SiolNET. Sportal Atletika
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Novo mesto, dvoranski DP

Prvi favoritinji na 60 m diskvalificirani, mladinec brez konkurence v skoku v višino

0,05

termometer

Atletsko dvoransko DP Novo mesto
Agata Zupin in Maja Mihalinec (na sliki) sta bili favoritinji za državni naslov v teku na 60 metrov, a sta bili obe diskvalificirani. Foto: Peter Kastelic/AZS

Prvi dan odprtega dvoranskega državnega prvenstva v atletiki v Novem mestu se je osrednji dogodek pripetil prav ob koncu tekmovanja, ko sta bili na 60 m zaradi prehitrih startov s tekme izločeni prvi favoritinji Maja Mihalinec in nato še Agata Zupin, zmagala je nato Joni Tomičić Prezelj (Olimpija) s 7,66 sekunde.

V skoku v višino je bil brez konkurence prvi šele 16-letni mlajši mladinec Sandro Jeršin Tomassini (Mass), ki se je zaustavil prvi 2,15 m in za pet cm zaostal za osebnim rekordom. Med atleti je na 60 m Nik Kočevar (Mass) s 6,82 za stotinko prehitel domačina Tilna Ovnička (Krka, 6,83).

V troskoku je Neja Filipič (Mass) s 13,46 m za 16 cm ugnala Sašo Babšek (Slovenska Bistrica, 13,30 m). Na 400 m sta bila najboljša Maja Pogorevc (Slovenj Gradec, 55,32) in Jure Grkman (Kamnik, 47,64), na 1500 m pa je prepričljivo zmagal Jan Kokalj (Kladivar, 3:51,57).

Zmaga je zmaga

"Vesela sem zmage, ki pa mi ne prinaša takega veselja, kot bi ga sicer, ker sta bili prvi favoritinji diskvalificirani. A vseeno je zmaga, po poškodbi v poletni sezoni sem začela trenirati šele decembra. Ostajam pa pri teku na visokih ovirah in tako bom poleti tekla na 100 m ovire," je povedala Tomičič Prezljeva.

Maja Mihalinec Sportal Najhitrejša Slovenka, ki je iz ZDA prinesla dve diplomi

"Ne vem, kaj bi rekla. Starter je priznal, da ni videl s prostim očesom pobega Zupinove, njena startna reakcija pa je bila še hitrejša kot moja. A so obakrat naprave zaznale pobeg. Sama nisem čutila, da bi se pognala s startnih blokov pred pokom pištole. Pred DP sem dejala, da se bom na osnovi tega nastopa odločila, ali bom odšla v četrtek na svojo zadnjo tekmo te zimske sezone v Beograd, sedaj pa še ne vem, kaj bom sedaj storila," je vse skupaj strnila Mihalinčeva, najboljša slovenska atletinja lanskega leta.

Atletsko dvoransko DP Novo mesto Foto: Peter Kastelic/AZS

"Na tekmovališču zvonil telefon, ki tam sploh ne bi smel biti"

Zupinova je bila diskvalificirana najprej že v predtekih, nato pa je drugi rdeč karton po vrsti dobila še v finalu. "Pritožila sem se po prvi diskvalifikaciji, ker je na tekmovališču zvonil telefon, ki tam sploh ne bi smel biti. So mi ugodil in sem bila lahko v naslednji v skupini ponovno v startnih blokih. V finalu pa so me znova diskvalificirali, pokazala sem posnetek, da nisem prehitro startala, a so mi rekli, da je blok zaznal tresljaje in s tem mojo prehitro reakcijo," pa je dodala Zupinova.

Na koncu je zmagala Joni Tomičič Prezelj. Že leto in pol živi v Zagrebu, kjer je tudi njen fant in nekdanji hrvaški atlet Filip Pravdica, trener je Dejan Vojnovič, registrirana pa je tako za ljubljansko Olimpijo kot za Dinamo Zagreb, da lahko uporablja tamkajšnje objekte.

Tina Šutej Sportal Slovenska rekorderka, ki se spogleduje z oblaki in olimpijsko medaljo

V Nemčiji rojeni nadarjeni sprinter slovenskih korenin

Drugačno zgodbo pa piše Kočevar, v Nemčiji rojeni nadarjeni sprinter slovenskih korenin, ki je za stotinko osvojil državni naslov. Že od rojstva ima tudi slovensko državljanstvo in nastopa v zadnjem obdobju v dresu ljubljanskega Massa. Atletska zveza Slovenije je po besedah njegovega očeta že zaprosila, da bi lahko nastopal za Slovenijo, četudi je že nastopal za Nemčijo.

Atletsko dvoransko DP Novo mesto Foto: Peter Kastelic/AZS

Mladi slovenski up Sandro Jeršin Tomassini januarja zaradi poškodbe pete prvič v karieri ni nastopil za slovensko člansko ekipo, ki je zmagala na troboju v Novem mestu. Maja lani pa je s komaj 15 leti preskočil neverjetnih 2,20 m v skoku v višino ter se prebil v sam svetovni vrh mladih, ki pa v tej kategoriji v svetovnem merilu ne tekmujejo. Takoj ko je lahko, je zmagal med člani na DP, a je večji del skakal sam, saj so ostali končali na 1,95 m ali nižje.

Pred svojo prvo dvoransko sezono 24-letna Filipičeva ni imela kakšnih posebnih pričakovanj. Na DP je imela kar štiri prestope, edina veljavna poskusa pa v prvi (13,00 m) in peti seriji (13,46 m).

V Olimpijskem centru v Češči vasi na obrobju dolenjske prestolnice se bo drugi dan tekmovanj začel v nedeljo ob 16. uri.

Izidi:

Člani:

- 60 m:
1. Nik Kočevar (Mass)                   6,82
2. Tilen Ovniček (Krk)                  6,83
3. Žiga Benko (Kla)                     6,92

- 400 m:
1. Jure Grkman (Kam)                    47,64
2. Gregor Grahovac (Mass)               48,10
3. Mitja Lindič (Kro)                   49,80

- 1500 m:
1. Jan Kokalj (Kla)                     3:51,57
2. Tilen Šimenko Lalič (PMb)            3:58,04
3. Jakob Mali (Dom)                     3:59,29

- višina:
1. Sandro Jeršin Tomassini (Mass)       2,15
2. Uroš Veselič (PMb)                   1,95
3. Juš Smole (Kro)                      1,90

Članice:

- 60 m:
1. Joni Tomičić Prezelj (Oli)           7,66
2. Kaja Debevec (Mass)                  7,69
3. Vladislava Tuhaj (Mass)              7,71

- 400 m:
1. Maja Pogorevc (SLG)                  55,32
2. Ana Rus (Tri)                        56,68
3. Lara Bezgovšek  (Kla)                56,75

- 1500 m:
1. Veronika Sadek (Mass)                4:41,03
2. Sofia Giobelli (Mass)                4:41,57
3. Hana Grobovšek (Kra)                 4:46,26

- palica:
1. Sara Berčan (Oli)                    3,50
2. Erika Pust (Mass)                    3,30
3. Karolina Bratina Kostarakova (Mass)  3,20

- troskok:
1. Neja Filipič (Mass)                  13,46
2. Saša Babšek (ASB)                    13,30
3. Neja Omanovič (Kra)                  12,10

Preberite še:

Maruša Mišmaš Sportal Mišmaševa zmagala z najboljšim časom v zgodovini, Šutejeva šesta, Mihalinčeva sedma Maruša Černjul Sportal Le malo je zmanjkalo za stopničke Yulimar Royas Sportal Nor atletski dan, ki je prinesel dva svetovna rekorda Ababel Yeshaneh Sportal Etiopijka postavila nov svetovni rekord v polmaratonu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin