nato pa zaradi nevarnih razmer spustil tempo in v cilj pripeljal kot štiriintrideseti najhitrejši. "Etapa pred dnevom počitka se je začela kot zelo lepa reli etapa. Lepa je bila tudi v zadnjem delu, a s prepadi ob progi tudi zelo nevarna in tako rekoč brez navigacije. V takih razmerah ne tvegam, ampak hočem predvsem dan končati v enem kosu. To mi je tudi uspelo in moram reči, da sem z razpletom dogodkov ta teden zelo zadovoljen," je v taboru dobro razpoložen Stanovnik. Jutrišnji dan, katerega namesto "dan odmora" rajši imenuje "dan brez dirkanja", bo izkoristil za pripravo opreme, pregled motocikla in seveda za počitek.

Med avtomobilisti se na traso 6. etape nista podala Darij Novak in Boštjan Leskovec. Zanju in preostala dva člana ekipe (Aleks Humar in Robert Lovrečič) je tekmovalnega dela letošnjega Dakarja konec. "Darij in Boštjan sta zaradi zaostankov štartala za tovornjaki, v najtoplejšem delu dneva (45°C), ko so razmere za dirkače zelo neugodne. Zato sta tudi na 5. etapi morala prenočiti v puščavi. Ker sta ugotovila da ne bosta pravočasno prišla do cilja in do štarta 6. etape, sta se predala. Na mestu kjer sta obstala je premoč puščavi priznalo okrog 20 motoristov in 10 dirkačev z avtomobili," je zapisano na facebook strani njune ekipe. Danes se je etapne zmage veselil Stephane Peterhansel, ki je imel v preteklih dneh največ težav s praznimi pnevmatikami. Tokrat mu je uspelo in je za slabe tri minute premagal Nasserja Al Attiyaha, ki je nato tako kot Carlos Sainz prejel uro kazni. To je oba potisnilo na 5. in 6. mesto v skupnem seštevku. Na prvem ostaja Joan Roma, ki ima pol ure prednosti pred domačinom Orlandom Terranovo. Na 3. mestu je Stephane Peterhansel katerega zaostanek znaša 33 minut.

Ne spreglejte