Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
12. 11. 2015,
12.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

doping škandal Rusija dokumentarec

Četrtek, 12. 11. 2015, 12.17

8 let

Vse o aktualnem dopinškem škandalu (video)

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dokumentarni film nemške ARD je sprožil preiskavo neodvisne komisije in razkril enega največjih dopinških škandalov v zgodovini atletike, o katerem tu vse najdete na enem mestu.

3. december 2014: Dokumentarni film nemške ARD (ki si ga lahko ogledate zgoraj) Rusko federacijo obtoži sistematičnega dopinga, ki je prisoten na nacionalni in mednarodni ravni.

10. december 2014: Britanski mediji se dokopljejo do elektronske pošte, v kateri sin predsednika Mednarodne atletske zveze (Iaaf) Papa Massata Diack zahteva pet milijonov ameriških dolarjev v času neuspešne kandidature Dohe za organizacijo svetovnega prvenstva v atletiki leta 2017.

11. december 2014: Papa Massata Diack zapusti funkcijo marketinškega svetovalca pri Iaafu. To stori tudi predsednik ruske atletske zveze Araf in blagajnik Iaafa Valentin Balahničev.

16. december 2014: Nekdanji predsednik Svetovne protidopinške agencije (Wada) Dick Pound napove preiskavo, ki jo bo vodila tričlanska neodvisna komisija.

23. januar 2015: Glavni trener ruske atletike Valentin Maslakov po obtožbah v povezavi z dopinškimi kršitvami ponudi odstop.

16. februar 2015: Predsednik Iaafa Lamine Diack izrazi zaskrbljenost in izjavi, da je šokiran nad dopinško krizo v atletiki.

21. april 2015: Diack zatrdi, da Rusija ne bo izključena s prihodnjih olimpijskih iger.

1. avgust 2015: Avtor nemškega dokumentarca Hajo Seppelt nadaljuje razkritja – tokrat se loti kenijskih tekačev. Poročilo namiguje, da številni maratonci in tekači na dolge razdalje iz afriških držav uporabljajo krvni doping.

Britanski Sunday Times in nemška ARD se dokopljeta tudi do podatkov Iaafa, ki vsebujejo informacije o 12 tisoč krvnih vzorcih, odvzetih okoli 5.000 atletom med letoma 2001 in 2012. Baza razkriva, da je imela tretjina tekmovalcev, ki so na največjih tekmovanjih osvojili medalje, sumljive rezultate dopinških testov, a nikomur niso odvzeli medalje.

2. avgust 2015: Wada po novih razkritjih sproži alarm. Sporoči, da bodo nove informacije posredovali komisiji, ki se ukvarja s preiskavo v Rusiji.

7. avgust 2015: Ruski maratonki Lidiji Šobuhovi odvzamejo naslov zmagovalke londonskega maratona zaradi dopinškega prekrška. Šobuhova svojo zgodbo o dopingu predstavi tudi v dokumentarcu ARD (ogledate si ga lahko zgoraj), kjer med drugim razkrije, da sta morala z možem za prikritje pozitivnih testov plačati pol milijona dolarjev.

9. avgust 2015: Sunday Times razkrije, da je sedem od dvanajstih zmagovalcev londonskega maratona v letih med 2001 in 2012 osumljenih dopinških prekrškov.

19. avgust 2015: Britanec Sebastian Coe, dvakratni olimpijski prvak, postane novi predsednik Iaafa. Že pred tem je napovedal vojno proti dopingu.

20. avgust 2015: Tedaj že nekdanji predsednik Iaafa Diack zatrdi, da je 99 odstotkov atletov "čistih".

3. november 2015: Diacka pod drobnogled vzame francoska policija. Obtožen je prejemanja podkupnin v zameno za prikrivanje pozitivnih dopinških testov. Korupcije je osumljen tudi njegov pravni svetovalec.

9. november 2015: Neodvisna komisija predstavi poročilo preiskave na 323 straneh in predlaga izključitev Rusije iz atletskih tekmovanj. Coe prizna, da so to črni dnevi za šport ter da je pripravljen reformirati atletiko in povrniti zaupanje.

13. november 2015: Iaaf sporoči, da je ruska atletska zveza suspendirana, ruski atleti in atletinje pa imajo prepoved nastopanja na vseh atletskih tekmovanjih v tujini.

18. november 2015: Wada suspendira tudi rusko protidopinško agencijo (Rusada) in razkrije listo držav, ki so pod drobnogledom in morajo zadostiti ostrim pogojem, če ne želijo, da jih doleti podobna kazen.

Ne spreglejte