SiolNET. Sportal Atletika
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šest zaporednih zmag na SP in skupno 35 svetovnih rekordov

2

termometer

Ukrajinec je najuspešnejši atlet posamičnih disciplin svetovnih prvenstev. Zmagal je na vseh šestih svetovnih prvenstvih, na katerih je nastopil: od leta 1983 v Helsinkih, do leta 1997 v Atenah.

V prvem nastopu na velikih tekmovanjih, svetovnem prvenstvu na Finskem, je Sergej Bubka pri vsega osemnajstih letih presenetil svetovno konkurenco in z dosežkom 560 centimetrov stopil na prestol. Na naslednjih prvenstvih je bila serija "letečega" Ukrajinca ob prvih mestih sledeča - Rim 585 cm, Tokio 595 cm, Stuttgart 600 cm, Göteborg 592 cm in nazadnje v grški prestolnici še skok prek 601 centimetra.

Na olimpijskih igrah ni bil tako uspešen. V štirih nastopih - udeležil se je olimpijskih iger v Seulu, Barceloni, Atlanti in Sydneyju - je bil zlat ''le'' v Koreji (590 cm).

S skokom ob palici se je začel ukvarjati leta 1978 pri osmih letih, pri petnajstih pa se je s trenerjem Vitalijem Petrom, s katerim je posegel v "višave", preselil v Donjeck, kjer se je začela njegova pot med legende.

V času aktivne športne poti je postavil kar 35 svetovnih rekrordov (osemnajstkrat v dvorani in sedemnajstkrat na prostem) in je prvi atlet, ki je ob palici preskočil mejo šestih metrov.

Do zaključka športne poti je ponovil še 40 skokov čez šest metrov. Še vedno veljaven najboljši dosežek vseh časov je legendarnemu Ukrajincu uspel 31. julija leta 1994 v Sestrieru, ko je preskočil kar 614 centimetrov.

Po koncu športne poti leta 2001 je ustanovil lasten klub, prav tako pa že nekaj let uspešno prireja mednarodni miting v Donjecku. Letošnjega maja je naznanil kandidaturo za predsednika mednarodnega olimpijskega komiteja, katerega bodo izglasovali septembra v Argentini.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin