Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
1. 4. 2016,
20.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

atletika maraton Rio de Janeiro Primož Kobe Daneja Grandovec Mitja Kosovelj Anton Kosmač

Petek, 1. 4. 2016, 20.52

6 let, 7 mesecev

Slovenski tekači aprila v lov na maratonske olimpijske norme

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Foto: Vid Ponikvar

Mesec april bi lahko poimenovali kar v mesec maratonov. Na sporedu jih je ogromno, nekatere pa bodo slovenski tekači izkoristili za lov na olimpijsko normo. Komu bo uspelo?

Za zdaj se z olimpijsko normo in (skoraj) zagotovljenim nastopom v Riu lahko pohvalita le Tone Kosmač in Daneja Grandovec. Oba sta namreč lani tekla hitreje od olimpijske norme Mednarodne atletske zveze IAAF, ki jo potrdi tudi Mednarodni olimpijski komite MOK. Vendar ima nacionalni olimpijski komite pravico te norme zaostriti oziroma postaviti dodatne kriterije, s pomočjo katerih sestavijo reprezentanco. V Keniji in Etiopiji je namreč več kot sto tekačev, ki tečejo hitreje od postavljene norme, zato morajo postaviti drugačna merila. V ZDA podobno kot za štadionske discipline organizirajo kvalifikacije in ena sam tekma odloči o potnikih na olimpijske igre.

Pogoji določeni leto dni prepozno

O maratonski normi za slovenske tekače sta se Atletska zveza Slovenije (AZS) in Olimpijski komite Slovenije (OKS) zedinila šele pred kratkim. Pravilnik je bil sprejet šele v začetku februarja, šest mesecev pred začetkom iger, obdobje za doseganje norm pa se je začelo že 1. januarja 2015. Prav bi bilo, da bi tekmovalci že takrat vedeli, kakšen je kriterij za nastop na največjem športnem dogodku, ki poteka zgolj vsake štiri leta.

Kakšna je torej norma za Slovence?
Maratonska olimpijska norma za slovenske moške tekmovalce znaša 2;18:00, za ženske pa 2;37:00. Postavljena mora biti na progi s certifikatom IAAF. Norme, ki jih je postavila IAAF (MOK), so slabše in znašajo 2;19:00 za moške ter 2;45:00 za ženske. Sprva so bile nekoliko boljše, a jih je IAAF novembra spremenila.

Rok za doseganje norm je 17. julija 2016. Norma pa velja le za tekače, ki so jo postavili letos. Kdor je normo postavil lani, mora letos rezultat še potrditi. Izpolniti mora tako imenovano OKS normo z odstopanjem, ki za moške znaša 2;20:04, za ženske pa 2;39:21. Za potrditev norme se lahko upošteva tudi rezultat na polmaratonski razdalji, in sicer 1;08:00 za moške in 1;19:00 za ženske, kar je precej lažje od maratonskih norm z odstopanjem.

Daneja Grandovec je odtekla mednarodno normo, norma OKS pa je precej boljša. Če katera od Slovenk teče hitreje od nje, bo njen nastop v Riu še predmet pogajanj. | Foto: Vid Ponikvar Daneja Grandovec je odtekla mednarodno normo, norma OKS pa je precej boljša. Če katera od Slovenk teče hitreje od nje, bo njen nastop v Riu še predmet pogajanj. Foto: Vid Ponikvar

Poudariti gre še, da AZS lahko predlaga tri maratonce/ke z izpolnjeno normo OKS, z izpolnjeno normo IAAF/MOK pa le enega oziroma eno.

Imata Kosmač in Grandovčeva zagotovljen nastop v Riu?

Glede na pravilnik OKS ne Kosmač ne Grandovčeva še nimata zagotovljenega nastopa na letošnjih igrah v Braziliji. Kosmač mora le še potrditi normo na polmaratonski razdalji, kar zanj ne bi smela biti težava, a tega še ni storil, saj se že nekaj časa ukvarja s poškodbo mišice.

 

Še dlje od zagotovljenega nastopa je štajerska maratonka, ki je lani v Valencii s časom 2;40:23 tekla normo IAAF, a ne dosega norme OKS. Njo bi glede na pravila OKS, ki smo jih preverili tudi pri AZS, iz ekipe izrinila vsaka tekačica, ki bi tekla hitreje od nje.

To bi lahko bila Sonja Roman, Kevo miri zadeve

Trenutno je Sonja Roman resna kandidatka za prevzem mesta Grandovčeve. Prekmurka, ki se je šele letos preusmerila na maratonsko razdaljo, je pred dnevi v Nemčiji odlično odtekla polmaraton (1;13:49) in bi se v dobrih pogojih morala spustiti pod mejo 2;40. Poskusila bo na maratonu na Dunaju, 10. aprila.

Sonja Roman si bo olimpijski nastop poskušala priteči na Dunaju. | Foto: Vid Ponikvar Sonja Roman si bo olimpijski nastop poskušala priteči na Dunaju. Foto: Vid Ponikvar

"Počakajmo, da Sonja odteče maraton, potem bomo videli, kakšna je situacija, a lahko zagotovim, da bomo na atletski zvezi naredili vse, da bo med potniki tudi Daneja Grandovec, saj je izpolnila mednarodno normo," nam je zaupal predsednik strokovnega sveta AZS Vladimir Kevo.

Po normo tudi Kobe, olimpijski duh pa bi rad spoznal tudi Kosovelj

Svojega drugega nastopa na olimpijskih igrah si želi Primož Kobe. Novomeščan, ki je leta 2012 nastopil v Londonu, se vrača po poškodbi in verjame, da mu lahko uspe. V nedeljo je želel opraviti test v Parizu, a bo zaradi lažje bolezni nastop izpustil, v lov na normo pa se bo odpravil v Hamburg, kjer bo maraton 17. aprila.

Priznam danes bi raje surfal kot pa sebe priganjal do konca v tem vetru.  #toughsport  #NOTODOPING #CleanSport #athletics #roadtoRio2016 #Medulin #jugo

Posted by Primož Kobe on Saturday, 5 March 2016

Na štartni listi maratona v Linzu, ki bo na sporedu v nedeljo, pa je Mitja Kosovelj. Novogoričan, dvakratni svetovni prvak v gorskem maratonu, bi tudi rad dosegel normo, da je tega zmožen, pa je že večkrat dokazal.

 

Na maratonski razdalji se je želel preizkusiti tudi Mitja Krevs, sicer specialist za krajše razdalje na stezi, v teku na 1.500 metrov je bil v zadnjih časih najuspešnejši v Sloveniji, a se je ob zadnjem nastopu na polmaratonu v Rimu poškodoval in bo nekaj časa odsoten s tekmovališč.

Mitja Kosovelj bo maratonsko normo lovil v nedeljo v Linzu. | Foto: Vid Ponikvar Mitja Kosovelj bo maratonsko normo lovil v nedeljo v Linzu. Foto: Vid Ponikvar

Koledar večjih aprilskih maratonov:
3. april – Pariz (Fra); Dublin (Irs); Linz (Avt) – Mitja Kosovelj
10. april – Rotterdam (Niz); Hannover (Nem); Rim (Ita);  Dunaj (Avt) – Sonja Roman
17. april – Hamburg (Nem) – Primož Kobe
18. april – Boston (ZDA)
24. april – London (VBr); Madrid (Špa)

 

Ne spreglejte