Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 8. 2014,
23.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zürich

Sreda, 13. 8. 2014, 23.28

8 let

"Želim si dobro daljavo, kolajna bo nagrada"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdanji olimpijski in svetovni prvak Primož Kozmus bo na evropskem prvenstvu v Zürichu v četrtek začel lov na prvo medaljo na prvenstvih stare celine. Martina Ratej se podaja v boj za medaljo.

Tretji dan prvenstva bo ob 10.07 nastopil v prvi kvalifikacijski skupini meta kladiva. V finalu bo ob 19.19 v skoku s palico tekmovala Tina Šutej, ob 20.40 pa v metu kopja Martina Ratej.

Ob 11.10 bosta v prvem krogu kvalifikacij na 200 m nastopili Sabina Veit in Kristina Žumer, slednja je na EP že tekla in bila 33. na pol krajši razdalji. Ob 12.05 bo prvi krog teka na 200 m z Janom Žumrom, ob 17.30 pa bo v prvi skupini meta kopja kvalifikacije začel Matija Kranjc.

Ratejeva je v kvalifikacijah EP dosegla najboljšo daljavo, v tej sezoni pa ji izmed najboljših ni uspelo premagati le svetovne rekorderke Čehinje Barbore Špotakove. Kljub temu se ne želi postavljati v vlogo favoritinje za stopničke zmagovalnega odra v svojem tretjem nastopu na Letzigrundu: "V finalu bo treba prikazati dober met. To bom skušala doseči in upam, da bo dovolj. Trenirala sem v vseh razmerah, pripravljena sem tudi na dež in ne le na lepo vreme. Tekmovali bomo pod reflektorji. Tako pozno sem že tekmovala in mi to ustreza, ker po prvem treningu običajno počivam. V finalu bom šla na vse ali nič, imam na voljo en met in upam, da mi bo eden posebej dobro uspel. Ne obremenjujem se z uvrstitvijo, želim si dobro daljavo, kolajna bo nagrada. Ne postavljam se v vlogo favoritinje za medalje. Se pa dobro počutim in sem dobro pripravljena."

Upam, da bom lahko izboljšala državni rekord

Šutejeva se je v finale uvrstila z desetim izidom kvalifikacij, zadovoljna je bila s svojimi drugimi skoki, s katerimi je preskakovala večino višin, posebno z zadnjim na 4,45 m. Na zaključni višini je bil zadnji skok najlepši med vsemi. To je dobra popotnica za finale. "Čutila sem tek in skok kot v zimski dvoranski sezoni. Želim si, da bi ta skok prenesla tudi v finale in z njim začela. Tako bom višine preskakovala v prvih skokih, prišla tudi višje in upam, da bom lahko izboljšala svoj državni rekord. Malo psihičnega pritiska je bilo pred kvalifikacijami, vendar pa je v ekipi še nekaj posameznikov, od katerih pričakujejo več in imajo tudi večji pritisk," je dejala Šutejeva.

Eden od tistih, ki nosi največ bremena, je kapetan reprezentance Kozmus, ki je jasno napovedal boj za medalje, četudi je v tej sezoni v slabši formi, kot si jo je želel, in je nastopil le na treh tekmah. "Na treningih sem tu iskal zadnje prave občutke, metal sem tudi 75 m, vendar še vedno z mešanimi občutki. Ravno skrbi me še ne, na silo lahko vržem 77, 78 m, problem so daljše daljave. Za kaj več je treba tehnično dobro izvesti met, da pride do večje sile in večje hitrosti. Ne glede na vremenske razmere bom šel v borbo. Osredotočen bom na svoje mete, mislim, da bo 74 m že dovolj za finale," je menil Kozmus, ki bo moral za neposredno uvrstitev v finale vreči 75 m.

"Stadion je 'lušten', tudi drseti ne bi smelo na sicer trdi podlagi, ki pa ni nič posebnega, čeprav so nas pred odhodom malce strašili z njo. Sem v dobri formi. V kvalifikacijah ne bom nič taktiziral in se bom skušal uvrstiti v finale," je napovedal Kranjec, ki bo skušal v sezoni s stabilno visoko formo kot prvi Slovenec v zgodovini kopje vreči prek 80 m. Avtomatična kvalifikacijska norma je meter daljša.

Medtem ko je Žumrova že nastopila na tem EP in več pričakuje na 200 m, je iz podobnega vzroka nastop na krajši razdalji že pred EP odpovedala Veitova: "Imam dobre občutke, počutim se dobro in sem hitra, kar je najpomembneje. Želim si, da bi tekla najboljši izid letos, okrog ali celo pod 23,30, kar bi me lahko že peljalo v polfinale. Zato sem želela oditi spočita na start 200 m in sem odpovedala tek na 100 m."

Ne spreglejte