Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
10. 4. 2016,
21.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

3

Natisni članek

Sonja Roman Daneja Grandovec maraton Dunaj

Nedelja, 10. 4. 2016, 21.59

6 let, 6 mesecev

Vetrovni Dunaj odnesel normo Romanovi in potrditev norme Grandovčevi

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

3

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Lov na maratonske olimpijske norme slovenskim tekačem ne gre po željah. Na Dunaju je nastopila Sonja Roman, a odstopila.

Pogoji na Dunaju res niso bili naklonjeni tekačem, saj je v avstrijski prestolnici močno pihalo in tudi temperatura na štartu je bila kakšno stopinjo prenizka. A slovenska rekorderka v teku na 1500 metrov Sonja Roman je kljub temu hrabro začela lov na čas pod 2;40:23, ki bi ji (najbrž) zagotovil nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Neizkušenost in maratonski zid naredila svoje

Prekmurka je bila do polovice dobro na poti, skupaj z narekovalcem tempa Urbanom Jerebom, ki z Romanom Kejžarjem pomaga tudi pri vodenju slepega tekača Sandija Novaka - ta ima nastop na paraolimpijskih igrah že zagotovljen -, sta se držala dogovorjenega ritma 3:45/kilometer. Težave so se pojavile po 30. kilometru. Romanova je bila nekoliko pozneje prisiljena tek spremeniti v hojo, ko je spet začela teči, pa so bile noge preprosto pretežke. "Maratonski zid" jo je prisilil v odstop na 35. kilometru. Naše tekačice nam ni uspelo priklicati na telefon, informacije pa nam je posredoval Kejžar, ki je govoril z Jerebom.

Na polovički odstopila tudi Grandovčeva

Ker Romanova na maratonski razdalji ne bo poskusila še enkrat, zdaj se bo posvetila tekmam na stezi, kjer bo normo poskušala izpolniti v teku na 5000 metrov, bo v Rio najverjetneje potovala Daneja Grandovec, ki je mednarodno normo dosegla lani v Valencii.

Daneja Grandovec mora olimpijsko normo le še potrditi na polmaratonu, a ji na Dunaju ni uspelo. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Daneja Grandovec mora olimpijsko normo le še potrditi na polmaratonu, a ji na Dunaju ni uspelo. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Štajerska tekačica mora normo letos potrditi – polmaraton mora preteči vsaj v času 1;19:00. To je poskusila na Dunaju, kjer je poleg maratona potekala tudi polmaraton, a je tudi ona odstopila, in sicer kmalu po petem kilometru. Razlog so bile težave s tetivami.

Bomo v Riu sploh imeli predstavnika v maratonu?

Maratoncem se je z ne prav zahtevnimi normami ponudila priložnost, na izpolnjeno normo in nastop v Riu je računalo kar nekaj slovenskih tekmovalcem, zdaj pa položaj precej temen. Mitja Krevs se je poškodoval in je moral nastop v Rotterdamu odpovedati, Mitja Kosovelj je odstopil v Linzu in ne bo več poskušal, podobna usoda je na Dunaju doletela Romanovo. Nastop čaka še Primoža Kobeta, ki bo prihodnji konec tedna tekel v Hamburgu.

 

Normeo sta sicer dosegla Tone Kosmač in Grandovčeva, a jo morata še potrditi. Če zdravje ne sodeluje, pa niti 1;08:00 oziroma 1;19:00 v polmaratonu ni mačji kašelj. Primernih tekem v primernih razmerah pa bo vse manj.

Rezultati:

Moški:
1. Robert Chemosin (Ken) 2;09:48
2. Charles Cheruiyot (Ken) 2;10:09
3. Suleiman Simotwo (Ken) 2;10:15
4. Sila Limo (Ken) 2;10:15
5. Raymond Choge (Ken) 2;10:16


Ženske:
1. Shuko Genemo (Eti) 2;24:31
2. Ruti Aga (Eti) 2;25:27
3.  Doris Changeywo (Ken) 2;31:50
4. Messeret Kitata (Eti) 2;34:19
5. Helaria Johannes (Nam) 2;35:56

Odstop: Sonja Roman (Slo)

 

Danes nam žal še ni uspelo. Smo pa naprej osredotočeni na naš cilj.Unfortunately today we didn't succeed.But we are still focused on our goal.

Posted by Sonja Roman on Sunday, 10 April 2016
Ne spreglejte