Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
27. 9. 2015,
19.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Roman Kejžar Berlin Sandi Novak

Nedelja, 27. 9. 2015, 19.12

7 let, 12 mesecev

"Proga v Berlinu je idealna, a ne za slepe tekače"

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slepega slovenskega tekača Sandija Novaka je na berlinskem maratonu le dobra minuta ločila od izpolnitve življenjskih sanj, norme za paraolimpijske igre v Riu de Janeiru.

Sandi Novak, ki je po nesrečnem dogodku leta 2005, ko je nanj padel križ in je ostal brez vida, začel teči. Veliko teči. S pomočjo slovenskega maratonskega rekorderja Romana Kejžarja in še nekaterih drugih slovenskih tekačev, ki so ga v preteklosti spremljali na tekaških preizkušnjah, se je prelevil v enega najboljših maratoncev invalidov na svetu.

Letošnjo sezono je odlično začel z uspešnim nastopom na maratonu v Dubaju, kjer je izpolnil normo za svetovno prvenstvo v Londonu, kjer je nastopil aprila in z osebnim rekordom 2;51:38 osvojil 14. mesto v svoji kategoriji slepih tekačev (T11/T12).

Tokrat je želel narediti še korak naprej in na najhitrejši progi na svetu izpolniti normo za paraolimpijske igre (2;42:00), ki bodo prihodnje leto potekale v Riu de Janeiru. Pred odhodom v Berlin se je njegova ekipa zavedala, da je norma izjemno zahtevna, a je hkrati verjela, da mu lahko uspe.

Krepko popravil rekord, a za normo je malo zmanjkalo

Novak je bil v nemški prestolnici odlično na progi, še na 37. kilometru je kazalo, da mu bo uspelo, a zadnji kilometri so vedno najtežji. "Odtekel je vrhunsko, a malo je zmanjkalo. Do zadnjih petih kilometrov je še imel 40 sekund rezerve, nato pa so noge odpovedale. Noge so njegova šibka točka, zdaj vemo, kaj bo treba še izboljšati," je po tekmi razlagal Kejžar, ki ga je spremljal drugo polovico proge, in priznal, da je razočaranje prisotno: "Vse je bilo usmerjeno v dosego norme, a smo vedeli, da bo težko. Napredek je ogromen, a potihoma smo računali, da nam bo uspelo."

Prvi del proge je z njim tekel Urban Jereb, ki je nato nadaljeval tek in mu pomagal z diktiranjem tempa ter motiviranjem.

Analiza je pokazala, da berlinska proga zanj ni idealna

Čeprav proga v Berlinu velja za najhitrejšo na svetu, saj rekordi v zadnjih letih tu padajo kot za stavo, pa se s tem ne strinja Sandijeva ekipa.

"Proga je res dobra, hitra, a analiza je pokazala, da zanj ni idealna. Čeprav sta z Urbanom štartala tik za elito, je bila vseeno gneča. Tudi med tekom je ob njem veliko tekačev, ki ne vedo, da je slep. Kar nekaj je ovinkov, kar ni težava, če jih vidiš, če pa si slep, je zgodba drugačna. Vsakega rekreativca vzdušje ob progi dvigne, Sandi pa ima rad mir, da sliši informacije. S tega vidika je proga v Dubaju zanj veliko boljša," je še razložil Kejžar.

Še bo poskušal

A Sandi še ni vrgel puške v koruzo. Časa za dosego norme je še dovolj. "Po vsej verjetnosti bo še poskusil. Zdaj je čas, da prespimo zadevo, potem pa gremo naprej. Podporo paraolimpijskega komiteja ima, obljubil mu je, da gre lahko kamorkoli še enkrat poskusit. Res je priden, zelo je napredoval, zato škoda, da mu tokrat ni uspelo, a to je šport," je za konec dejal Kejžar.

Norma se je v zadnjem letu močno zaostrila, potem ko so združili kategoriji T11 in T12. Novak spada v kategorijo T11, kjer tekmujejo tekači, ki vidijo do pet odstotkov in potrebujejo spremljevalca, tekači v kategoriji T12 pa lahko tečejo sami in so zato v rahli prednosti. V svoji kategoriji je slovenski tekmovalec trenutno najboljši na svetu.

Ne spreglejte