Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 8. 2015,
9.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Luka Janežič

Nedelja, 23. 8. 2015, 9.12

8 let

"Prepričan sem, da bom lahko tekel tudi pod 45 sekundami"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Devetnajstletni Luka Janežič je drugi dan svetovnega prvenstva v atletiki v Pekingu v kvalifikacijah teka na 400 m zasedel skupno 28. mesto in za 20 stotink zgrešil polfinalni nastop.

"Zelo zelo sem zadovoljen. Trener Rok Predanič je sicer napovedal državni rekord, sam pa nisem bil tako prepričan. Toda tu sem opravil nekaj dobrih treningov in to mi je vlilo dodatno samozavest. To je bila moja največja tekma doslej, prvo veliko člansko tekmovanje na prostem in uspelo mi je izpolniti oba cilja, rekord in normo za OI. Po 200 m so me tekmeci sicer začeli prehitevali, kar sem pričakoval. Mislil pa sem, da bodo šli bolj naprej, pa niso in sem jih lahko v zadnjih 50 metrih lovil," je pojasnil Janežič.

Najmlajši v tokratni osemčlanski slovenski odpravi je bil šesti v prvi od šestih skupin, izboljšal pa je prejšnji slovenski rekord (45,43), ki ga je Matija Šestak postavil 23. avgusta 1999, ko je tekel v polfinalu na SP v Sevilli.

"Vesel sem tudi norme za OI. To je bil cilj, prvi veliki z začetka moje športne poti. V soboto mi je Robert Renner z uvrstitvijo v finale dal dodatno motivacijo, saj je dokazal, da je mogoče kljub mladosti uspeti na veliki tekmi. Naša reprezentanca je zelo pomlajena in sme vesel, da nisem edini mlad. Moralo je priti do zamenjave generacij, da smo mladi prišli v ospredje in to je le plus za slovensko atletiko."

Janežič, bronast na EP za mlajše člane v estonskem Tallinnu, je prejšnji osebni rekord s 45,44 sekunde dosegel 1. julija letos v Velenju, ko je tudi izpolnil normo za SP v Pekingu in le za stotinko zgrešil prejšnji državni rekord Šestaka.

Računa tudi na nastope na diamantni ligi "Malo mi manjka močnih tekem. Tega bo v prihodnje več in naslednje sezono računam tudi na kakšen nastop na diamantni ligi. V tej sezoni sem izjemno napredoval, še sam komaj dojamem. Potem, ko sem se pozimi uvrstil na dvoransko EP v Pragi in v dvorani tekel 46,5 sekunde, sem vedel, da lahko zelo hitro tečem tudi na prostem. Toda pred SP na balkanskem prvenstvu v Romuniji nisem dobro nastopil in zato nisem šel v Peking z velikimi pričakovanji. Toda tu sem dosegel vrhunski izid," je bil zadovoljen Janežič.

V eni sezoni je uresničil številne cilje z začetka atletske poti, toda izzivov mu ne bo manjkalo tudi naprej. "Prepričan sem, da bom lahko tekel tudi pod 45 sekundami. Verjetno še ne prihodnje leto, toda to je moj cilj, ki ga bom skušal v sodelovanju z Rokom Predaničem tudi uresničiti. Rok je bil tudi sam vrhunski atlet in mi lahko svetuje, kako in kaj je potrebno narediti in kaj se dogaja na tako velikih tekmah, kot je bila ta v Pekingu. Na njej sem bil pred tekom kar malo živčen, kar se mi prej na velikih tekmah ni dogajalo, mislim pa, da sem vse skupaj kar dobro prenesel," je končal Janežič in napovedal, da bo še naprej tekmoval tudi na 200 m.

Ne spreglejte