Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
2. 7. 2016,
19.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

reli

Sobota, 2. 7. 2016, 19.35

6 let, 7 mesecev

Aleks Humar na reliju v Železnikih prehitel dež in Aljošo Novaka

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Tretji reli državnega prvenstva je v Železnikih dobil Aleks Humar (renault clio R3T), ki je v drugi polovici dirke ugnal svojega najresnejšega tekmeca Aljošo Novaka (mitsubishi lancer EVO9). Ta je sicer upal na nevihto ob koncu relija, a ceste so ostale suhe.

Humarju druga zaporedna zmaga za DP

Po bridkem razočaranju prejšnji konec tedna, ko mu ni uspelo niti štartati na reliju evropskega prvenstva v Belgiji, je Aleks Humar v Železnikih spet zadovoljno dvignil roke visoko v zrak. S prepričljivo vožnjo je ponovil svojo lansko zmago na tem kratkem reliju, ki ga je sestavljalo devet hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 95 kilometrov. Humar je v prvem delu relija še zaostajal za Aljošo Novakom (mitsubishi lancer EVO9), svojim letos najresnejšim tekmecem.

Aljoša Novak (mitsubishi lancer EVO9) je na polovici relija še vodil. | Foto: Aljoša Novak (mitsubishi lancer EVO9) je na polovici relija še vodil.

Najresnejši tekmec Humarja spet Aljoša Novak, ki v Železnikih ni dočakal dežja Aleks Humar je z drugo zmago še povečal prednost v skupnem seštevku DP. | Foto: Aleks Humar je z drugo zmago še povečal prednost v skupnem seštevku DP.

Humar ni mogel do vodstva tako suvereno kot lani, ko je dobil sedem od devetih hitrostnih preizkušenj. Odpor Novaka je strl šele popoldne, saj je dobro izkoristil nekaj odsekov strmo navzdol in s tem manjšo maso svojega dvokolesno gnanega avtomobila. Po šesti hitrostni preizkušnji je odločno dvignil ritem in dvakrat zapored zadal usoden udarec Novaku, ki pravega odgovora ni mogel pripraviti. Humar je prehitel tudi dež, ki je Železnikom grozil pred zadnjo hitrostno preizkušnjo. Če bi bila v zadnjih kilometrih cestah mokra, bi bil v nesporni prednosti Novak s štirikolesno gnanim mitsubishijem.

Rok Turk in sovoznica Martina Lazar (peugeot 208 R2) sta končala na skupno tretjem mestu. | Foto: Rok Turk in sovoznica Martina Lazar (peugeot 208 R2) sta končala na skupno tretjem mestu.

Tretji med Slovenci je bil ponovno Rok Turk (peugeot 208 R2), Darko Peljhan (mitsubishi lancer EVO10) je bil četrti. Peljhan je s prebito gumo na HP7 sicer izgubil minuto, a je bil že pred tem uvrščen za Turka. Peti med Slovenci je bil vse hitrejši Igor Žbogar (renault clio R3), ki je izkoristil napako Grege Premrla (citroen DS3 R3T) na predzadnji hitrostni preizkušnji.

Peljhan je bil z mitsubishijem tokrat četrti. Tudi če ne bi prebil gume, bi težko prehitel Roka Turka (peugeot 208 R2). | Foto: Peljhan je bil z mitsubishijem tokrat četrti. Tudi če ne bi prebil gume, bi težko prehitel Roka Turka (peugeot 208 R2).

Humar povečal prednost v skupnem seštevku DP

Medtem ko je Humar z drugo zaporedno zmago - pri obeh mu je zapiske bral sovoznik Jaka Cevc - še povečal prednost v skupnem seštevku državnega prvenstva, je bil Novak zadovoljen tudi s končnim drugim mestom. Med Slovenci je dobil tri hitrostne preizkušnje in potrdil drugo zaporedno drugo mesto. Tudi tokrat mu je za skalp Humarja zmanjkala le malenkost, ki pa jo bo moral loviti na naslednjih relijih državnega prvenstva. To se konec avgusta nadaljuje z relijem Alpi Orientali v Italiji, kjer pa Novak domnevno sploh ne bo nastopal.

Po odstopu Marka Grossija v diviziji I Martin Mlinar (MG ZR 105) ni imel resnega tekmeca. | Foto: Po odstopu Marka Grossija v diviziji I Martin Mlinar (MG ZR 105) ni imel resnega tekmeca.

Vrhunski začetek Grossija, a spet prepričljiva zmaga Mlinarja

V diviziji I je reli odlično začel Marko Grossi (citroen AX), ki je po dveh hitrostnih preizkušnjah favoriziranemu Martinu Mlinarju (MG ZR 105) bežal že za skoraj pol minute. Toda na tretji hitrostni preizkušnji je Grossija odneslo s ceste in je moral z razbitim avtomobilom odstopiti.

S ceste je že v začetku relija odneslo tudi Martina Štucina (škoda felicia), tako da je Mlinar zmagal z veliko prednostjo. V cilju je imel skoraj dve minuti naskoka pred Jankom Čebronom (MG ZR 105) in še dodatne pol minute pred Miho Pozvekom (MG ZR 105).V diviziji III je bil spet najhitrejši Aleš Zrinski (BMW M3), ki je bil med Slovenci sicer sedmi.

V skupni razvrstitvi se je zmaga nasmihala slovaškemu gostu Vlastimilu Majerčaku s ford fiesto R5, a po prehitrem vstopu v časovno kontrolo in napačnem štartu je dobil dve minuti in deset sekund pribitka. | Foto: V skupni razvrstitvi se je zmaga nasmihala slovaškemu gostu Vlastimilu Majerčaku s ford fiesto R5, a po prehitrem vstopu v časovno kontrolo in napačnem štartu je dobil dve minuti in deset sekund pribitka.

Rezultati - 3. reli Železniki 2016

1. Humar-Cevc (renault clio R3T) 1:02:57,9
2. Novak-Čar (mitsubishi lancer EVO9) + 0:07,7
3. Turk-Lazar (peugeot 208 R2) + 0:24,7
4. Peljhan-Lazar (mitsubishi lancer EVO10) + 1:52,3
5. Majerčak-Vejačkova (ford fiesta R5) + 2:14,4
6. Žbogar-Stanič (renault clio R3) + 2:21,7
7. Premrl-Verbič (citroen DS3 R3T) + 3:16,9
8. Zrinski-Štupar (BMW M3) + 3:52,3
9. Fakin-Fakin (peugeot 208 R2) + 4:52,4
10. Mlinar-Mlinar (MG ZR 105) + 5:23,8

Ne spreglejte