Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
20. 11. 2015,
21.16

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

gorski tek Miran Cvet Mitja Kosovelj Tomo Šarf Janez Aljančič Nejc Kuhar

Petek, 20. 11. 2015, 21.16

2 leti, 4 mesece

Veteran Cvet gorski tekač leta, med ženskami najuspešnejša Bratina

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slab teden dni po podelitvi nagrad najboljšim slovenskim atletom v sezoni 2015 so zaslužena priznanja prejeli tudi gorski tekači. Najuspešnejša sta bila letos Miran Cvet in Jana Bratina.

Štiriindvajseti letni zbor je že tradicionalno potekal v Hiši kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah, kjer so podelili zaslužena priznanja najuspešnejšim v letu 2015.

"Za nami je 23. sezona slovenskega gorskega teka. To pomeni, da smo gorske teke pred 23 leti sprejeli pod okrilje Atletske zveze Slovenije (AZS), kar se pozna tudi pri rezultatih. Vesel sem, da se še vedno tako entuziastično ukvarjate s to specifično disciplino, v kateri je konkurenca vedno močnejša. Tudi k nam prihajajo tekači iz Afrike, Avstralije, Japonske …" je v uvodnem govoru dejal Janez Aljančič, častni član sveta Evropske atletske zveze in dolgoletni podpornik gorskega teka v Sloveniji.

Besedo je nato prevzel predsednik izvršnega odbora Združenja za gorske teke pri AZS Tomo Šarf, ki je naredil prerez letošnje sezone. "Če potegnemo črto pod sezono, lahko rečemo, da ni bila briljantna, bila je povprečna. Rdeča nit domače scene je bil pokal Slovenije, kjer smo izvedli sedem tekem, ena je bila izključno za otroške kategorije in ena samo za starejše. Organizacija vseh tekem je bila na zavidljivo visoki ravni v primerjavi s tujino. Smo ena redkih držav, ki organiziramo državno prvenstvo v vseh kategorijah: gor, gor/dol, štafetnem teku, gorskem maratonu, ekipnem tekmovanju, poskusno pa smo izvedli tudi kilometer vertikal," je dejal Šarf, alfa in omega gorskega teka pri nas.

Po treh zaporednih letih ni na vrhu družinskega tandema Kosovelj

Priznanje za najuspešnejša gorska tekača sezone sta osvojila Miran Cvet in Jana Bratina. Oba sta v svoji konkurenci zmagala v skupnem seštevku Pokala Slovenije, Cvet je bil v skupnem seštevku svetovnega pokala WMRA osmi, Bratina pa šesta.

Večkratna prejemnika tega naziva brat in sestra Mitja in Mateja Kosovelj, tudi najuspešnejša slovenska gorska tekača, sta letos izpustila večino domačih in mednarodnih tekmovanj. Novogoričan je nastopil le na svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu, kjer je zasedel šesto mesto, sestra Mateja pa je imela tudi letos precej težav s poškodbami. Podobne težave je imela tudi Lucija Krkoč, še ena izmed tekačic, ki je v preteklosti že osvajala medalje na velikih tekmovanjih. Krkočeva je nastopila le na evropskem prvenstvu in osvojila še vedno odlično peto mesto.

Kuhar letos postal kralj Grintovca

Na podelitvi so zaslužena priznanja prejeli najboljši v pokalu v vseh 14 kategorijah. Pri članih je največ točk zbral Peter Lamovec, najuspešnejši gorski tekač Cvet pa je bil prvi med mlajšimi veterani. Med članicami je bila naj gorska tekačica leta tudi zmagovalka pokala, ki je letos štel šest tekem. Sezona se je že tradicionalno začela maja s tekom na Osolnik in končala prvo soboto v oktobru z mednarodnim tekom na Šmarno goro. Bolj kot rezultatsko je bila letošnja sezona uspešna z organizacijskega vidika, saj so kar tri tekme svetovnega pokala WMRA potekale na slovenskih tleh.

Poleg teka na Grintovec in Šmarno goro, ki sta zadnja leta že stalnica v programu, se jima je letos pridružil še tek na Ratitovec. Omeniti velja, da je na teku na Grintovec v močni konkurenci, nastopila sta tudi dva kenijska tekača, zmagal slovenski gorski tekač in turni smučar Nejc Kuhar. Tudi pri dekletih je zmaga ostala doma, osvojila jo je Karmen Klančnik, Lucija Krkoč pa je zmagala na tekmi svetovnega pokala, ki je potekala na Ratitovcu.

Prihodnje leto bo nekaj manjših sprememb v koledarju domačih tekem, Podbrdo pa bo drugič gostilo svetovno prvenstvo v gorskem maratonu.

Ne spreglejte