Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
31. 5. 2014,
7.57

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Galen Rupp Sandra Perković diamantna liga Eugene

Sobota, 31. 5. 2014, 7.57

4 leta, 6 mesecev

Uspel mu je rekorden tek, neverjeten razplet v ženskem skoku v daljino

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Američan Galen Rupp je prvi dan mitinga diamantne lige v domačem Eugenu postavil nov ameriški rekord v teku na 10.000 metrov, Ivana Španović pa je v skoku v daljino popravila srbski rekord.

Osrednji del tretjega mitinga diamantne lige v Eugenu bo na sporedu danes zvečer po slovenskem času, nekaj zanimivih disciplin pa je bilo na sporedu že ponoči, ko so gledalci na prestižnem ameriškem mitingu "Prefontaine Classic" lahko videli dva najboljša izida sezone. Zanju sta poskrbela domačin Galen Rupp in Srbkinja Ivana Spanović.

S tribun ga je spodbujal tudi Mo Farah

Vrhunec večera je bil moški tek na 10.000 metrov, kjer je olimpijski podprvak Rupp napovedal lov na lasten državni rekord. Avstralski narekovalec tempa je odlično opravil svoje delo, po treh kilometrih pa so pobudo prevzeli kenijski tekači. Rupp jim je le pametno sledil, prihranil moči za zadnji del, kjer je bil najmočnejši, ter s časom 26:44,36 popravil rekordno znamko in postavil najboljši izid sezone na svetu. Na lestvici vseh časov je zdaj na 15. mestu, prehitel pa je tudi svojega partnerja na treningih, Britanca Moa Faraha, ki ga je spodbujal s tribun. Svetovni rekord ostaja v rokah Etiopijca Kenenise Bekeleja (26:17,53).

"Odlično sem se počutil in se odločil, da poskusim," je dejal Rupp, ki je odraščal v bližnjem Portlandu, tako da je imel kot pravi domačin močno spodbudo s tribun: "Vsakič, ko tečem na tem štadionu, je zame nekaj posebnega."

Ne gre zanemariti rezultatov kenijske trojice, ki je prišla v cilj za ameriškim junakom. Paul Tanui, Bedan Karoki in Stephen Sambu, ki je z narekovanjem tempa v drugi polovici dirke opravil veliko delo, so se prav tako spustili pod mejo 27 minut, hkrati pa postavili osebne rekorde. Najhitrejši med njimi je bil Tanui, ki je v cilj pritekel v času 26:49,41.

Noro, štiri tekmovalke v dveh centimetrih

Prava drama je potekala v ženskem skoku v daljino, kjer je o zmagovalki na koncu odločal celo drugi najdaljši skok, prve štiri tekmovalke pa sta ločila zgolj dva centimetra. Prav v zadnjem poskusu je 688 centimetrov poletela Srbkinja Ivana Španović, ki je popravila državni rekord in s prvega mesta izrinila tedaj vodilno Darjo Klišino. Tudi ruski lepotici so priznali izenačen najboljši izid sezone na svetu, saj je prav tako skočila 688 centimetrov, a je bil njen drugi najdaljši skok krajši od Srbkinjinega, ki je imela izjemno serijo (677 , 675, 662, 686, 677 in 688 cm). Le s centimeter krajšim skokom je tretje mesto osvojila Francozinja Eloyse Lesueur, trikratna svetovna prvakinja Brittney Reese pa je s 686 centimetri ostala brez stopničk in točk diamantne lige. Tako tesnega obračuna v ženskem skoku v daljino že dolgo ni bilo.

Ne spreglejte