Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
5. 5. 2016,
16.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Doha diamantna liga LaShawn Merritt atletika

Četrtek, 5. 5. 2016, 16.52

6 let, 7 mesecev

Se bo Michael Johnson letos poslovil od svetovnega rekorda?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
LaShawn Merritt | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanji olimpijski prvak LaShawn Merritt, ki je sezono začel odlično, je pred uvodnim mitingom diamantne lige v Dohi dejal, da verjame, da bo nekomu letos uspelo postaviti svetovni rekord v teku na 400 metrov.

Svetovni rekord v teku na 400 metrov drži legendarni Američan Michael Johnson, ki je leta 1999 na svetovnem prvenstvu v Sevilli štadionski krog pretekel v času 43,18. Njegov rojak LaShawn Merritt, olimpijski prvak iz Pekinga, verjame, da letos prihaja čas za novega rekorderja.

 

"To leto bo zelo hitro, kar dela disciplino precej bolj zanimivo. Je svetovni rekord ogrožen? Verjamem, da je ob toliko tekačih, ki tečejo pod 44 sekundami," je dejal Merritt, ki se je ob tem zagotovo navezoval na lanski finale svetovnega prvenstva v kitajski prestolnici, kjer so se v finalu kar trije spustili pod mejo 44 sekund, še dva atleta pa sta tako hitro tekla že v polfinalu. Američan je na prvenstvu osvojil srebro z osebnim rekordom 43,65, prehitel pa ga je Južnoafričan Wayde Van Niekerk, ki je slavil s časom 43,48.

Michael Johnson je lastnik svetovnega rekorda v teku na 400 metrov, postavil ga je leta 1999. | Foto: Reuters Michael Johnson je lastnik svetovnega rekorda v teku na 400 metrov, postavil ga je leta 1999. Foto: Reuters

Merritt bo kmalu dopolnil 30 let, a je v olimpijskem letu motiviran kot nikoli prej. "V meni je še veliko potenciala. Želim ostati v formi in se dobro pripraviti na ameriške kvalifikacije. Vedno težim k napredku. Skupaj s trenerjem redno analiziram svoje teke in iščem prostor za napredek. Želim biti psihično in fizično pripravljen. Moram le ostati zdrav," je še dejal dvakratni svetovni prvak, ki bo v Dohi poskušal izboljšati rekord mitinga, ki ga je sam postavil leta 2014 (44,19).

 

Njegov letošnji najboljši izid znaša 44,22, kolikor je tekel pred tednom dni, tam pa ga je prehitel Kirani James, ki bo letos v Riu branil olimpijski naslov, ki si ga neizmerno želi tudi Američan.

Ne spreglejte