Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 10. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

atletika gorski tek Peter Lamovec Lucija Krkoč Mitja Kosovelj

Petek, 21. 10. 2016, 20.00

6 let, 7 mesecev

Še ena uspešna sezona slovenskih gorskih tekačev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Lucija Krkoč in Mitja Kosovelj sta na svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu v Podbrdu 18. junija osvojila bronasti medalji, kar sta bila največja posamična uspeha slovenskih gorskih tekačev, ki so se ob koncu sezone zbrali v Ljubljani.

Mitja Kosovelj je na svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu v Podbrdu osvojil bronasto kolajno. | Foto: Vid Ponikvar Mitja Kosovelj je na svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu v Podbrdu osvojil bronasto kolajno. Foto: Vid Ponikvar

Slovenci so se na SP v Podbrdu izkazali tudi ekipno. V moški konkurenci so zasedli četrto mesto za predstavniki Italije, Velike Britanije in Nemčije, slovenska ženska ekipa pa se je uvrstila neposredno za zmagovalkami iz Velike Britanije. To je bil največji skupni uspeh slovenskih ekip na tovrstnem prvenstvu.

Mitja Kosovelj je leta 2011 na isti progi postal svetovni prvak in tudi letos je nekaj časa vodil, vendar sta ga italijanska tekmeca, zmagovalec Alessandro Rambaldini in drugouvrščeni Marco De Gasperi, na vzponu na Porezen in na zadnjem spustu ugnala. Nekaj časa je vodila tudi Krkočeva, nato pa zaostala za Annieo Conway in Antonello Confortolo Wyatt, ki je bila na olimpijskih igrah v Torinu leta 2006 tretja v teku na smučeh.

Lamovec najhitrejši med Slovenci na Šmarni gori

Finalna tekma svetovnega in hkrati slovenskega pokala v gorskih tekih se je končala s 37. tekom na Šmarno goro. Tek sta dobila favorita Eritrejec Petro Mamu in Avstrijka Andrea Mayr. Najboljši slovenski predstavnik je bil Peter Lamovec na sedmem mestu, med slovenskimi predstavnicami pa se je najbolje odrezala Karmen Klančnik, ki je stopila na tretjo stopničko pred Manco Slabanja, Jasmino Jelovčan in Ano Čufer. Tekmovanja se je udeležilo skoraj dvesto tekačev iz enajstih držav, med udeleženci pa so bili tudi afriški tekači iz Eritreje, Ugande in Kenije.

Najboljši slovenski predstavnik na 37. teku na Šmarno goro je bil Peter Lamovec. | Foto: Peter Kastelic Najboljši slovenski predstavnik na 37. teku na Šmarno goro je bil Peter Lamovec. Foto: Peter Kastelic

Cvet pozitivno presenetil v Bolgariji

Vrhunec sezone je bilo sicer 32. svetovno prvenstvo v gorskih tekih, ki je 11. septembra 2016 potekalo v Bolgariji. Med Slovenci je najbolj presenetil Miran Cvet s 26. mestom, ki je kljub zrelim letom dokazal, da domače zmage niso naključne. Letos je v Italiji potekalo tudi 15. evropsko prvenstvo v gorskih tekih, kjer je bil Gašper Bregar na 34. mestu. Na prvenstvu so se Slovenci predstavili kot gostitelji naslednjega evropskega prvenstva, ki bo 8. julija 2017 na Veliki planini.

"Stadionska atletika je kraljica, je baza našega športnega dogajanja. Toda atletika ne poteka zgolj na stadionih, med tistimi, ki dosegate mednarodne uspehe, ste tudi gorski tekači. Čestitke v želji, da bi bili uspešni še naprej ter da bi dobro pripravili tudi EP prihodnje leto," je na srečanju dejal predsednik AZS Roman Dobnikar.
Ne spreglejte