Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
5. 12. 2013,
14.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Helena Javornik kros Maruša Mišmaš

Četrtek, 5. 12. 2013, 14.38

7 let, 12 mesecev

Je po zlatu Javornikove čas za drugo slovensko medaljo?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Helena Javornik je edina slovenska tekačica, ki je na dozdajšnjih evropskih prvenstvih v krosu osvojila medaljo. Nekaj dobrih uvrstitev ima tudi Sonja Roman, preostali pa niso posegali prav visoko.

Slovenija je že od samega začetka prisotna na evropskih prvenstvih v krosu. Vse se je začelo leta 1994 v Alnwicku v Veliki Britaniji. Takrat so nastopali le člani in članice. Najboljši Slovenec na uvodni izvedbi prvenstva je bil Izudin Hrapič, ki je osvojil 72. mesto. Leta 1997 so članski dodali uradno mladinsko kategorijo, tedaj 18-letna Sonja Roman pa si je pritekla odlično šesto mesto. Leto pozneje je znova navdušila in končala na sedmem mestu, Roman Kejžar pa je na prvenstvu v Ferarri zasedel solidno 33. mesto. Leta 1999 je prvenstvo potekalo v Velenju, a slovenski tekmovalci niso navdušili gledalcev ob progi. S 47. mestom se je najbolj izkazala članica Silva Vivod, med člani pa je bil na 52. mestu najboljši Jože Čeh. V letih 2000 in 2001 so na prvenstvi na Švedskem in v Švici odpotovali le mladinci, ki pa so se uvrstili na rep nastopajočih.

Leta 2002 je prvenstvo potekalo na Hrvaškem, točneje v Medulinu, kjer slovenski tekači pogosto trenirajo. Tekmo je zaznamovala izjemno močna burja, v kateri se je najbolje znašla Helena Javornik, ki je med članicami presenetljivo zmagala in Sloveniji pritekla edino medaljo na EP v krosih. Romanova je zasedla 33. mesto. Naslednje leto je v Edinburg odpotovala majhna zasedba, edini član v ekipi pa je bil Boštjan Buč, ki je odstopil. Številčno in rezultatsko skromni sta bili tudi odpravi v letih 2004 in 2005, korak naprej pa je bil narejen leta 2006 v San Giorgi su Legnanu v Italiji, kjer so uvedli tudi kategorijo mlajših članov in članic (U23). V tej kategoriji je bila 25. Lucija Krkoč, še mesto boljša pa je bila Romanova med članicami. Naslednje leto je EP gostil Toro v Španiji, od slovenskih predstavnikov pa se je najbolje odrezal Cene Šubic, ki je bil 33. med mlajšimi člani. Leta 2008 v Bruslju je najboljšo uvrstitev Sloveniji pritekla članica Petra Šink (46. mesto), leto pozneje pa je bila z enako uvrstitvijo najuspešnejša mladinka Tina Berčič. Leta 2010 je prvenstvo potekalo na Portugalskem, v Albufeiri pa je Krkočeva med mlajšimi članicami zasedla 30. mesto.

Velenje dvakrat gostilo prvenstvo

Najboljši tekači krosa stare celine so se leta 2011 še drugič zbrali v Velenju, ki se je znova izkazalo z odlično organizacijo. Med članicami je Romanova osvojila 29. mesto, prvič pa je nase opozorila mladinka Maruša Mišmaš.

Mišmaševa je že naslednje leto naredila velik korak naprej in na prvenstvu v Budimpešti osvojila četrto mesto ter za las zgrešila stopničke. Novo priložnost bo imela letos, ko bo prvenstvo potekalo v Beogradu. V srbsko prestolnico potuje enajstčlanska slovenska reprezentanca, prav od mlade Ljubljančanke pa gre največ pričakovati. Ali lahko Sloveniji pribori drugo medaljo, bomo izvedeli v nedeljo.

Ne spreglejte