Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
19. 1. 2012,
8.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nico Rosberg

Četrtek, 19. 1. 2012, 8.04

8 let

108 VN, a brez zmage: Nisem neučakan

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V sezono 2012 gre v konkurenci 24 dirkačev Nico Rosberg kot tisti z največ odpeljanimi dirkami brez zmage. "To ni pomembno, s svojimi dosežki sem zadovoljen."

Bil je veliki up nemškega dirkanja. Veljal je za novega Michaela Schumacherja. A se je zgodil Sebastian Vettel! Ta 26-letnik je zdaj v senci dvakratnega prvaka. Nico Rosberg. V formuli 1 je v šestih sezonah odpeljal 108 dirk, a je še brez zmage. Le pet dirkačev je odpeljalo več velikih nagrad, preden so dosegli svojo prvo zmago. Pa vendarle: Rosberg ima šele 26 let, v minulih dveh sezonah je pokazal več od 16 let starejšega sedemkratnega prvaka Schumacherja in zato ekipa Mercedesa še vedno verjame vanj. Še več: je tudi želja Ferrarija, a vsaj še dve leti ostaja v Stuttgartu.

S številkami se ne obremenjuje niti Nico Rosberg sam: "Številke so nepomembne, saj v tem športu odloča tehnika. Ves čas me opozarjajo na to, a sam sem s svojimi dosežki zadovoljen." Prav ima: v minulih dveh sezonah je imel šele četrti najhitrejši dirkalnik, enako je bilo leta 2009, ko je bil v Singapurju z Williamsom blizu presenetljivi zmagi. Vse tri sezone je končal na sedmem mestu. To je lep dokaz, da je sposoben iz dobrega dirkalnika potegniti maksimum. Če gre verjeti besedam Jensona Buttna, ki je do svoje prve zmage prišel šele na svoji 113. dirki, te dirkanje s povprečnim dirkalnikom naredi še boljšega.

Pozimi Rosberg ni dvakrat razmislil, ko mu je Mercedes ponudil podaljšanje pogodbe. "Sanjam, da bi zmagoval s srebrno puščico. Tukaj sem, da jim pomagam na vrh. Upal sem, da bom ostal v moštvu in zdaj tudi bom vsaj še dve leti. Prepričan sem, da sem se pravilno odločil." Ko bodo izboljšali dirkalnik, bodo gotovo zelo nevarni, poudarja. "Ko bo dirkalnik boljši, bomo zelo, zelo nevarni, saj smo kar se tiče strategije že zdaj najboljši." Res je: spomnite se le na njihove najhitrejše postanke. Pa ni nič neučakan? "Neučakan? Ne, nisem. A bi bilo lepo, da se prva zmaga čim prej zgodi."

Da bi novo srebrno puščico čim bolje pripravili na sezono 2012, so se odločili, da izpustijo prva testiranja, ki se začnejo sedmega februarja v Jerezu. Kaj je od njih torej realno za pričakovati v novem prvenstvu? "Realno? Konstantno uvrščanje na stopničke. Verjamem, da lahko naredimo velik korak naprej. Za zmage pa bi morali narediti velikanski korak naprej. To pa ne bo lahko. Da bi postali najboljša ekipa v formuli 1, nas čaka še kar nekaj dela. A tudi to se bo zgodilo. Potreben je le čas," je v pogovoru za Autosport še dejal Nico Rosberg.

Ne spreglejte