Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 5. 2013,
15.02

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Primož Kozmus

Ponedeljek, 27. 5. 2013, 15.02

8 let, 2 meseca

V Velenju tudi številna zveneča imena svetovne atletike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prihodnji torek, 4. junija, bo v Velenju največji slovenski atletski miting leta, na katerem se bodo Primožu Kozmusu pridružili najboljši slovenski tekmovalci in tekmovalke.

Mladinski del mitinga se bo začel ob 17.30, ob 19.00 pa glavni del tekmovanja.

Osrednja disciplina 18. mednarodnega mitinga bo moški met kladiva, kjer bo imel Kozmus, ki je dobro začel sezono na sobotnem mitingu v Slovenski Bistrici, najmočnejšo konkurenco. Tako bo v krog za izmet orodja stopil Madžar Krisztian Pars, olimpijski zmagovalec iz Londona. "V boj za osemdesetmetrsko znamko se bosta podala tudi Tadžikistanec Dilšod Nazarov, lastnik najboljšega izida sezone na svetu, in Ukrajinec Olesij Sokirski, lani četrti na OI v Londonu," je povedal Luka Steiner, generalni sekretar mitinga.

Martina Ratej, slovenska rekorderka v metu kopja, bo imela močno tekmico. Na stadionu Ob zezeru bo ponovno nastopila Rusinja Marija Abakumova, svetovna prvakinja in srebrna lani na OI ter lastnica drugega izida vseh časov. Na 1500 m bodo ob Sonji Roman, slovenski rekorderki, in obetavni Maruši Mišmaš nastopile Belorusinja Natalija Karejeva, že dvakrat četrta na dvoranskih EP in šesta lani na OI, ter nemški atletinji Diana Sujew in Anett Horne.

V troskoku bo ob slovenskih tekmovalkah Snežani Rodič in Maji Bratkič za zaletišču tudi Jamajčanka Trecia Kaye Smith, ki se je lani s finalom na OI vrnila v najvišjo svetovno konkurenco. Marina Tomič bo lovila normo za svetovno prvenstvo v Moskvi na 100 m ovire, njena največja tekmica bo ruska državna prvakinja in finalistka SP leta 2011 Rusinja Tatjana Dektjarjova.

Podoben cilj kot Tomičeva bo imela Nina Kolarič v skoku v daljino, kjer bo kar nekaj zelo močnih tekmovalk na čelu s Poljakinjo Tereso Dobijo, Slovakinjo Jano Veldakovo in Srbkinja Ivano Španovič. V teku na 100 m se bo predstavil Rakieem Salaam iz Jamajke, ki ima osebni rekord 9,97 sekunde, ter najboljša Slovenca Jan Žumer in Gregor Kokalovič. Med atletinjami bo na 200 m tekla Američanka Charonda Williams, ki je lani že zmagala na diamantni ligi v Stockholmu in Londonu, ter najboljše Slovenke Sara Strajnar, Sabina Veit in Alja Sitar.

V suvanju krogle se bodo po nastopu v Slovenski Bistrici slovenskim gledalcem spet predstavili Marko Špiler in Miro Vodovnik ter Hamza Alič iz Bosne in Hercegovine, slednji je evropski podprvak, prvi favorit za zmago pa bo Kanadčan Dylan Armstrong, nekdanji svetovni podprvak, peti na OI v Londonu in zmagovalec številnih mitingov diamantne lige.

Tina Šutej se še ne bo vrnila iz ZDA, kjer bi v skoku s palico tekmovala z Nemkama Silke Spiegelburg in Lisa Ryzih, finalistkama OI v Londonu. Zaradi poškodb ne bosta tekmovala tudi slovenska reprezentanta Žan Rudolf na 800 m in Brent LaRue na 400 m ovire. Rudolf bi imel novo priložnost, da bi se pomeril z nekdanjim olimpijskim in svetovnim prvakom Rusom Jurijem Borzakovskim, enim najboljših tekačev v zgodovini na dva stadionska kroga.

Na 400 m bosta med drugimi na startu Madžar Marcell Deak Nagy, srebrni na evropskem prvenstvu v Helsinkih, in Britanec Richard Strachan, član zlate štafete na letošnjem dvoranskem EP in srebrne na SP 2011, na tej razdalji z ovirami pa evropski podprvak iz Srbije Emir Bekrić, peti na SP v Daeguju, in Južnoafričan Cornel Fredericks, peti na SP v Daeguju.

Martin Steiner, direktor tekmovanja in predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije (AZS), je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal, da bodo skušali tudi v naslednjih sezonah obdržati visoko raven tekmovanja. "Miting poteka od leta 1974, vendar sprva še ni bil mednarodni. V poznejših letih je tekmovanje v počastitev dneva rudarjev postal osrednja atletska prireditev v državi. Kljub gospodarskim težavam žanjemo kapital iz prejšnjih let in zato tekmovalci k nam radi prihajajo, saj smo poravnavali vse obveznosti. Letos smo začeli sodelovati z agencijo Primoža Kozmusa, s katero bomo v četrtek pripravili okroglo mizo o razvojnih priložnostih slovenske atletike," je dejal Steiner.

"Med 25. majem in 13. junijem, ko je na sporedu tudi velenjski miting, je kar 15 mitingov na naši ravni ali višji. Zaradi tega smo imeli velik izziv, da smo pripravili zanimiv miting za tekmovalce in javnost. Velenjski klub se poleg vzgoje mladih atletinj in atletov posveča tudi organizaciji prireditev. Hočemo pokazati, da je atletika kot bazični šport zanimiva za najširšo publiko. Želimo postati slovenska atletska 'Planica'," je napovedal Luka Steiner.

Proračun tekmovanja je ostal na ravni prejšnjih sezon in znaša 100.000 evrov. Boris Mikuž, direktor AZS, je dejal, da bodo imeli na mitingu slovenski atleti in atletinje pravo priložnost za doseganje norm za mednarodna tekmovanja, saj bo samo v juliju pet velikih prvenstev.

Ne spreglejte