Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
24. 6. 2013,
6.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tyson Gay Usain Bolt Allyson Felix

Ponedeljek, 24. 6. 2013, 6.30

8 let

VIDEO: Gay z 19,74 hitrejši od Bolta tudi na 200 m

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tudi zadnji dan ameriškega prvenstva je postregel z nekaj vrhunskimi rezultati. Tyson Gay v teku na 200 metrov in Duane Solomon na 800 metrov sta poskrbela za najboljša izida sezone na svetu.

Lahko Tyson Gay ponovi uspeh iz Osake, ko je na svetovnem prvenstvu osvojil dvojno krono? To se marsikdo sprašuje po njegovi predstavi na ameriških kvalifikacijah. Sprva dva izjemna teka na 100 metrov s časoma 9,75, zadnji dan prvenstva pa je Američan postavil še najboljši izid sezone na 200 metrov, ko je s časom 19,74 za pet stotink sekunde izboljšal dosežek Usaina Bolta iz Osla. A treba je poudariti, da je imel Gay ob tem kar nekaj sreče, saj je v polfinalnem teku očitno prestopil linijo na krivini, a so mu sodniki pogledali skozi prste. V nasprotnem primeru bi ostal brez finala in brez nastopa v Moskvi. "Že dolgo nisem tekel v krivini. Včasih se preveč nagnem in tudi sedaj se mi je to zgodila, a se je vse dobro končalo," je dogodke komentiral ameriški rekorder, ki bo tudi na svetovnem prvenstvu nastopil v obeh disciplinah: "Odločil sem se, da želim nastopiti v obeh disciplinah, če bom le zdrav. " Gay pa ni edini, ki je navdušil v teku na 200 metrov. Pod mejo 20 sekund sta se spustila še Isiah Young, ki je tekel 19,86, ter Gayjev trening partner Curtis Mitchell, ki je s časom 19,99 izenačil svoj osebni rekord in se prvič uvrstil na veliko atletsko tekmovanje.

Tudi dekleta so na isti razdalji navdušila s časi, a so imela preveliko pomoč vetra (+3,2 m/s). Kimberlyn Duncan je zmagala s časom 21,80, kar bi bil krepko izboljšan najboljši izid sezone na svetu, a časi s preveliko pomočjo vetra niso priznani v uradnih statistikah. Drugo mesto je s petimi stotinkami sekunde zaostanka osvojila olimpijska prvakinja Allyson Felix. "Sedaj me čaka trening. Izkoristiti moram čas, ki ga še imam, da stvari postavim na svoje mesto," je bila kratka Felixova, ki je v Londonu osvojila tri zlate medalje.

Solomon v solo teku do najboljšega izida sezone na 800 m

V teku na 800 metrov so tekmovalci navdušili z rezultati, saj so se kar trije spustili pod mejo 1:44. Duane Solomon se je odločil, da nič ne prepusti naključju, zato je takoj po štartu prevzel vodstvo, ki ga do cilja ni več izgubil. Ciljno črto je prečkal v času 1:43,27, kar je najboljši izid sezone na svetu, ni pa njegov osebni rekord. Na lanskih olimpijskih igrah v Londonu je bil v zgodovinskem teku četrti, takrat pa je tekel 1:42,82. "Počutil sem se res odlično, tako da sem vedel, da mi bo uspelo. Upošteval sem navodila trenerja (legendarni Johhny Gray, op. p.), kar se je obrestovalo. Odtekel sem res dober rezultat. Imamo odlično ekipo, tako da verjamem, da lahko v Moskvi osvojimo medaljo," je povedal Solomon.

V teku na 5000 metrov so se tekmovalci "sprehajali", kar je v zaključku izkoristil izkušeni Bernard Lagat, ki je zmagal s časom 14:54,16. V šprintu je bil močnejši od Galena Ruppa, olimpijskega podprvaka na dvakrat daljši razdalji. Ryan Whiting nadaljuje z odličnimi predstavami v letošnji sezoni. Tokrat je kroglo sunil 22,11 metra.

Pri dekletih je v teku na 800 metrov zmagala Alysia Montano, ki je s časom 1:58,67 postavila tretji izid sezone na svetu. Svetovna dvoranska rekorderka v skoku ob palici Jenn Suhr je pričakovano zmagal, a s preskočenimi 470 cm ni navdušila.

Ne spreglejte