Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
4. 7. 2013,
19.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

diamantna liga Sandra Perković Tyson Gay

Četrtek, 4. 7. 2013, 19.08

8 let

Trije izidi sezone, Gay 9,79, Bondarenko prek 241 cm

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na osmem mitingu diamantne lige v Lozani so bili postavljeni trije najboljši izidi sezone na svetu. Zanje so poskrbeli Sandra Perković, Bogdan Bondarenko in David Oliver.

Vrhunec mitinga, moški obračun v kraljevi disciplini, je po pričakovanjih dobil najhitrejši letošnji šprinter Tyson Gay. Američan je spet navdušil, saj je 100 metrov pretekel v času 9,79, kar je drugi izid sezone na svetu. Odlično je nastopil tudi Asafa Powell. Jamajčan je tekel 9,88 in se na letošnji lestvici povzpel takoj za Gayja. To pomeni, da je postal tudi najhitrejši letošnji Jamajčan, a mu to ne zagotavlja nastopa na svetovnem prvenstvu v Moskvi. Na jamajških kvalifikacijah je bil šele sedmi, tako da je ostal brez mesta v reprezentanci. Pod mejo desetih sekund sta se spustila še dva tekača. Tretji je bil Američan Michael Rodgers (9,96), četrti pa nekdanji svetovni prvak Kim Collins, ki je pri 37-letih postavil rekord otočja St. Kitts in Nevis (9,97). Šprinterji so se pomerili tudi na 200 metrov, kjer je bil s časom 20,01 najhitrejši Nizozemec Churandy Martina, disciplina pa ni štela za točkovanje diamantne lige.

Mohammed Aman je bil znova najhitrejši v teku na 800 metrov. Etiopijec je zmagal s časom 1:43,33 in za šest stotink sekunde zaostal za najboljšim izidom sezone. Prvič letos je nastopil mladi Nijel Amos iz Bocvane, olimpijski podprvak iz Londona, in zasedel četrto mesto (1:44,71). V teku na 5000 metrov so Etiopijci poskrbeli za trojno zmago svoje države. V ciljnem finišu trojice tekačev je bil najmočnejši Yenew Alamirew, ki je zmagal s časom 13:06,69.

Najboljši izid sezone na svetu je bil postavljen v teku na visokih ovirah. Američan David Oliver je zmagal s časom 13,03. V teku na nizkih ovirah je zmago slavil Javier Culson (48,14).

Skočil na tretje mesto lestvice vseh časov

Izjemen dosežek je v skoku v višino uspel Bogdanu Bondarenku. Ukrajinec je v tretjem poizkusu preskočil 241 cm, postavil državni rekord ter najboljši izid sezone na svetu ter se na večni lestvici povzpel na tretje mesto. Višjo letvico sta do danes preskočila le svetovni rekorder, Kubanec Javier Sotomayor (245 cm), in Šved Patrik Sjöberg (242 cm).

V troskoku je mladi Kubanec Pedro Pablo Richardo (17,58 m) ugnal svetovnega dvoranskega prvaka Francoza Teddyja Tamghoja (17,40 m) in svetovnega prvaka na prostem Američana Christiana Taylorja (17,13 m). V moškem suvanju krogle je zmagal Ryan Whiting. Ameriški orjak je z 21,88 m postavil rekord mitinga. Skromni izidi so bili v metu kopja. Zmagal je Šved Kim Amb z rezultatom 82,65 metra.

Imamo prvi skupni zmagovalki

Sandra Perković je v letošnji sezoni brez konkurence v metu diska. Hrvaška rekorderka je z rezultatom 68,96 m še izboljšala najdaljšo letošnjo znamko, hkrati pa je popravila tudi rekord mitinga "Athletissima". Hrvatica je postala tudi prva letošnja zmagovalka skupnega seštevka diamantne lige, saj je nanizala že peto zmago, tudi teoretično pa je nobena konkurentka ne more več ujeti. Enako velja za Švedinjo Abebo Aregawi, ki je še petič zmagala v teku na 1500 metrov. Tokrat je zmagala s časom 4:02,11. S tem sta si atletinji že prislužili denarni nagradi in diamantna pokala, edini pogoj pa je, da nastopita še na finalnem mitingu. V teku na 3000 metrov z zaprekami so bili gledalci priča prevladi Etiopijk, ki so osvojila prva štiri mesta, v ciljnem šprintu pa je do zmage prišla Hiwot Ayalew (9:17,66).

V teku na 200 metrov je Ukrajinka Marija Rjemjen presenetila vse najboljše Američanke in zmagala s časom 22,61. Po poškodbi se je vrnila Carmelita Jeter, ki pa se je morala zadovoljiti s petim mestom (22,77). Fotofiniš je določil zmagovalko na 400 metrov. Nov poraz je doživela Bocvanka Amantle Montsho, katero je za stotinko sekunde prehitela Američanka Francena McCorory (50,36).

Miting se je končal s štafetnim tekom deklet na 4 x 100 metrov, na veselje domačih navijačev pa je zmagala reprezentanca Švice, ki je s časom 43,48 postavila tudi državni rekord. Američanke so zaradi napake pri predaji odstopile.

Ne spreglejte