Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
5. 12. 2011,
17.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Helena Javornik

Ponedeljek, 5. 12. 2011, 17.37

7 let, 12 mesecev

Tudi Slovenija pomemben del zgodovine

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V nedeljo bo v Velenju potekalo že 18. Evropsko prvenstvo v krosu. V zgodovino tega tekmovanja se bo Slovenija z debelimi črkami zapisala že tretjič.

Prvič se je to zgodilo leta 1999, ko je prav Velenje organiziralo 6. Evropsko prvenstvo v krosu in bo po Alnwicku, kjer se je leta 1994 vse začelo (prvenstvo je tu potekalo tudi naslednje leto), drugi gostitelj, ki bo najboljše kros tekače stare celine gostil že drugič. Poleg dobre organizacije je v spominu na leto 1999 ostala predvsem blatna proga, ki je za tekače ustvarila izjemno težke pogoje.

Poleg organizacijskih podvigov v letih 1999 in 2011 pa je Slovenijo na evropski zemljevid vrisal tudi en tekmovalni dosežek. Leta 2002 je namreč v hrvaškem Medulinu, ki je že mnoga leta najpogostejši pripravljalni center za slovenske tekače, Helena Javornik presenetljivo osvojila zlato medaljo med članicami. Tudi takrat so bili pogoji za tek izjemno zahtevni, saj pihala močna burja.

Letos bo evropsko prvenstvo v krosu znova potekalo v Velenju, obeta pa se rekordna udeležba. Glede na končne prijave naj bi nastopilo 489 tekačev in tekačic iz 33 držav, dosedanji rekord pa je 468 udeležencev, kolikor jih je nastopilo leta 2006, 2008 in tudi 2010.

Lebid nesporni kralj krosov

Kar velja za Etiopijca Keneniso Bekeleja v svetovnem merilu, lahko pripišemo Sergeju Lebidu v evropskem merilu. Ukrajinec je z devetimi naslovi nesporni kralj evropskih krosov, 36-letnik pa še ni rekel zadnje besede, saj se bo letos boril za jubilejni deseti naslov.

Prvič je zmago slavil leta 1998 v Ferrari, zadnjič pa lani v Albufeiri, vmes pa na zmagovalni oder ni stopil le v letih 1999 in 2006. Ob Ukrajincu je večkratni zmagovalec še Portugalec Paulo Guerra, ki je zmagal štirikrat, enkrat pa je bil drugi.

Eno od zmag si je pritekel tudi v Velenju leta 1999. Pri dekletih serijske zmagovalke ni bilo, saj je svetovna maratonska rekorderka Paula Radcliffe edina, ki je uspela dvakrat (1998 in 2003) stopiti na najvišjo stopničko.

Največ medalj na vseh dosedanjih prvenstvih je osvojila Velika Britanija (32 zlatih, 29 srebrnih in 19 bronastih, kar je skupaj 80 medalj).

Po zaslugi zlate Javornikove je na seznamu dobitnic medalj tudi Slovenija, ki si deli 21. mesto od 26 držav, ki so osvojile odličja na evropskih prvenstvih v krosu.

Ne spreglejte