Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
9. 8. 2021,
19.05

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,96

6

Natisni članek

Tokio 2020

Ponedeljek, 9. 8. 2021, 19.05

2 leti, 8 mesecev

Tokio 2020

Zakaj so na olimpijskih igrah uporabljali čudežno tabletko?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,96

6

maraton tokio | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Na olimpijskih igrah v Tokiu so nekaterim športnikom dali posebno elektronsko tableto in jim v realnem času merili tudi telesno temperaturo. V prihodnjih letih bi lahko to postala stalna praksa, s tem pa bi lahko preprečili nesreče, ki se dogajajo zaradi preutrujenosti športnikov …

Da se ne bi ponavljali takšni scenariji. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Da se ne bi ponavljali takšni scenariji. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Glavni namen je zaščititi športnika

Na olimpijskih igrah so izvedli poseben znanstveni projekt, ko so nekaterim športnikom dali posebno elektronsko tableto, ki je merila njihovo telesno temperaturo. Znanstveniki so lahko tako v realnem času spremljali, kaj se dogaja s tekmovalci. S tem so preizkusili tehnologijo, ki bi športnike zaščitila pred preveliko izčrpanostjo. Tako bi se lahko na primer izognili primeru z letošnjega nogometnega evropskega prvaka, ko se je na lepem zgrudil danski nogometaš Christian Eriksen.

"To je šele prvi korak"

Projekt je vključeval tudi spremljanje srčnega utripa. Tokrat so se predvsem osredotočili na atlete, ki so tekmovali na daljših razdaljah, a z namenom, da bi to tehnologijo uporabljali tudi v drugih športih.

"To je šele prvi korak, ki smo ga naredili. Lahko pa postane zelo pomemben za spremljanje stanja v realnem času. Menimo, da bomo projekt še razširili. Namen imamo sodelovati tudi s preostalimi zvezami, da vidimo, kaj je še izvedljivo," je za Daily Mail povedal Sebastien Racinais, vodja tega projekta.

"S tem bodo lahko ugotovili, ali je kateri izmed športnikov ogrožen." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "S tem bodo lahko ugotovili, ali je kateri izmed športnikov ogrožen." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Lahko bi ugotavljali, kdo je zdravstveno ogrožen med tekmo

Znanstveniki so podobno tehnologijo uporabljali na atletskem svetovnem prvenstvu leta 2019 v Dohi. Na olimpijskih igrah se je tako prvič zgodilo, da so raziskovalci v realnem času spremljali stanje športnika.

"Trenutno govorimo o možnostih. Morda bomo v bližnji prihodnosti prišli do tega, da bo v zdravstvenem središču nekdo sedel pred računalniškim zaslonom, kjer bo spremljal stanje vsakega športnika posebej. S tem bo lahko ugotovil, ali je kateri izmed športnikov ogrožen," je še povedal Racinais.

tokio 2020 | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pogoltnejo tableto, ki tehta 1,7 grama

Gre za tableto, težko 1,7 grama, ki jo športnik nekaj ur pred tekmo pogoltne, izloči pa jo v 48 urah. Deluje tako, da se s pomočjo nizkofrekvenčnih radijskih valov poveže z zapestnico, ta pa podatke prek bluetootha prenese na pametno uro, od tam pa na računalniški strežnik.

kolesarstvo simbolična slika | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Koristna bi bila lahko tudi v kolesarstvu

Znanstveniki so spremljali telesno temperaturo, temperaturo kože, hkrati pa bili pozorni tudi na podnebno stanje. Prav tako so beležili srčni utrip. Racinais meni, da bo tehnologija, ki vsebuje tudi GPS-sledenje, prav prišla na tekmovanjih z dolgimi razdaljami. Ta tehnologija bi lahko pomagala tudi v kolesarstvu, saj bi se v vodstvu ekipe lahko sproti odločali o taktiki.

"V formuli 1 inženirska ekipa takoj dobiva vse podatke o stanju avtomobila. Podobna možnost je pri kolesarjenju, ko vodja ekipe v avtu lahko spremlja stanje svojih kolesarjev in temu prilagodi svojo strategijo."

Želijo si, da bi do OI v Parizu še napredovali v novi tehnologiji. | Foto: Reuters Želijo si, da bi do OI v Parizu še napredovali v novi tehnologiji. Foto: Reuters

Bodo leta 2028 tableto uporabljali že povsod?

Ekipa, ki stoji za tem projektom, upa, da bodo do leta 2024 v razvoju napredovali, za leto 2028 pa si želijo, da bi lahko to tehnologijo že standardno uporabljali.

slovenska košarkarska reprezentanca Španija OI Tokio
Sportal Brez košarkarjev na torkovem sprejemu
paraolimpijci
Sportal Sedem slovenskih paraolimpijcev v Tokiu
Janja Garnbret
Sportal Danes lahko pozdravite zlato Janjo, prvakinja po 22. uri prihaja na Brnik
Jordan Windle
Sportal Izjemna pot: od sirote v košari pred vrati sirotišnice do olimpijca #video
Ne spreglejte