Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 8. 2015,
10.57

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Robert Renner Žan Rudolf Peking SP v atletiki

Petek, 21. 8. 2015, 10.57

8 mesecev

Žan Rudolf po Pekingu hodi z masko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska rekorderja Robert Renner in Žan Rudolf bosta na 15. svetovnem prvenstvu v atletiki, ki se bo začelo v soboto Pekingu, nastopila že prvi dan prvenstva.

Rennerja ob 12.40 po slovenskem času čakajo kvalifikacije skoka s palico, Rudolfa pa ob 5.05 prvi krog teka na 800 metrov. Prvi dan tekmovanj v Ptičjem gnezdu v kitajski prestolnici, ki je leta 2008 gostila olimpijske igre, bo postregel s tremi končnimi odločitvami: ob 1.35 bodo začeli maratonci, ob 14.05 tekmovalke v suvanju krogle, ob 14.50 pa tekači na 10.000 metrov.

"Kaj bo šele, ko bodo tribune polne"

Prvi izmed osmerice slovenskih predstavnikov bo nastopil Ljubljančan Rudolf. V teku na dva stadionska kroga se bo pomeril v tretji od šestih skupin, ki bo štartala ob 5.05. V polfinale se bodo neposredno uvrstili najhitrejši trije v posameznih skupinah ter še šest preostalih najhitrejših po času.

"Gotovo bomo videli taktičen tek, vsi v moji skupini smo znani po dobrem finišu. Z vsemi v skupini sem tudi že tekel. Irca Marka Englisha sem na EP do 23 let že premagal in imam zato še dodatno motivacijo. Tudi z Američanom Erikom Sowinskim sem že tekel v dvorani, pa Amelom Tuko iz Bosne tudi v domačem Velenju. Vsi se poznamo in prvi tek meni gotovo ne bo prinesel olimpijske norme. Moram priti v polfinale in mislim, da bi se tam potem dalo kaj narediti," je menil Rudolf, ki je tako kot večina tekmovalcev ostal odprtih ust ob vstopu v tekmovalno areno pekinškega stadiona.

"Kar malo ostaneš brez besed, ko stopiš v tako izjemen štadion. Kaj bo šele, ko bodo tribune polne. To bo moje prvo člansko SP in se mi bo za vedno vtisnilo v spomin. Prve tri dni po prihodu na Kitajsko je bilo težko zaradi časovne razlike, saj nisem bil spočit in noge niso bile prave. Danes sem opravil trening, bilo je že neprimerno lažje, tudi zrak je boljši in na štadionu ne nosim maske. Zunaj njega pa še," je dejal Rudolf, ki ima težave z astmo, kar je v s smogom nasičenem ozračju Pekinga še dodatna težava.

Dvaindvajsetletni Rudolf iz ljubljanskega Massa je bil bronast na letošnjem EP za mlajše člane v estonskem Tallinnu. V Velenju je 1. julija letos s časom 1:46,00 izboljšal svoj državni rekord (1:46,79) in s tem izpolnil tudi normo za SP. Na svojem prvem velikem članskem tekmovanju je lani na EP dosegel 22. izid kvalifikacij in je za 46 stotink zaostal za polfinalom.

Ko je prvič stopil na štadion je dobil kurjo polt

"Ko sem danes prvič prišel na štadion, sem zaradi tako velikih dimenzij dobil kar kurjo polt, na takem štadionu še nisem tekmoval. Potem pa sem takoj videl še svetovnega rekorderja Francoza Renaulda Lavillenieja, ki je bil malo zadržan. Komaj čakam na kvalifikacije, vse skupaj je zame še dodaten motiv. Psihično in fizično sem zelo dobro pripravljen, nič me ne moti. Na svojem prvem članskem SP bi lahko prišel v finale z odličnim skokom, ki sem ga sposoben. V odstotkih pa imam manj možnosti, da izpadem, kot da pridem v finale," je dejal Renner.

"Neposredna kvalifikacijska norma je 5,70 metra, na tej višini sem že skakal, tudi na DP bi jo lahko že zmogel. Lahko pa da bo za finale potrebno manj, zato bom skušal narediti vse, da bi že prejšnje višine zmogel v prvih poskusih, kar mi leži. Letos sem imel veliko težav z žuljem na roki, v zadnjem obdobju pa sem nadoknadil treninge tehnike. Vadba je bila zelo dobra, skakal sem visoko, zato je motivacija še večja," je dejal enaindvajsetletni Renner.

Tekmovalec iz celjskega Kladivarja je 2. avgusta letos na balkanskem prvenstvu v romunskem mestu Pitesti zmagal in je s 5,65 metra izboljšal svoj prejšnji slovenski rekord in izpolnil normo (5,65 metra) za nastop na SP. Izkazal se je že v mladinski konkurenci, leta 2011 je osvojil svetovni naslov za mlajše mladince, svoj velik talent pa je potrdil 11. julija letos, ko je v estonskem Talinu kot drugi Slovenec v zgodovini osvojil naslov evropskega prvaka za mlajše člane.

Ne spreglejte