Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 1. 2017,
11.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Rusija WADA doping

Ponedeljek, 23. 1. 2017, 11.25

6 let, 7 mesecev

Šokantno razkritje ruskega atleta: V Rusiji vse po starem, suspendirani trenerji delajo naprej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Ruski trenerji, ki so suspendirani zaradi zlorabe dopinga, še vedno opravljajo svoje delo, dokazuje najnovejši dokumentarni film nemškega preiskovalnega novinarja Haja Seppelta. Vlogo žvižgača je na svoja pleča prevzel ruski atlet Andrej Dmitrijev, ki je zatrdil, da si sam nikoli ni pomagal s prepovedanimi sredstvi.

Dokumentarni film nemškega preiskovalnega novinarja Haja Seppelta, nadaljevanje zgodbe, ki je decembra 2014 spodbudila obsežno raziskavo ruskega športa s strani Mednarodne protidopinške agencije (Wada) in nastanek McLarnovega poročila, so sinoči predvajali na nemški televiziji ARD.


Preberite še:

-> Temna plat športnega leta 2016
-> Kronologija ruskega škandala, ki dobiva epilog


Razkritje Andreja Dmitrijeva v novem dokumentarnem filmu na nemški televiziji ARD:

Dokumentarni film v središče postavlja ruskega atleta z ne preveč bleščečimi športnimi rezultati, Andreja Dmitrijeva, ki razgrinja trenutno stanje v ruski atletiki. To kaže, da se kljub sankcijam in prepovedi nastopanja ruskih atletov na mednarodni ravni zloraba prepovedanih sredstev nadaljuje.

Ruski atlet Andrej Dmitrij trdi, da sam nikoli ni posegel po dopingu, nekdanji kolegi iz atletskih krogov pa mu očitajo, da se je za javno razkritje nadaljevanja zlorabe dopinga v ruski atletiki odločil zaradi iskanja slave.  | Foto: Ruski atlet Andrej Dmitrij trdi, da sam nikoli ni posegel po dopingu, nekdanji kolegi iz atletskih krogov pa mu očitajo, da se je za javno razkritje nadaljevanja zlorabe dopinga v ruski atletiki odločil zaradi iskanja slave. Dmitrijev, ki je zatrdil, da si sam nikoli ni pomagal z dopingom, na posnetku, ki je nastal 12. januarja letos, spregovori o ruskem trenerju Vladimirju Kazarinu. Ta je bil zaradi dopinških nečednosti suspendiran, vendar so ga opazili v atletski dvorani v Čelabinsku na treningu Artema Denmuhameta, specialista za tek na 400 metrov. Dmitrij ga je novembra lani srečal tudi na pripravah v Kirgiziji.  

"Govori se, da se ruski šport spreminja, ampak ti ljudje so še vedno tukaj," je opozoril Dmitrijev. "To je zame hinavščina in laž. Gre za pretvarjanje, da se stvari spreminjajo, pa se v resnici ne," je dejal.

Kdo je Vladimir Kazarin?

Kazarin je nekdanji trener Julije Stepanove. Ta je skupaj z možem Vitalijem Stepanovom glavna žvižgačica, ki je preiskovalcem zagotovila dokaze o sistematični uporabi dopinga v ruski atletiki. Posledica razkritja je bila prepoved nastopanja ruskim atletom. Zakonca sta se iz varnostnih razlogov zatekla na neznano lokacijo v ZDA.  

Bila sta tudi ključni priči v dokumentarnem filmu z naslovom Skrivnostni doping: Kako Rusija proizvaja zmagovalce, ki so ga prav tako predvajali na nemški televiziji ARD.

Pod okriljem Kazarina je trenirala tudi olimpijska prvakinja iz Londona 2012, atletinja Marija Savinova, ena od ruskih športnikov, ki so priznali uporabo prepovedanih sredstev.

Vladimir Kazarin je nekdanji trener Marije Savinove, olimpijske prvakinje v teku na 800 metrov, ki so ji dokazali uporabo prepovedanih sredstev.  | Foto: Reuters Vladimir Kazarin je nekdanji trener Marije Savinove, olimpijske prvakinje v teku na 800 metrov, ki so ji dokazali uporabo prepovedanih sredstev. Foto: Reuters

"Kazarin še zdaleč ni edini"

Dmitrijev v dokumentarnem filmu trdi, da Kazarin ni edini trener, ki kljub prepovedi in dokazom o vpletenosti v zlorabo dopinga še vedno deluje v športu. Navedel je nekaj imen vodilnih ruskih trenerjev, ki "ne zmorejo delovati brez dopinga".

Ruska atletinja Anastasija Bazdyreva (na fotografiji skrajno levo) je Mednarodno protidopinško agencijo obtožila nasilnega vedenja.  | Foto: Getty Images Ruska atletinja Anastasija Bazdyreva (na fotografiji skrajno levo) je Mednarodno protidopinško agencijo obtožila nasilnega vedenja. Foto: Getty Images

Drugačno plat zgodbe pa je javno razgrnila ruska atletinja Anastasija Bazdyreva, ki je zgrožena, ker da nikogar ne zanima druga plat medalje. Wado je obtožila grobega zasliševanja na evropskem prvenstvu v Pragi leta 2015, kjer so jo zaradi dopinga diskvalificirali, in dejala, da ji ob misli, da je imela stike z nekom, ki je pripravljen svojo domovino izdat za srebrnik (s tem je mislila na Dmitrijeva), postane slabo.

IAAF: Ruska atletska zveza ni izpolnila pogojev

Na najnovejše informacije, objavljene v filmu, so se že odzvali pri Mednarodni atletski zvezi (IAAF). Njen izvršni direktor Olivier Gers je za ARD izrazil nezadovoljstvo z novimi dejstvi. "To kaže na to, da Ruska atletska zveza ni izpolnila pogojev, ki smo ji jih naložili."

Odzval se je tudi glavni preiskovalec Wade Günter Younger. Dmitrijeva je opisal kot neverjetno pogumnega in zagotovil, da bodo storili vse potrebno, da žvižgača zaščitijo.

Ruska atletska zveza je že aprila 2016 regionalnim zvezam naročila, naj prekinejo sodelovanje s Kazarinom.

Kaj bo prineslo srečanje med rusko in mednarodno atletsko zvezo?

Po drugi strani je predsednik Ruske atletske zveze Dmitrij Šljahtin optimističen in težko pričakuje jutrišnje srečanje s predstavniki IAAF, ki bo dalo odgovor na vprašanje, kako dolgo bodo ruski atleti še suspendirani. Za rusko tiskovno agencijo TASS je povedal, da bodo preverili izjave, navedene v Seppeltovem dokumentarnem filmu.

Ruska atletska zveza je sicer aprila 2016 regionalnim zvezam naročila, naj sodelovanje s Kazarinom nemudoma prekinejo.

Ne spreglejte