Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 8. 2018,
7.38

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

2

Natisni članek

atletika Primož Kozmus

Ponedeljek, 13. 8. 2018, 7.38

5 let, 8 mesecev

Primož Kozmus si je zaželel spet nastopiti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

2

Primož Kozmus intervju junij 2016 | "Tega nikoli več v življenju ne moreš ponoviti." | Foto Peter Kastelic

"Tega nikoli več v življenju ne moreš ponoviti."

Foto: Peter Kastelic

Zaključek atletskega evropskega prvenstva v Berlinu si je ogledal tudi najboljši slovenski atlet vseh časov Primož Kozmus. V petek je bil med navijači, ki so podpirali Martino Ratej in Luko Janežiča v njunem petkovem boju za najvišja mesta. Kozmus je pred devetimi leti na olimpijskem stadionu v Berlinu osvojil zlato v metu kladiva.

"Spet sem na stadionu, kjer sem osvojil zlato kolajno, in znova sem podoživel tudi tiste trenutke. Ko sem stopil na stadion, sem se kar naježil. Tu sem doživel enega najlepših trenutkov kariere. Kar zaželel sem si spet nastopiti. Vidiš, kako pomembni trenutki so to in da je treba tedaj v njih uživati. Tega nikoli več v življenju ne moreš ponoviti. Sam se takratnih svojih kvalifikacij sicer sploh ne spomnim, finala pa, med drugim tudi zato, ker sem imel veliko podporo na tribunah," se je svojega boja za naslov prvaka spominjal Kozmus.

Bilo je nekaj ponesrečenih nastopov

Komentiral je tudi slovenske nastope na EP v Berlinu. "Velika želja po uspehu naredi svoje in hitro se prikradejo neljube napake, ki so še vedno prisotne v ozadju in pridejo ob nepravem trenutku v ospredje. Velika želja po uspehu je bila prisotna tudi pri meni. Toda potem moraš na tekmi vse odmisliti, se osredotočiti, stopiti v realen svet in narediti svoj posel. V tokratni reprezentanci je bilo nekaj ponesrečenih nastopov, gre za večinoma zelo mlade atlete, ki imajo še čas, da dozorijo. Ratejeva in Janežič sta kot naša glavna favorita naredila svoje. Ratejeva je osvojila četrto mesto, kar je njena najvišja uvrstitev na velikih tekmah, in mora biti s tem zadovoljna," je menil Kozmus.

"Ratejeva je zdaj zelo razočarana. Toda na to je treba gledati kot na uspeh in ne kot na poraz."  | Foto: Getty Images "Ratejeva je zdaj zelo razočarana. Toda na to je treba gledati kot na uspeh in ne kot na poraz." Foto: Getty Images "Na četrto mesto Ratejeve je treba gledati kot na uspeh"

Toda Ratejevo je le 18 centimetrov ločilo od odličja. "To je velika tekma, preostale so bile tudi zelo dobro pripravljene, a so tudi metale slabo. Razen enega meta Nemke Christin Hussong je bilo vse preostalo pod 62 metri. Tudi Ratejeva ni imela vpliva na to. Mora še delati za zalet, leto, dve, če bo potrebno. Prišla je pač tekma, v kateri se ni odločalo na 65 metrih. Marija Šestak je bila pred leti na primer peta, pa je preskočila izjemnih 15 metrov. Tekma se od tekme razlikuje, velika nihanja so. Na to je treba biti pripravljen. Jasno pa je, da je zaradi želje po medalji Ratejeva zdaj zelo razočarana. Toda na to je treba gledati kot na uspeh in ne kot na poraz," je dejal Kozmus.

Trenutno trenira slovensko rekorderko v metu kladiva Barbaro Špiler, ki se vrača na tekmovališča po porodu. "Špilerjeva zelo dobro meče na treningih, na tekmah pa se ponavljajo napake iz preteklosti. In nastane strah, da se bodo ponovile na tekmi, pride do zakrčenosti in še večjih napak. Toda z vajo in stalnim ponavljanjem je to mogoče odpraviti."

Kozmus meni, da je za vrhunske uspehe treba imeti profesionalno ekipo. | Foto: Reuters Kozmus meni, da je za vrhunske uspehe treba imeti profesionalno ekipo. Foto: Reuters

In kako je treniral Primož Kozmus?

Zdaj 38-letni trener je osvojil olimpijsko zlato (Peking 2008) in srebro (London 2012), poleg berlinskega zlata pa je bil na SP še srebrn (Osaka 2007) in bronast (Daegu 2011). "Moj sistem treninga s trenerjem Vladimirjem Kevom je bilo delo na tehničnem modelu meta, na 'submaksimalnih metih'. Ko sem bil v formi, sem trening oddelal na dveh kvadratnih metrih, in to vse mete. Tedaj natančno veš, kam bo kladivo padlo. In potem lahko napadaš in tu pride do razlike glede na preostale."

Kozmus je izpostavil še eno pomembno dejstvo, zakaj je bil lahko uspešen na velikih tekmovanjih. "Sam sem imel profesionalno ekipo, trojica je bila vedno z mano povsod, kjer sem bil. In tu pride do tiste razlike. Naša reprezentanca je na EP odlično nastopila, če upoštevamo to polprofesionalno delo, ki ga ima velika večina. Naši atleti radi trenirajo in tekmujejo, a za to večinoma ne dobijo denarja ali pa zelo malo, pa tudi trenerji imajo še druge zaposlitve in niso povsem v atletiki."

Želi si, da bi bilo več denarja za delo z atleti Primož Kozmus intervju junij 2016 | Foto: Peter Kastelic Foto: Peter Kastelic

Kozmus je bil že povabljen v Atletsko zvezo Slovenije, tudi v prihodnje ga to mika, vendar si želi, da bi imeli več denarja za delo z atleti. "Za to, da bi imeli peterico tistih, ki bi se stalno uvrščali v finale ter se nato borili še za kaj več, je treba narediti pet poklicnih ekip, kot sem jo imel sam. Želim, da bi bila moja vključitev v delo AZS povezana s financami, torej da dobimo več sponzorjev in naredimo poklicne ekipe, da bi imeli realne možnosti za vrhunske dosežke. Da se začne v resnici loviti kolajne na velikih tekmah. Brez profesionalnega pristopa to ni mogoče," je v pogovoru za STA zatrdil Kozmus.

Maruša Mišmaš
Sportal Mišmaševa po novem hitrem teku: V prihodnje bom zagotovo še hitrejša
Mahiedine Mekhissi
Sportal Mahedine Mekhissi osvojil peti naslov na petem EP
Ne spreglejte