Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
16. 11. 2014,
19.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Martina Ratej kopje

Nedelja, 16. 11. 2014, 19.29

8 let

Tudi v letu 2015 veliko pričakuje od lova na diamante

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ko pogleda nazaj, se najraje spomni na tekme diamantne lige. Neuspeh na evropskem prvenstvu ne skazi odlične sezone, za katero je prejela posebno priznanje - postala je najboljša atletinja leta 2014.

Govorimo seveda o Martini Ratej, ki je na mitingih letošnje diamante lige resnično blestela. Njen pohod se je začel v Dohi, kjer je osvojila prvo slovensko zmago na tej prestižni seriji največjih mitingov. V Rimu in Monaku je bila druga, dodala pa je še četrto mesto v Birminghamu in sedmo v Bruslju. V skupnem točkovanju je slovenska rekorderka v metu kopja osvojila drugo mesto.

Diamantni pokal ji je ušel za las, dobila pa je kristalnega

Omenjeni uspehi in šesto mesto na evropskem prvenstvu, nad katerim je bila sicer razočarana, so jo še četrtič ponesli na najvišje mesto v glasovanju za najboljšo atletinjo leta. "Z nagrado, ki pomeni nekakšen povzetek sezone, sem seveda zadovoljna. Med sezono se vse dogaja zelo hitro, ne spremljaš vseh rezultatov, v tej nagradi pa vidim vse uspehe za nazaj, ponosna sem na vso sezono, ki je bila z izjemo EP odlična. Hkrati je ta nagrada tudi lepa spodbuda za naprej," je dejala Ratejeva, ki si je ta naziv lastila že v letih 2010, 2011 in 2012.

Tudi sama se najraje spomni na mitinge diamante lige, predvsem tistega v Dohi. "V Katarju sem res suvereno tekmovala. Pogoji so odlični, zelo mi ustreza štadion, tako da rada tekmujem tam. Če bom drugo leto spet povabljena, bi bil moj cilj državni rekord," je dejala 33-letna Konjičanka, ki je najboljšo slovensko znamko postavila prav v Dohi. Leta 2010 je njeno kopje poletelo 67,16 metra daleč.

Konkurence se ne boji

Konkurenca bo v metu kopja prihodnje leto še močnejša, saj se vračata Rusinja Marija Abakumova in Nemka Christina Obergföll, ki sta sezono 2014 izpustili zaradi materinstva. "Naš cilj je v prihodnji sezoni ponoviti letošnje rezultate iz diamantne lige, na svetovnem prvenstvu pa jih še izboljšati in se prebiti v sam vrh. Konkurenca na velikih tekmovanjih je vedno na podobni ravni. Vse tekmovalke so ranljive. Na koncu bo največ odvisno od mojih metov. Običajno je za medaljo treba kopje vreči čez 65 metrov, to bom morala doseči," je še dodala Ratejeva, ki trenutno s treningi vzdržuje kondicijo, decembra pa bo začela zares. Zimska sezona bo namenjena zgolj treningu za poletno, nekaj tekem pa bo za razbitje monotonosti: "Takrat kakšnega posebnega rezultata ne pričakujem, cilj je od maja do avgusta tekmovati na visoki ravni."

Ne spreglejte