Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 6. 2014,
19.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Snežana Vukmirović Martina Ratej diamantna liga

Četrtek, 5. 6. 2014, 19.55

6 let, 7 mesecev

Še en izjemen uspeh Ratejeve, Barshim prek 241 cm, izide sezone postavljala dekleta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej je z drugim mestom na mitingu diamantne lige v Rimu dosegla nov velik uspeh. Snežana Vukmirović je bila v troskoku sedma.

Martina Ratej je po zmagi na uvodnem mitingu diamantne lige v Dohi navdušila tudi na slovitem mitingu Golden Gala v Rimu. V večno mesto je pripotovala kot favoritinja, največje vprašanje pa je bila pripravljenost Čehinje Barbore Špotakove. Olimpijska prvakinja je lani spomladi rodila in je nastopila prvič po daljšem premoru.

Odgovor smo dobili že po njenem prvem veljavnem metu v drugi seriji, saj je njeno kopje poletelo 66,43 metra, na koncu pa se je kljub odlični seriji 32-letne Čehinje izkazalo, da je bil to tudi najdaljši met večera. Ratejeva je morala tokrat športno priznati premoč, saj so bili njeni meti v povprečju okoli štiri metre krajši kot Čehinjini. Najdlje je kopje slovenske rekorderke poletelo v peti seriji, ko je s 63,12 metra za sedem centimetrov prehitela Avstralko Kimberley Mickle, ki je bila na koncu tretja. Ratejeva s šestimi točkami ostaja vodilna v skupnem seštevku diamantne lige.

Snežka najdlje letos, a zna še veliko bolje

Snežana Vukmirović je v troskoku zasedla sedmo mesto. Po uvodnih dveh prestopih je v tretji seriji pristala pri 13,90 metra, kar je njen najboljši letošnji dosežek, a še daleč od tistega, česar je Koprčanka sposobna. Tudi preostale troskokašice letos niso najbolj razpoložene. Kolumbijki Caterine Ibarguen je za zmago zadoščal troskok, dolg 14,48 metra.

Justin Gatlin ostaja letos nepremagljiv v kraljevski disciplini – teku na 100 metrov. Edini se je spustil pod mejo desetih sekund in s časom 9,91 dosegel še en vrhunski rezultat. Na dvakrat daljši razdalji je s časom 20,19 slavil Alonso Edward iz Paname.

V teku na 400 metrov je bil najhitrejši Lashwan Merritt. V Eugenu sta s Kiranijem Jamesom uprizorila fantastičen boj za zmago in v cilj pritekla z ramo ob rami, tokrat pa Američan ni imel ob sebi doraslega tekmeca, tako da je brez večjih težav s časom 44,48 slavil zmago.

Moški tek na 1.500 metrov je v Rimu vedno nekaj posebnega, saj so bili gledalci tu pred 16 leti priča rekordnemu teku Maročana Hichama El Guerrouja (3:26,00), ki je aktualen še danes.

Rekordni znamki se atleti tokrat niso približali, a je bil tek napet vse do zadnjega metra. V zadnjem delu je Kenijcu Silasa Kiplagatu uspelo prehiteti Ayanleha Souleimana, svetovnega dvoranskega prvaka iz Džibutija, ki je pred dnevi v Eugenu spektakularno zmagal v teku na miljo. Svetovni in olimpijski prvak Asbel Kiprop se je moral sprijazniti s tretjim mestom.

Kenijska falanga je znova kraljevala v teku na 3.000 metrov z zaprekami. Čeprav je olimpijski prvak Ezekiel Kemboi odstopil, so njegovi rojaki osvojili prva štiri mesta. Morda je bil nekoliko presenetljiv prepričljivo najhitrejši Jairus Kipchoge Birech (8:06,20).

V metu diska, ki je bila prva disciplina dneva, je zmagal olimpijski in trikratni svetovni prvak Robert Harting. Nemški orjak je orodje zalučal 68,36 metra.

Barshim in Bondarenko blizu uspeha na 243 cm

Mutaz Essa Barshim je še četrti skakalec v višino, ki mu je letos uspelo preskočiti 240 centimetrov. Katarec je v neposrednem dvoboju premagal preostale tri, ki jim je to uspelo že na prejšnjih mitingih letošnje sezone. Dva od njih, Rus Ivan Uhov in Kanadčan Derek Drouin, sta razočarala, saj sta preskočila le 228 centimetrov, Barshim in Bogdan Bondarenko pa sta pripravila pravi spektakel. Oba sta poskušala na višini 243 centimetrov in bila povsem blizu, a se je letvica sprva zamajala, potem pa žal padla s stojala. Zmago je osvojil Katarec, ki je preskočil 241 centimetrov, Bondarenku pa so zapisali rezultat 234 centimetrov, saj je vse nadaljnje višine izpustil.

Dibaba spet v polnem sijaju, dekleta do štirih najboljših izidov sezone

Genzebe Dibaba, ki je blestela v zimski sezoni, ko je postavila tudi tri dvoranske svetovne rekorde, je v Dohi doživela boleč poraz in osvojila šele šesto mesto v teku na 3.000 metrov, tokrat pa se je oddolžila z odličnim tekom na 5.000 metrov. Zmagala je s časom 14:34,99, zahvaliti pa se mora tudi rojakinji Almaz Ayana, ki se je z močnim tempom vse do zadnjih 300 metrov upirala kenijskim rivalkam.

V teku na 400 metrov z ovirami je Jamajčanka Kaliese Spencer s časom 53,97 postavila najboljši izid sezone na svetu. Konkurenco je prehitela za več kot pol sekunde.

Najboljši izid sezone na svetu je uspel tudi Brianni Rollins v teku na visokih ovirah. Američanke so osvojile trojno zmago, Rollinsova pa je zmagala šele po ogledu fotofiniša, saj jo je rojakinja Dwan Harper-Nelson po že nekajmetrskem zaostanku povsem ujela, a ji je na koncu zmanjkalo nekaj centimetrov.

Najboljši izid sezone na svetu je v skoku v višino uspel še Kubanki Yarisley Silvi, ki je poletela čez 470 centimetrov. Valerie Adams ostaja nepremagljiva v suvanju krogle. Novozelandka je ponovno presegla magično mejo 20 metrov (20,01 metra).

Ne spreglejte